Wandelen in Zeeland: De Nataarskreek

Wandelen in Zeeland langs de Nataarskreek

Wandelen in Zeeland langs de geschiedenis van het eiland Schouwen Duiveland.

Jarenlang heb ik me verdiept in de geschiedenis van de verdronken stad Bommenede en de naastgelegen Nataarskreek. In de zomer organiseer ik zomeravondwandelingen door de polder van Zonnemaire en Bommenede waar ik met name de geschiedenis van dit bijzondere stukje Zeeland vertel. Ook Professor Pieter Zeeman komt in mijn verhaal aan bod.

De Nataarskreek is voor mij persoonlijk een bijzondere plek omdat mijn overgrootvader hier is opgegroeid.

Wandelen in Zeeland
De Nataarskreek

Waar vind je de Nataarskreek

De Nataarskreek ligt tegenover de Haven van Bommende op het eiland Schouwen Duiveland.

Het ontstaan van de Nataarskreek

De Nataarskreek ligt in de polder van Zonnemaire, op het noordelijkste puntje van Schouwen Duiveland, naast de haven van Bommenede. De kreek is een overblijfsel van een dijkdoorbraak in 1808. In die tijd bestond het Grevelingenmeer nog niet. De huidige Grevelingen was toen nog een zeearm van de Noordzee. Pas na de sluiting van de Brouwersdam in 1971 werd het een meer. Nu nog het grootste zoutwatermeer van West Europa.

Wandelen in Zeeland
De Slikken van Bommenede aan het Grevelingenmeer

Mijn persoonlijke geschiedenis van de Nataarskreek

In het zoute water van de kreek leefde paling. Mijn overgrootvader, de vader van mijn oma, groeide met nog 10 broers en zussen op in het piepkleine witte huisje aan de Nataarskreek. Zijn vader, mijn over-overgrootvader, leefde van de palingvangst en had een aantal kippen zodat hij eieren kon verkopen. Volgens mijn oma, die nu 95 jaar oud is, hadden ze ook twee koeien.

Wandelen in Zeeland
Het piepkleine witte huisje waar mijn overgrootvader met nog 10 broers en zussen opgroeide

De tijd waarin zich dit afspeelde is ongeveer tussen 1895 en 1905. Het gezin leefde in armoede. De elf kinderen moesten elke dag lopend naar school in het dorp Zonnemaire. Een kleine tweeëneenhalve kilometer. Ze sliepen allemaal bij elkaar op de zolder. De jongens bij elkaar en de meisjes bij elkaar. Geen bedden, alleen matrassen op de grond. Kleding hadden ze nauwelijks.

Na de lagere school was er geen vervolg. De jongens gingen werken als boerenknecht en de meisjes in de huishouding.

Het toeval wil dat de vader van mijn opa, de man van mijn oma, als kind opgroeide op de Veerdijk, vlakbij de Nataarskreek. Mijn andere over-overgrootvader, was sluiswachter bij het sluisje aan de Veerdijk. Ze woonden in een klein huisje bij de weegbrug.

Later verhuisde het gezin van mijn oma’s vader van de Nataarskreek naar de dijk in Zonnemaire en het gezin van mijn opa’s vader verhuisde naar een piepklein huisje net over de dijk richting Dreischor.

De Nataarskreek nu

De huidige bewoner heeft in de jaren negentig de Nataarskreek eigenhandig helemaal open gegraven. De kreek is in de loop der jaren verzoet en stond vol met riet. Paling wordt er niet meer gevangen en inmiddels begint de kreek weer langzaam te verzanden en vol riet te staan. Het zal niet weer opnieuw worden open gegraven. De Nataarskreek zal langzaam verdwijnen, maar de oude waterloop zullen we aan de hand van het riet altijd blijven zien. Deze loopt vanaf de haven van Bommenede tot aan de Rietdijk.

Nu is er nog genoeg water en kun je hier talloze watervogels bewonderen.

De Nataarskreek
De Nataarskreek zoals het nu in 2021 is

Zomeravondwandeling De geschiedenis van Bommenede

Wil je meer weten over de geschiedenis van deze bijzondere omgeving? Ga dan een keer mee  met de zomeravondwandeling. Stuur me een bericht en ik zet je op de lijst.

Volg de route Zonnemaire Veerdijk, Zeedijk en Rietdijk om langs de Nataarskreek te wandelen.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *