AFRIKA

Op deze pagina vind u alle blogs over de landen op het continent Afrika waar Wandelfreaks is geweest.

Dat zijn tot nu toe:

Afrika, je houdt ervan of je houdt er niet van

Afrika is een enorm groot continent en ik ben slechts in een paar landen in Afrika geweest. Ik kan dus alleen maar iets zeggen over deze landen en dat is niet representatief voor het hele continent.
Wat ik weel weet is dat Afrika in mijn hart zit. Richard denkt daar overigens heel anders over. En dat mag.

Ik vind vooral de kleuren van het land prachtig. Niet alleen de kleuren van de natuur, maar vooral ook van de mensen. De kleding, de sieraden, de accessoires. Alles is enorm kleurrijk in Afrika.

Ook de instelling van de mensen vind ik mooi. Ze hebben weinig tot niets en proberen toch iets van het leven te maken. Zo sprak ik in Gambia met een taxichauffeur die als droom heeft een eigen restaurantje te bouwen. Elke cent die hij heeft zet hij daarvoor opzij. Ik weet dat het restaurant er nooit van zal komen, maar ik steun hem in zijn droom. Dat ze soms opdringerig zijn hoort er nu eenmaal bij. Als je niets hebt, zal je er alles aan moeten doen om wat te krijgen. Elke Afrikaan is meteen na aankomst je vriend. Dat is niet omdat ze jou zo aardig vinden, maar omdat ze hopen geld te krijgen voor hun vriendschap of aangeboden diensten. Elke Afrikaan is gids, taxichauffeur of kok. Erger je er niet aan en neem het zoals het is. Vertel ze vriendelijk, maar dringend dat je geen gebruik maakt van hun diensten. Beledig ze niet. Ze kunnen er ook niets aan doen. In hun ogen zijn wij rijke westerlingen die bakken geld krijgen om niets te doen. Ze weten niet beter.

Gebruik al je zintuigen in Afrika

De kinderen en dieren leren van jongs af aan te bedelen. Ze vragen om snoep, geld en speelgoed. Dieren bedelen om eten. Geef je iets, dan staan er in een mum van tijd tientallen kinderen of dieren meer om je heen. Wees je daar bewust van. Uitdelen kan, maar het is nooit genoeg. Soms kun je beter niets geven. Hoe moeilijk dat ook is.

Geniet vooral van het land. Van de prachtige natuur, de vriendelijke mensen en de beleving in een omgeving die totaal anders is dan wij gewend zijn. Geef je over aan de gewoontes van het land en doe lekker mee. Vergeet niet dat je op reis bent en dat er nu eenmaal altijd dingen anders gaan dan je denkt. Heb geduld, want alles duurt lang. Daar kun je beter van profiteren en inhaleren wat er allemaal gebeurt. Gebruik je zintuigen.

Wil je meer weten over het gebruiken van zintuigen en dimensies? Reserveer dan onze cursus Hoe schrijf ik een reisblog.

Gambia

Gambia is een veilig land om naartoe te reizen. Het is Afrika, maar wel een land waar ze gewend zijn aan toeristen. Het land is net zo plat als Nederland. Wilde dieren zijn er niet meer. Prachtige vogels des te meer. Ga vroeg in de ochtend wandelen met een gids en je kijkt je ogen uit. Schrik niet als je apen tegen komt. Apen zijn er genoeg in Gambia. Ga je voor leeuwen, giraffen en olifanten? Dan is Gambia niet jouw land.

Gambia ligt aan de Atlantische Oceaan en heeft mooie stranden. Het land is verdeeld door de rivier De Gambia. Een hoogtepunt is een tocht naar het slaveneiland Kunta Kinteh. Hier zie je een stukje van de vreselijke geschiedenis, met overtuiging verteld door lokale gidsen.

Alles is een avontuur, ook in Gambia. Niets gaat normaal, dus geef je er aan over en ervaar wat je overkomt.

Kaapverdië

Kaapverdië is een eilandengroep in de Atlantische oceaan. Het is lang Portugees geweest, maar alweer sinds 1975 onafhankelijk en dus volledig Afrikaans. De bevolking is vriendelijk en niet al te opdringerig, al proberen ze altijd iets aan je te verlopen.

Wij reisden meerdere malen naar het eiland Sal. Sal is een grote zandbak. Er staat nog 1 palmboom die je vanuit elke hoek van het eiland ziet. Alle andere bomen zijn hier gekapt om hout te stoken om te koken. Sal staat aan de zuidwestkant vol met luxe resorts. De rest van het eiland is ongerept, op de hoofdstad Espargos en hier en daar wat kleine dorpjes na.  Het noordelijkste puntje is een no-go omdat hier geen enkel telefonisch bereik is.

Het mooiste dat je kunt doen op Sal is surfen en een quad huren om lekker het eiland rond te scheuren. Op een scooter kun je ook prima het eiland rond rijden. Verder geniet je vooral van het heerlijke water en de mooie stranden. Een weekje Sal is gewoon fijn, niet al te ver weg en toch Afrikaans.