Schelpen zoeken in Zeeland

Schelpen zoeken in Zeeland, een uitdaging met keuze

Veel mensen lopen wel eens op het strand. Lekker genieten van de zon of gewoon even uitwaaien. Iedereen die wel eens op het strand wandelt ziet dat er overal schelpen liggen. Vaak zijn ze kapot getrapt en meestal is het niets bijzonders.

Kinderen vinden het vaak leuk om schelpen te rapen en mee naar huis te nemen, om er vervolgens niets mee te doen. Verder slaat bijna niemand acht op wat er echt op het zand ligt. Maar als je goed kijkt, vind je de mooiste schatten zomaar voor je voeten. Schelpen van heel groot tot piepklein, fossielen en….afval dat soms lijkt op kunst. Je moet dan natuurlijk wel weten hoe, waar en wanneer je moet zoeken.

Schelpen zoeken in Zeeland

In oktober 2019 ging ik met Hester Loeff mee op strandexcursie op zoek naar fossielen op het Banjaardstrand en later ben ik nog mee geweest met Hester naar de Maasvlakte.

Inmiddels ben ik zelf ook heel wat wijzer geworden en bijna verslaafd aan schelpen zoeken. Maar dan wel mooie en bijzondere schelpen. Het gaat zelfs zo ver dat ik er miniatuur kunstwerkjes van maak. Fossielen raap ik uiteraard ook altijd op. Elke schat uit de zee is er één waar ik blij van wordt.

In Zeeland weet ik een paar mooie locaties om schelpen en fossielen te zoeken. Ik ga uiteraard niet alles verklappen. Wil je meer weten dan kun je mee op excursie met Hester Loeff om fossielen te zoeken of met mij om schelpen te zoeken. Stuur me een bericht voor de mogelijkheden.

Een beetje informatie wil ik je hier vast wel geven.

Schelpen zoeken in Zeeland

3 tips om schelpen zoeken in Zeeland vol te houden

Wees niet teleurgesteld als je niets vind

De kans dat je schelpen vind is behoorlijk groot, maar de kans dat je echt een bijzondere schelp of fossiel vind is een stuk kleiner. Wees niet teleurgesteld, maar geniet ook van het feit dat je lekker op het strand bent. Kijk ook om je heen en sta af en toe even stil en kijk achterom.

Blijf volhouden. Ga zo vaak mogelijk naar het strand

De aanhouder wint. Het kost wat tijd om te leren hoe en waar je moet zoeken. Hoe vaker je naar het strand gaat om schelpen te zoeken in Zeeland, hoe groter de kans dat je iets bijzonders vind. De aanhouder wint.

Bovendien hangt er ook veel af van de wind, de stand van de maan en de hoogte van het getijde. Op het ene strand vind je meer met oostenwind en op het andere strand juist met wind uit het zuiden. Daarom kan het dat je de ene dag helemaal niets vind en dat hetzelfde strand de andere dag bezaaid ligt met de mooiste schelpen en fossielen.

Kijk anders dan anderen

Kijken is niet zo moeilijk, maar zien is iets anders. Het is belangrijk dat je vooraf bedenkt wat je gaat zoeken en daar de focus op legt. Als ik haaientanden ga zoeken, dan heb ik een focus van de vorm, de kleur en de glans. Op dat moment zal ik ook echt fossiele haaientanden vinden, maar zie ik mooie schelpen niet.

Als ik op zoek ga naar grote schelpen voor mijn miniatuurtjes, dan zie ik geen haaientanden. Zoek ik naar extreem kleine schelpjes, dan zal ik de grote schelpen niet zien. De focus krijgen vergt oefening en een beetje kennis.

mini schelpjes

4 Locaties om schelpen te zoeken in Zeeland

Cadzand Bad

Het strand van Cadzand Bad staat er bekend om dat er veel haaientanden gevonden worden. Ook hier is het vinden afhankelijk van de factoren wind, stroming, getijde en de stand van de maan. Bovendien is er soms helemaal niets te vinden als er net vers zand is opgespoten of juist heel veel als het zand uit het juiste depot komt. Ook dit hangt weer af van waar het zand is opgezogen in de Noordzee.

Borsele

Op het strandje bij Borsele kun je ook haaientanden vinden. De zee woelt lagen los die diep in de Westerschelde liggen. Sommige delen zijn wel 60 meter diep. Je vind er fossielen uit het Kwartair tijdperk (Holoceen en Pleistoceen) en Tertiair tijdperk (Plioceen, Mioceen en Oligoceen).

Schelpen zoeken Borsele

Fossielen Borsele

Westerschouwen

Op het strand van Westerschouwen vind je minder snel fossielen, maar wel fossiele schelpen zoals oesters. Deze liggen al duizenden jaren in zee en spoelen regelmatig aan. Ook is er een kans dat je grote Wulken en Purperslakken vind op het strand van Westerschouwen. Stenen, stukken oude baksteen en aardewerk komt hier ook veel voor. Dit zijn overblijfselen van het verdronken dorp Westenschouwen.

Verklikkerstrand

Grote Purperslak

Banjaardstrand

Het Banjaarstrand staat erom bekend dat je er fossielen zoals vissenwervels en grote schelpen vind zoals de kokkel. Maar hier vind ik ook af en toe piepkleine mini schelpjes. Het vinden op dit strand is sterk afhankelijk van uit welke richting de wind komt, de stand van de maan en het getijde. Er vormen zich vlak voor de Oosterscheldekering Neeltje Jans soms sterke draaistromingen die veel uit de zee meenemen en op het strand werpen.

Schelpen zoeken Banjaardstrand

Schelpengruis

Extra tip: De Maasvlakte

De Maasvlakte 2 is een nieuw stuk strand met opgespoten zand. Veel zand komt uit de monding van een rivier en zit vol met fossielen. Op de Maasvlakte zijn grote mammoetkiezen gevonden en heel veel fossielen.

Wat kun je doen met de schelpen die je hebt gevonden

Als je een aantal mooie, grote schelpen hebt gevonden moet je er iets mee doen. Je kunt ze thuis in de tuin leggen of in een doosje bewaren, maar leuker is het om er iets van te maken.

handgedecoreerde schelpen handgedecoreerde schelpen

Helemaal hip is stenen schilderen, maar dat kun je ook met schelpen doen. Verder maak ik miniatuur tafereeltjes van grote schelpen met piepkleine schelpjes.

Allereerst moet je de schelpen goed wassen met zoet water. Laat ze minimaal een week in een emmer zoet water staan en ververs het water elke dag. Het zand en het zout moet er af zijn om er iets mee te kunnen doen. De meeste grote schelpen zijn fossiele schelpen en breken niet snel. Je kunt zien of een schelp fossiel is als je er niet doorheen kunt kijken. Laat een schelp nog licht door, dan is hij niet fossiel en breekbaar.

Na het spoelen van de schelpen moeten ze goed drogen. Leg ze minimaal een week buiten in de zon.

Als ze goed droog zijn kun je ze verven met acrylverf op waterbasis. Dit is er in de vorm van stiften en tubes verf. Je kunt ze aflakken met een laagje vernis.

De handgedecoreerde schelpen zijn te koop. Klik hier voor meer informatie.

Miniatuur schelpjes

Miniatuur schelpje

schelpencadeautje

 

schelpencadeautje miniatuur close up

Filmpje

Op Youtube staat mijn filmpje over het sorteren met een loep en een pincet van de piepkleine schelpjes.

Een kast vol fossielen en schelpen

Ondertussen heb ik een vitrinekast vol schelpen en fossielen. Ben je echt geïnteresseerd? Kom dan gerust eens kijken. Lees ook het verhaal van onze zoektochten naar fossielen in Engeland aan de Jurassic Coast:

Jurassic Coast Engeland
Mary Wie?
Reishonger.nl Fossielen zoeken aan de Jurassic Coast

Informatie
Hester Loeff Excursies Strandvondsten en fossielen
Wandelfreaks Schelpen zoeken en schelpen decoreren

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *