Workshop Eco Printen

Bij ons, in Atelier Dynja in Zeeland, kun je een workshop Eco printen volgen, maar wat is Eco printen eigenlijk?

Eco printen is het afdrukken van natuurlijke materialen zoals bladeren en bloemen op papier en stof, zonder chemische middelen. Het lijkt een heel oude techniek, maar dat is het niet.

In deze vorm bestaat de techniek pas een jaar of 25 en is ontwikkeld in Australië door India Flint. Het wordt soms verward met Botanisch printen. Botanisch printen is een techniek die al in de 15e eeuw gebruikt werd door afbeeldingen van planten in steen te hakken, uit leer te snijden of door bladeren in klei of gips te drukken. In onze workshop Eco printen werken we met de moderne techniek.

Inmiddels hebben velen er een eigen draai aangegeven. Zelf heb ik een cursus gevolgd om de techniek te leren. Nu ben ik er klaar voor om het ook anderen mooie Eco prints te laten maken in de vorm van een workshop in mijn Atelier Dynja in de voormalige school in Zonnemaire.

Workshop Eco Printen in Zeeland
Workshop Eco printen in Zeeland

Wat ga je doen tijdens de workshop Eco printen

Het hele proces vergt veel voorbereiding. Een deel hiervan doe ik zelf om de eenvoudige reden dat het te lang duurt om dat allemaal in een workshop van 4 uur te doen. Later in dit blog vertel ik meer over de handelingen die nodig zijn om een Eco prints te maken.

Wat jij tijdens deze workshop doet is het uitzoeken van verschillende bladeren om te printen. Niet alle bladeren zijn geschikt. Een blad moet veel tannine (kleurstof) hebben om te printen en de kleurstof moet ook sterk zijn. Rode biet bijvoorbeeld is heel erg kleurrijk, maar deze kleur is niet sterk en vervaagt snel.

Bladeren die wel geschikt zijn komen bijvoorbeeld van vruchtdragende bomen zoals de Eik en de Beuk. Maar ook rozenblaadjes en bladeren van de aardbeiplant doen het goed.

Workshop Eco printen Atelier Dynja Zonnemaire 19 wbs
Het proces van Eco printen

Je hebt je keuze gemaakt en dan?

Als je jouw selectie van bladeren hebt gemaakt moeten deze geweekt worden in water. In de late zomer en het najaar is dit niet nodig, dan kunnen we verse bladeren plukken en direct gebruiken. Maar in de winter kan dit niet en gebruiken we gedroogde bladeren.

Als de bladeren geweekt zijn ga je composities maken. In deze workshop Eco printen werken we met verschillende papiersoorten en gewassen katoen, allemaal op A4 formaat. Je maakt dus niet meteen een zijden sjaal, want om dat te kunnen heb je veel voorkennis nodig. Elk blad print anders en de verschillende beitsmiddelen die we gebruiken hebben allemaal een andere uitwerking. Daarom gaan we aan de slag met A4 formaat papier en stof. Deze prints kun je mooi inlijsten of er een kaart van maken.

Workshop Eco printen
Eco print in een blauw verfbad

Compositie

Je legt de verschillende bladeren op het papier of de stof en maakt een mooie compositie. Je kunt net zolang schuiven met de bladeren totdat je een mooi geheel hebt gemaakt. Voeg eventueel bloemblaadjes of natuurlijke materialen met kleurstoffen toe om er een echt schilderij van te maken. Je kunt om het rustig te houden ook met 1 blad werken. Er is heel veel mogelijk.

Als je compositie klaar is moet je deze zo strak mogelijk op rollen om een stok. Daarna bind je de opgerolde stok af. Uiteraard krijg je van mij tips om een zo mooi mogelijke print te maken en laat ik zien waar je rekening mee moet houden om te zorgen dat je geen valse afdrukken of dubbele prints krijgt.
Per ronde maak je 4 composities, in totaal heb je dan 8 Eco prints + alle bij-prints*. Alle stokken gaan in een verfbad en dan is het een kwestie van wachten.

*Een bij-print is de print die ontstaat op het extra papier dat je om je compositie bind om doordruk te voorkomen. Het kan zomaar zijn dat je naast de 8 Eco prints ook nog 8 of meer mooie bij-prints hebt.

Eco print in een blauw verfbad

Het verfbad

Het verfbad bestaat uit natuurlijke materialen. De kleuren die we gebruiken zijn bijvoorbeeld rood of blauw. Maar het kan ook met thee voor een naturel kleur of juist zonder kleur in helder water. Per workshop gebruiken we twee kleuren verfbad. Kom je met een eigen groepje, dan kun je vooraf kiezen welke kleur verfbad je wilt gebruiken. Ik heb genoeg voorbeelden om je keuze te kunnen maken.

Kom je naar een openbare workshop, dan heb ik van te voren de kleuren van het verfbad bepaald.

Workshop Eco printen Atelier Dynja Zonnemaire 33 wbs
De eco prints gaan in het verfbad
Workshop Eco printen Atelier Dynja Zonnemaire

En nu uitpakken maar

Dan is het wachten voorbij, hebben we gezellig koffie of thee gedronken en heb je een keuze van bladeren gemaakt voor de volgende ronde. Dan komt het spannendste van de workshop: het uitpakken van de opgerolde creaties. Hoe zien jouw Eco prints eruit? Het is altijd een verrassing.

Workshop Eco printen Atelier Dynja Zonnemaire

Voorzichtig haal je het touw van je rol af en vouw je het papier of de stof open. Elke keer ziet de Eco print er anders uit. De prints leggen we te drogen op de grond en daarna begint de tweede ronde van de workshop en doen we alles nog een keer over. In totaal maak je 8 Eco prints in een workshop.

Workshop Eco printen Atelier Dynja Zonnemaire
Eco print in een rood verfbad

Beitsmiddelen

Om te kunnen Eco printen zijn beitsmiddelen nodig. Dit zijn ook natuurlijke middelen. Deze breng ik ruim van te voren aan op het papier en de stof omdat dit goed droog moet zijn. Elk beitsmiddel heeft een andere uitwerking en zorgt ervoor dat een blad in een bepaalde kleur wordt afgedrukt. Dit heeft dus niets te maken met het verfbad. Het verfbad zorgt uitsluitend voor kleur op je ondergrond zoals papier of stof.
Je kunt telkens kiezen uit verschillende beitsmiddelen aan de hand van voorbeelden.

Workshop Eco printen
Eco print in een blauw verfbad

Wat kun je doen met je Eco Prints

Je prints zijn mooi om in te lijsten en op te hangen. Je kunt er ook wenskaarten van maken. Sommige mensen gebruiken het als speciaal inpakpapier, maar persoonlijk vind ik dat zonde.

Kom gezellig workshoppen en maak 8 prachtige Eco prints.

Reserveer nu

Kan ik de Ecoprints ook kopen zonder workshop te doen

Ja, dat kan. Alle Ecoprints die ik maak zijn te koop. Het is onmogelijk om van alle Ecoprints foto’s te maken en in een webshop te zetten. Daarom kun je zelf op afspraak Ecoprints komen uitzoeken in het Atelier. Of je kunt ze per mail bestellen en dan stuur ik een selectie naar je toe. Je kunt dan niet zelf kiezen.

Meer Workshops
Ebru Marmeren
Stippen
Dromenvanger
Talking Sticks