Workshop Eco Printen

Bij ons, in Atelier Dynja, kun je een workshop Eco printen volgen, maar wat is Eco printen eigenlijk?

Eco printen is het afdrukken van natuurlijke materialen zoals bladeren en bloemen op papier en stof, zonder chemische middelen. Het lijkt een heel oude techniek, maar dat is het niet.

Eco printen in deze vorm bestaat pas een jaar of 25 en is ontwikkeld in Australië door India Flint. Een ander woord dat gebruikt wordt voor deze techniek is Botanisch printen. Maar dan heb je het over een techniek die al in de 15e eeuw gebruikt werd door afbeeldingen van planten in steen te hakken, uit leer te snijden of door bladeren in klei of gips te drukken. In deze workshop gaat het over de moderne techniek van Eco printen.

Inmiddels hebben velen er een eigen draai aangegeven. Zelf heb ik een cursus gevolgd om de techniek van het Eco printen te leren. Nu ben ik er klaar voor om het ook anderen mooie Eco prints te laten maken in de vorm van een workshop. Ik heb de ruimte en alle materialen, jij hebt de tijd en een goed humeur.

Reserveer hier een workshop Eco printen

Workshop Eco printen
Eco print in een rood verfbad

Wat ga je doen tijdens de workshop Eco printen

Om het hele proces van Eco printen te doen is veel voorbereiding nodig. Een deel hiervan doe ik zelf om de eenvoudige reden dat het veel te lang duurt om dat allemaal in een workshop van 4 uur te doen. Later in dit blog vertel ik meer over de handelingen die nodig zijn om een Eco print te maken.

Wat jij tijdens deze workshop doet is het selecteren van een aantal bladeren om te printen. Niet alle bladeren zijn geschikt. Een blad moet veel tannine (kleurstof) hebben om te printen en de kleurstof moet ook sterk zijn. Rode biet bijvoorbeeld is heel erg kleurrijk, maar deze kleur is niet sterk en vervaagt snel.

Bladeren die wel geschikt zijn komen bijvoorbeeld van vruchtdragende bomen zoals de Eik en de Beuk. Maar ook rozenblaadjes en bladeren van de aardbeiplant doen het goed.

Workshop Eco printen Aardbei
Eco print in een rood verfbad met extra omwikkeling en lagen

Je hebt je keuze gemaakt en dan?

Als je een selectie van bladeren hebt gemaakt moeten deze geweekt worden in water. In de late zomer en het najaar is dit niet nodig, dan kunnen we verse bladeren plukken en direct gebruiken. Maar in de winter kan dit niet en gebruiken we gedroogde bladeren.

Als de bladeren geweekt zijn ga je composities maken. In deze workshop Eco printen werken we met verschillende papiersoorten en stof, allemaal op A4 formaat. Verwacht dus niet dat je meteen een zijden sjaal maakt, want om dat te kunnen heb je veel voorkennis nodig. Elk blad print anders en de verschillende beitsmiddelen die we gebruiken hebben allemaal een andere uitwerking. Daarom gaan we aan de slag met A4 formaat papier en stof. Deze prints kun je mooi inlijsten of er een kaart van maken.

Workshop Eco printen
Eco print in een blauw verfbad

Compositie

Je legt de verschillende bladeren op het papier of de stof en maakt een mooie compositie. Je kunt net zolang schuiven met de bladeren totdat je een mooi geheel hebt gemaakt. Voeg eventueel bloemblaadjes of natuurlijke materialen met kleurstoffen toe om er een echt schilderij van te maken. Je kunt om het rustig te houden ook met 1 blad werken. Er is heel veel mogelijk.

Nu is het zaak om deze compositie zo strak mogelijk op te rollen om een stok. Daarna bind je de opgerolde stok af. Uiteraard krijg je van mij tips om een zo mooi mogelijke print te maken en laat ik zien waar je rekening mee moet houden om te zorgen dat je geen valse afdrukken of dubbele prints krijgt.
Per ronde maak je 4 composities. Alle stokken van de deelnemers gaan in een verfbad en dan is het een kwestie van wachten.

Eco print in een blauw verfbad

Het verfbad

Het verfbad bestaat uit natuurlijke materialen. De kleuren die we gebruiken zijn bijvoorbeeld rood of blauw. Maar het kan ook met thee voor een naturel kleur of juist zonder kleur in helder water. Per workshop gebruiken we twee kleuren verfbad. Kom je met een eigen groepje, dan kun je vooraf kiezen welke kleur verfbad je wilt gebruiken. Ik heb genoeg voorbeelden om je keuze te kunnen maken.

Kom je naar een openbare workshop, dan heb ik van te voren de kleuren van het verfbad bepaald.

Eco print in een verfbad met thee

En nu uitpakken maar

Dan is het wachten voorbij en hebben we gezellig koffie of thee gedronken en om de zoveel tijd alle stokken in het verfbad gedraaid en komt het spannendste van de workshop: het uitpakken van de opgerolde creaties.

Voorzichtig haal je het touw van je rol af en vouw je het papier of de stof open. Elke keer is het weer een verrassing hoe de Eco print er uit ziet. De prints leggen we te drogen op de grond en daarna begint de tweede ronde van de workshop en doen we alles nog een keer over. In totaal maak je 8 Eco prints in een workshop.

Eco print in een rood verfbad

Beitsmiddelen

Om te kunnen Eco printen zijn beitsmiddelen nodig. Dit zijn ook natuurlijke middelen. Deze breng ik ruim van te voren aan op het papier en de stof omdat dit goed droog moet zijn. Elk beitsmiddel heeft een andere uitwerking en zorgt ervoor dat een blad in een bepaalde kleur wordt afgedrukt. Dit heeft dus niets te maken met het verfbad. Het verfbad zorgt uitsluitend voor kleur op je ondergrond zoals papier of stof.
Je kunt telkens kiezen uit verschillende beitsmiddelen aan de hand van voorbeelden.

Workshop Eco printen
Eco print in een blauw verfbad

Kom gezellig workshoppen en maak 8 prachtige Eco prints.

Reserveer nu

Meer Workshops
Dromenvanger
Talking Sticks