Struinen, strand en schelpen jutten

De beste Nederlandse stranden om te jutten
Mooie stranden in het buitenland om te jutten
Wat is het verschil tussen jutten en strandjutten
Wat kun je vinden in Nederland

De beste Nederlandse stranden om te jutten naar schelpen

De beste stranden om te struinen en te jutten naar schelpen en fossielen zijn stranden waar zandsuppleties zijn gedaan. Een zandsuppletie is het opspuiten van zand. Dat zand komt uit dieper gelegen delen van de Noordzee en soms uit een riviermonding in zee. Het ligt er helemaal aan waar het opgespoten zand vandaan komt of er fossielen in zitten.

Waar en wanneer er zand suppleties zijn kun je vinden op de website van Rijkswaterstaat. Of er fossielen en bijzondere schelpen te vinden zijn weet je nooit. Rijkswaterstaat laat niet weten waar het zand vandaan komt. Het is een kwestie van vaak, veel en lang zoeken. In mijn blog Schelpen zoeken in Zeeland geef ik 3 tips om te zoeken naar schelpen en fossielen.

Grote Purperslak
Vermoedelijk grote Purperslak

Stranden in Nederland waar de afgelopen jaren zandsuppleties zijn gedaan en waar je de meeste kans hebt om wat te vinden zijn op Vlieland, Texel, Noordwijk, Wassenaar, Maasvlakte, de kust van Schouwen-Duiveland, Beveland en Walcheren.

Mooie stranden in het buitenland om te jutten naar schelpen

Enkele voorbeelden van goeie stranden om schelpen en fossielen te zoeken waar wij ervaring hebben zijn de Algarve in Portugal, Gambia en de Jurassic Coast in Engeland. In Engeland vind je vooral fossielen en niet zoveel schelpen. Een grote wens is om nog naar de De westkust van Florida te gaan. Dat schijnt echt een schelpen walhalla te zijn.

Ammoniet fossiel
Ammoniet van de Jurassic Coast
ammonieten jurassic coast engeland
Ammonieten van de Jurassic Coast
fossiel ammoniet engeland
Fossiel Ammoniet Engeland
Schelpen uit Gambia
Conus schelpen uit Gambia
Cardium costatum – Geribde hartschelp – Algarve Portugal
Fossiele schelpen uit Algarve Portugal
Schelpen uit Algarve Portugal – waarschijnlijk de Semicassis saburon
Aporrhais pespelecani – Pelikaansvoet – Schelpjes uit Algarve Portugal

In Frankrijk aan de Middellandse zee vind je helaas zeer weinig schelpen en al helemaal geen fossielen.

Wat is het verschil tussen jutten en strandjutten en wat is jatten

Het verschil tussen strandjutten en jutten is eenvoudig. Bij strandjutten worden spullen meegenomen die van een ander zijn of zijn geweest. Bijvoorbeeld afgevallen ladingen van schepen. In principe mag je deze spullen niet meenemen en moet je het aangeven bij de politie. Maar omdat deze spullen door het zoute water vaak waardeloos zijn geworden, wordt het strandjutten toegestaan.

Bij jutten worden schelpen en fossielen meegenomen. De schatten van de zee.
Hopelijk neemt elke strandjutter en jutter ook afval mee. Dat is ook van een ander, maar die andere persoon heeft er duidelijk afstand van gedaan.

Wat kun je zoal vinden in Nederland

Schelpen
In Nederland vind je naast de algemene schelpen zoals de kokkels, het nonnetje, mossels, Amerikaanse zwaardschedes, boormossels en de strandschelp. Allemaal niet bijzonder en veel voorkomend.

Maar wie goed zoekt vind ook mooie Wulken, Purperslakken, zeldzame Wenteltrapjes, Fuikhoorns, Fossiele platte oesters, Filipijnse tapijtschelpen en nog veel meer bijzondere soorten.

fuikhoren
Fuikhoren
IJslandse Tepelhoren
IJslandse Tepelhoren
Schelpen zoeken in Zeeland
Wulken

Helaas zijn de meeste schelpen inheemse soorten die niet van oorsprong thuishoren in de Noordzee. Ze zijn meegekomen met ballast in schepen en per ongeluk in de Noordzee terecht gekomen. Sommige schelpen zijn echt een plaag. Zo heeft de Japanse oester de Platte oester zo goed als helemaal verdreven en is de boormossel een echte plaag. De Fuikhoren is een prachtig schelpje, maar ook een inheemse soort.
Niet alle schelpen zijn fossiel. Over het algemeen is een schelp fossiel als er geen licht doorheen komt.

Wenteltrapje

Fossielen
Fossielen die je in Nederland kunt vinden zijn botfragmenten, fossiele oesters, versteende vissenwervels, haaientandjes, versteende roggenstekels, versteende hyena keutels. Uitzonderlijk zijn de mammoetkiezen en grote tanden en kiezen van verschillende uitgestorven dieren die vroeger in Doggerland leefden. Doggerland was het land waar nu de Noordzee is. Dit soort fossielen vind je vooral op de Maasvlakte.

Om te weten of iets fossiel is doe je de breekproef. Breekt het, dan is het niet fossiel. Breekt het niet, dan is nader onderzoek nodig of het fossiel is. Het kan ook een stukje steen zijn dat lijkt op een fossiel.

Fossielen Borsele
Fossiele haaientandjes en roggenstekels
fossiel vissenwervel
Fossiele vissenwervels

Uiteraard zijn er nog veel meer fossielen te vinden. Teveel om op te noemen. Om meer te weten over de gevonden fossielen kijk je op de website Oervondstencheker.

Zeeglas
Een ander mooi fenomeen is zeeglas. Zeeglas is oud glas dat door de zee in zo’n dertig jaar helemaal glad is geslepen. In Nederland vind je niet vaak zeeglas. In het Caribisch gebied, Californië en Hawaï heb je de meeste kans om zeeglas te vinden.

zeeglas uit Curacao
Zeeglas uit Curaçao

Ga je mee op excursie?

In Zeeland op recreatieve Strand Excursie met Digna van Wandelfreaks. Je leert hoe, waar en wanneer je mooie schelpen, fossielen of haaientanden kunt vinden. Via onderstaande link vind je alle informatie, data en prijzen en kun je aanmelden voor de volgende excursies.

Excursies
Meer lezen over strandjutten?
Haaientanden zoeken in Zeeland
Schelpen zoeken in Zeeland
5 tips om schelpen te zoeken
Fossielen zoeken hoe en waar
Schelpen zoeken Kefalonia

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *