Stippen

Stippen is hip. Het is leuk en ontspannend, maar ook best lastig. Toch kan iedereen het leren, dus jij ook.
Wat is Stippen eigenlijk?

Stippen wordt ook wel dotten of Dotting genoemd en dat geeft precies weer waar het om gaat. Je zet niet zomaar puntjes of stipjes, maar maakt kleine en grote ronde bolletjes van verf in herhalende patronen. En daar zit nu precies de moeilijkheid in. Iedereen kan het, maar de exacte dikte van de verf en het precies plaatsen van de stippen op de juiste plek is de kunst. Er zijn talloze technieken en variaties mogelijk.

Je leert het allemaal in deze basis workshop Stippen op papier. Lijst je werk in en je hebt een prachtig kunstwerk gemaakt.

Stippen op Mantelschelpen

Je kunt op alles stippen wat je wilt. Servies, papier, karton, canvas, hout en nog veel meer. Je moet er wel op letten dat je bepaalde ondergronden moet voorbehandelen met een primer of een verflaag. Atelier Dynja organiseert workshops stippen op papier en Mantelschelpen. Je maakt tijdens deze workshop een set van 2 grote Mantelschelpen. Is je werk aan het eind van de workshop nog niet af, dan krijg je verf mee om ze thuis af te maken.

Set Manteschelpen groen paars
Een set Mantelschelpen met stipwerk patronen

Waar komt stippen of Dotting vandaan

Stippen of dot painting is een kunstvorm die is ontstaan bij de Aboriginals in Australië. Ook bij de Noord Amerikaanse inheemse bevolking (Natives) kwamen ze voor in kunstwerken, maar dat is niet vergelijkbaar met de originele Aboriginals kunstwerken.

De vroegste stippen werden gezet op de Story Sticks. Dit zijn stokken die de Aboriginals gebruikten om boodschappen over te brengen naar andere stammen. Over de Story Sticks schrijf ik in een ander blog. De echte kunstvorm van Aboriginal Stipwerk is later ontstaan. Ze maakten vormen met een betekenis en waren bijzonder goed in het samenstellen van kleuren en patronen.

Workshop Stippen Drijfhout
Een van mijn vrije werken met de stiptechniek op drijfhout

Kunst met stippen in Nederland

De oudste stiptechniek in Nederland is het Staphorster Stipwerk. Sinds begin van de 20e eeuw wordt door middel van stempels steeds dezelfde patronen van verf op stof gemaakt. De stof werd gebruikt voor de klederdracht en elke kleurencombinatie heeft een betekenis. Staphorster stipwerk gebeurt met stempels die gemaakt zijn van kurken of hout met spijkers. In tegenstelling tot dot painting wordt de verf hier plat op de stof gedrukt als patroon in zijn geheel. Dat patroon wordt steeds herhaald. Een heel andere techniek dus.

Mandala Dotting

Een andere bekende vorm is Mandala Dotting. Mandala is vanuit één stip een steeds groter wordende cirkel stippen in dezelfde vormen. De kunst van Mandala heeft helemaal niets te maken met de originele kunst van de Aboriginals.

Mandala komt uit het Hindoeïsme en is ook bekend in het Tibetaanse Boedhisme. Er wordt vaak een levensbloem getekend die steeds groter wordt. Het stippen van Mandala’s is pas de laatste jaren populair en wordt veel op stenen gemaakt. Dotting is dus niet de originele manier van Mandala’s maken. Maar wel erg leuk.

Technieken

Wat is er nu moeilijk aan een stipje zetten? Ik hoor het je denken. Ik kan je vertellen dat dit nog best tegen valt. Zeker als je niet weet wat je aan het doen bent. En daar kan ik je mee helpen.

Het belangrijkste element voor de stiptechniek is de verf. Deze moet een bepaalde dikte hebben en die dikte verschilt per patroon, vorm en op welke ondergrond je stipt. Is de verf te dun, dan loopt de dot uit tot een plat stipje of erger: het loopt over in de andere kleuren verf.

Als de stip te dik is komt er een puntje op en dat is niet mooi. Tenzij je een techniek gebruikt om puntjes te maken.
Verder is het belangrijk dat je het gereedschap rechtop houdt en dat je heel goed kijkt waar je precies je stip gaat zetten. Er is veel geduld nodig om een goed kunstwerk met stippen te maken. Hoe vaker je stipt, hoe makkelijker het gaat.

Workshop Story Sticks maken
Story Sticks met stippen

Gereedschap

Er zijn allerlei setjes te koop om te stippen. Setjes met bolletjes die doen denken aan de populaire embossing pennen van jaren geleden. Setjes van gekleurde kunststof stokjes met verschillende groottes en platte uiteinden. Allemaal heel mooi, maar ook duur om aan te schaffen. Het kan veel goedkoper.

Je kunt satéprikkers, wattenstaafjes, achterkanten van potloden, houten stokjes of kwasten gebruiken. Het is een kwestie van proberen en oefenen.

Patronen voor stip kunstwerken

Het ligt er helemaal aan wat je wilt maken. Wil je een Mandala stippen of juist een beeldende tekening maken? Volg je de originele stipkunst van de Aboriginals en gebruik je hun symbolen? Of ga je gewoon lekker gedachteloos stippen (intuïtief werken) en maar zien wat er uit komt? Het kan allemaal.

Kom workshoppen in mijn Atelier en leer de technieken.

Meer Workshops
Ebru Marmeren
Dromenvanger
Eco printen
Talking Sticks