Wandelen op de Kabbelaarsbank: mijn persoonlijke favoriet
Het onbekende natuurgebied Kabbelaarsbank is verreweg mijn meest favoriete stek in Nederland om te wandelen, te relaxen en tot goede ideeën te komen. Dat komt gedeeltelijk door mijn werk bij Staatsbosbeheer, maar ook omdat het een enorm gevarieerd natuurgebied is. Ondanks dat het gebied al ruim ruim veertig jaar bestaat, is het nog geen populair en druk bezocht gebied. Hier kun je nog wandelen in stilte. De hond mag mee, maar wel aangelijnd.
Waar is de Kabbelaarsbank
Dit natuurgebied is een schiereiland in de Grevelingen. Je bereikt het natuurgebied via de Brouwersdam, afslag Port Zélande. Achter Center Parcs Port Zélande ligt natuurgebied Kabbelaarsbank.
Het ontstaan van de Kabbelaarsbank
Na de sluiting van de Brouwersdam in 1971, als onderdeel van het Deltaplan, ontstond het schiereiland Kabbelaarsbank. Dit was niet meer dan een grote zandplaat die voor de sluiting tijdens eb boven water kwam te liggen en bij vloed onderliep. Het huidige Grevelingenmeer, waarin de Kabbelaarsbank ligt, was tot 1971 een zeearm van de Noordzee en is nu het grootste zoutwatermeer van Europa.
In 1972 is op het voorste gedeelte van het schiereiland een bos aangeplant dat voornamelijk bestaat uit Canadese populieren, zwarte elzen, grauwe abelen, berken en wilgen. Inmiddels zijn er veel bomen spontaan gaan groeien zoals de esdoorn, duindoorns, bramen en vlier. Het grootste gedeelte is een gebied dat volledig spontaan is ontstaan. Hier vind je veel bijzondere planten en bloemen die op de rode lijst staan. Dat wil zeggen dat ze beschermd zijn. Orchideeën, Kattendoorn, Grote Paardenstaart en Parnassia zijn een aantal voorbeelden van deze planten en bloemen.
Een gebied met veel variatie
De Kabbelaarsbank bestaat niet alleen uit bos, maar ook uit natte duinvalleien, zoetwater kreken en zoutwater kreken. Het ligt immers ingesloten in het zoute Grevelingenmeer. Hierdoor is de variatie aan planten en insecten zeer groot. Het ene moment loop je door het bos en kun je zomaar een ree of een havik zien en het volgende moment wemelt het van de vlinders en libellen als je langs de zoetwater kreken wandelt. Bij de twee vogelijkschermen kun je genieten van de vele kustbroedvogels en kom je aan het Grevelingenmeer, dan zie je krabben en soms zelfs een zeehond.
Filmpje Wandelen op de Kabbelaarsbank
Dit filmpje is 10 x versneld afgespeeld. Ik hoor graag wat je van dit filmpje vind.
Loop een van de twee wandelroutes of ga met een gids mee
Er zijn twee wandelroutes uitgezet op de Kabbelaarsbank. De gele route van 1,5 kilometer en de blauwe route van 2,5 kilometer. Maar je kunt ook vrij rond lopen en je eigen route bepalen.
Een andere mogelijkheid is om mee te wandelen met een gids van Staatsbosbeheer. Van mei tot september worden er verschillende themawandelingen georganiseerd. Voor meer informatie over deze wandelexcursies kunt u kijken op de website van Staatsbosbeheer.
Parnassia, gefotografeerd op de Kabbelaarsbank
De Perfect Earth Animals app voor kinderen
Op de Kabbelaarsbank wonen echte dieren, maar ook virtuele dieren. Je vind ze met de app Perfect Earth Animals. Deze app is gemaakt in samenwerking met Staatsbosbeheer en gratis te downloaden in de appstore. Overal in Nederland kun je dieren zoeken met de app. Op het strand, in natuurgebieden van Staatsbosbeheer, Natuurmonumenten en andere gebieden.
Deze app is erg leuk en leerzaam voor kinderen. De app wordt gebruikt tijdens excursies met kinderen op de Kabbelaarsbank. Je kunt zonder excursie zelf ook dieren gaan zoeken. Kijk altijd goed of je de dieren uit de app ook in het echt kunt spotten.
Parkeren: gratis op de hele Brouwersdam en Kabbelaarsbank en Middelplaat, met uitzondering van het terrein van Center Parcs Port Zélande.
De wandelroutes starten bij de routepaal in de bocht van de Middelplaat. Dit is de weg naar camping Port Zélande.
Orchideeën zie je vanaf half mei tot eind juli. De Parnassia bloeit in augustus en september. Overige planten en bloemen kun je bewonderen vanaf april tot oktober. Ook tijdens een droge zomer of strenge winter is dit gebied de moeite waard om te bezoeken. Er is altijd iets te zien en door de natte ondergrond is het altijd groen.
Informatie:
www.staatsbosbeheer.nl
Wil je wandelen met mij als gids? Stuur een bericht voor de mogelijkheden.
Winter op de Kabbelaarsbank
Afgelopen februari lag er in heel Nederland een dik pak sneeuw. De Kabbelaarsbank was in die week een echt sprookje. Bij deze een aantal foto’s van de Kabbelaarsbank in de sneeuw.
Origineel gepubliceerd op 22 september 2018. Update op 28 februari 2021.
Inmiddels zijn alle routepaaltjes en het informatiebord vervangen.
Zeker een bijzonder, afwisselend gebied! Ik adviseer wel de routes volledig los te laten, de routegeleiding is zeer incompleet, houd soms zelfs volledig op of wijst 2 verschillende kanten op. Genieten zonder frustratie doe je dus beter op eigen houtje!
Hoi Naomi, bedankt voor je reactie. Het klopt dat de routepaaltjes niet compleet zijn. Dit is gemeld bij de boswachter van het gebied. Verdwalen kan daar niet, dus gewoon lekker rondstruinen.
Groetjes,
Digna