Workshop Dromenvanger maken

Een van de leukste dingen om te doen vind ik zelf, is een dromenvanger maken. Je kunt er eindeloos je creativiteit in kwijt en het is relatief eenvoudig om te doen.

Workshop Dromenvanger maken

Welke materialen gebruik je

Persoonlijk werk ik het liefst met natuurlijke materialen en deze zijn dan ook het meest voorhanden tijdens deze workshop. Je moet dan denken aan touw, veren, drijfhout, houten kralen en schelpen. De veren zoek ik zelf in de natuur. Dat is meteen een fijne bezigheid tijdens het wandelen, maar komt ook voort uit mijn passie voor strandjutten waarmee ik heel veel schelpen heb verzameld.

Soms krijg ik veren van anderen. Wil je liever felle kleuren veren die niet in de natuur gevonden zijn, dan heb ik deze ook. Er is ook leer in vele kleuren om te gebruiken en dozen vol oude sieraden die je uit elkaar kunt halen om onderdelen te gebruiken. Recyclen dus.

De ring is van hout of bamboe. Soms maak ik zelf ringen van wilgenhout. Je kunt het zo gek maken als je zelf wilt.

Het katoen is niet ecologisch, maar katoen is er in zoveel mooie kleuren dat we dat wel gebruiken. Als je wilt natuurlijk, want je mag alles zelf kiezen.

Hoe maak je een dromenvanger

Je begint met het omwikkelen van de ring. Dit kan met touw, leer of katoen. Daarna weef je het web. Dit doe je met touw of katoen en gaat met een bepaalde techniek die ik je leer. Als je eenmaal weet hoe dit gaat is het niet moeilijk.

De volgende stap is het versieren van de dromenvanger met slierten die eraan hangen. Dit doe je met kralen, veren, schelpen of drijfhout. Wil je het drijfhout versieren met stipjes verf? Ga je gang.

Soorten dromenvangers

De eenvoudigste dromenvanger is een enkele ring. Maar je kunt ook een kleine ring in de grote ring maken. Of meerdere kleine dromenvangers maken en daar weer een geheel van maken.

Wil je het web haken, dat kan ook. Dan duurt de workshop een uurtje langer.

Workshop Dromenvanger maken

Waar komt de dromenvanger eigenlijk vandaan?

De oorsprong van de dromenvanger komt van een inheemse stam in Noord Amerika. Nu zouden we zeggen van de Indianen, maar de Indianen hebben heel veel stammen en de dromenvanger is uitgevonden in de Ojibwe stam door spider-woman Asibikaashi. Zij zorgde voor de kinderen op het platteland, maar toen de leden van deze stam verder weg gingen wonen kon ze niet meer voor iedereen zorgen. Ze maakte zogenaamde dromenvangers om op afstand voor alle stamleden en met name de kinderen te zorgen.

Deze dromenvangers werden gemaakt van hoepels van wilgen en touw van planten. Volledig natuurlijk dus.

Wij gebruiken de dromenvangers vooral voor de sier en ze zijn ontzettend leuk om te maken. Kom jij gezellig workshoppen en een mooie dromenvanger maken?

Reserveer nu

Meer Workshops
Ebru Marmeren
Stippen
Eco printen
Talking Sticks