Schelpen zoeken in Zeeland

Schelpen zoeken in Zeeland: dit wil jij toch ook?

Lees ook: Haaientanden zoeken in zeeland

Waar, wanneer en hoe kun je de mooiste schelpen en fossielen vinden in Zeeland? In dit blog vertel ik je er alles over. Maar eerst een korte inleiding.

Excursie schelpen zoeken
Fossiele vissenwervels en schelpen

Schelpen zoeken in Zeeland, een uitdaging met keuze

Veel mensen lopen wel eens op het strand. Lekker genieten van de zon of gewoon even uitwaaien. Iedereen die wel eens op het strand wandelt ziet dat er overal schelpen liggen. Vaak zijn ze kapot getrapt en meestal is het niets bijzonders. Maar als je goed kijkt, dan is er zoveel moois te vinden.

Excursie schelpen zoeken
Wenteltrapje, fossiele schelp

Kinderen vinden het vaak leuk om schelpen te rapen en mee naar huis te nemen, om er vervolgens niets mee te doen. Verder slaat bijna niemand acht op wat er echt op het zand ligt. Maar als je goed kijkt, vind je de mooiste schatten zomaar voor je voeten. Schelpen van heel groot tot piepklein, fossielen en….afval dat soms lijkt op kunst. Je moet dan natuurlijk wel weten hoe, waar en wanneer je moet zoeken.Schelpen zoeken in Zeeland

In oktober 2019 ging ik voor het eerst mee met Hester Loeff op strandexcursie op zoek naar fossielen op het Banjaardstrand en later ben ik nog mee geweest met Hester, de expert op het gebied van fossielen, naar de Maasvlakte.

Inmiddels ben ik zelf ook heel wat wijzer geworden en bijna verslaafd aan schelpen zoeken. Maar dan wel mooie en bijzondere schelpen. Het gaat zelfs zo ver dat ik er kunstwerken van maak. Fossielen raap ik uiteraard ook altijd op. Elke schat uit de zee is er één waar ik blij van wordt.

Schelpen zoeken in Zeeland

In Zeeland weet ik een paar mooie locaties om schelpen en fossielen te zoeken. Ik ga uiteraard niet alles verklappen, maar een beetje informatie wil ik je hier vast wel geven. Onder de foto 3 tips om schelpen zoeken vol te houden en 4 locaties waar je mooie schelpen en fossielen kunt vinden. Met bonustip! Wil je meer weten dan kun je mee op excursie om schelpen te zoeken. 

In mijn blog 5 tips om Schelpen te zoeken lees je waar je op moet letten als je schelpen en fossielen gaat zoeken.

Schelpen zoeken in Zeeland

3 tips om schelpen zoeken in Zeeland vol te houden

Wees niet teleurgesteld als je niets vind

De kans dat je schelpen vind is behoorlijk groot, maar de kans dat je echt een bijzondere schelp of fossiel vind is een stuk kleiner. Wees niet teleurgesteld, maar geniet ook van het feit dat je lekker op het strand bent. Kijk ook om je heen en sta af en toe even stil en kijk achterom.

Blijf volhouden. Ga zo vaak mogelijk naar het strand

De aanhouder wint. Het kost wat tijd om te leren hoe en waar je moet zoeken. Hoe vaker je naar het strand gaat om schelpen te zoeken in Zeeland, hoe groter de kans dat je iets bijzonders vind. De aanhouder wint.

Bovendien hangt er ook veel af van de wind, de stand van de maan en de hoogte van het getijde. Op het ene strand vind je meer met oostenwind en op het andere strand juist met wind uit het zuiden. Daarom kan het dat je de ene dag helemaal niets vind en dat hetzelfde strand de andere dag bezaaid ligt met de mooiste schelpen en fossielen.

Kijk anders dan anderen

Kijken is niet zo moeilijk, maar zien is iets anders. Het is belangrijk dat je vooraf bedenkt wat je gaat zoeken en daar de focus op legt. Als ik haaientanden ga zoeken, dan heb ik een focus van de vorm, de kleur en de glans. Op dat moment zal ik ook echt fossiele haaientanden vinden, maar zie ik mooie schelpen niet.

Als ik op zoek ga naar grote schelpen voor mijn miniatuurtjes, dan zie ik geen haaientanden. Zoek ik naar extreem kleine schelpjes, dan zal ik de grote schelpen niet zien. De focus krijgen vergt oefening en een beetje kennis.

mini schelpjes

4 Locaties om schelpen te zoeken in Zeeland

Cadzand Bad

Het strand van Cadzand Bad staat er bekend om dat er veel haaientanden gevonden worden. Ook hier is het vinden afhankelijk van de factoren wind, stroming, getijde en de stand van de maan. Bovendien is er soms helemaal niets te vinden als er net vers zand is opgespoten of juist heel veel als het zand uit het juiste depot komt. Ook dit hangt weer af van waar het zand is opgezogen in de Noordzee.

Borssele

Op het strandje bij Borssele kun je ook haaientanden vinden. De zee woelt lagen los die diep in de Westerschelde liggen. Sommige delen zijn wel 60 meter diep. Je vind er fossielen uit het Kwartair tijdperk (Holoceen en Pleistoceen) en Tertiair tijdperk (Plioceen, Mioceen en Oligoceen).

Schelpen zoeken Borsele

Fossielen Borsele

Westerschouwen

Op het strand van Westerschouwen vind je minder snel fossielen, maar wel fossiele schelpen zoals oesters. Deze liggen al duizenden jaren in zee en spoelen regelmatig aan. Ook is er een kans dat je grote Wulken en Purperslakken vind op het strand van Westerschouwen. Stenen, stukken oude baksteen en aardewerk komt hier ook veel voor. Dit zijn overblijfselen van het verdronken dorp Westenschouwen.

Verklikkerstrand

Grote Purperslak

Banjaardstrand

Het Banjaarstrand staat erom bekend dat je er fossielen zoals vissenwervels en grote schelpen vind zoals de kokkel. Maar hier vind ik ook af en toe piepkleine mini schelpjes. Het vinden op dit strand is sterk afhankelijk van uit welke richting de wind komt, de stand van de maan en het getijde. Er vormen zich vlak voor de Oosterscheldekering Neeltje Jans soms sterke draaistromingen die veel uit de zee meenemen en op het strand werpen.

Schelpen zoeken Banjaardstrand

Schelpengruis

Extra tip: De Maasvlakte

De Maasvlakte 2 is een nieuw stuk strand met opgespoten zand. Veel zand komt uit de monding van een rivier en zit vol met fossielen. Op de Maasvlakte zijn grote mammoetkiezen gevonden en heel veel fossielen.

Wat is het verschil tussen jutten en strandjutten?

Lees hier alles over in mijn blog over struinen, jutten, en schelpen zoeken in Nederland en op andere mooie plekken op de wereld.

Mijn specialiteit: miniatuur schelpjes

Miniatuur schelpjes

Filmpje

Kijk ook dit filmpje over het sorteren met een loep en een pincet van de piepkleine schelpjes.

Bekijk alle filmpjes over schelpen zoeken en strandjutten op ons youtubekanaal.

Informatie
Schelpen
zoeken.
Schelpen decoreren.

Ga je mee op Excursie?

Regelmatig worden er in Zeeland recreatieve Strand Excursies georganiseerd om schelpen, fossielen of haaientanden te zoeken. Alle informatie, data en prijzen vind je via onderstaande link.

Excursies

Slecht weer bestaat niet, slechte kleding wel. De afgesproken excursies gaan altijd door, ook bij regenachtig weer of flinke wind. De enige reden om de excursie te annuleren is een gevaarlijke omstandigheid. Onweer, windkracht 8 of hoger, langdurige stevige regen of hagel zijn goede redenen om de afspraak te annuleren.

Meer lezen over schelpen en fossielen zoeken?
Haaientanden zoeken in Zeeland
Fossielen zoeken hoe en waar
5 tips om schelpen te zoeken
Schelpen jutten
Schelpen zoeken Kefalonia

Schelpen tellen

Ben je enthousiast geworden over schelpen zoeken? Doe dan mee met schelpen tellen. Lees er alles over in dit blog. Wij zijn erbij als zogenaamde experts.

Lees ook: Leuke Activiteiten met Kinderen

8 reacties

 1. Hoi Digna, ik zoek eigenlijk een plek waar ik lege oesterschelpen kan vinden in Zeeland. Ik knutsel daarmee en zou er graag wat mee nemen naar huis. Heb je een tip voor mij waar ik die het beste kan vinden?

  Groetjes Marieke Haffmans

  1. Hallo Marieke, langs alle strandjes en bij kleine haventjes langs de Oosterschelde vind je oesterschelpen. De ene keer ligt er meer dan de andere keer, maar er liggen er altijd.

   Veel zoek- en knutselplezier.
   Groetjes, Digna

 2. Hallo Digna,
  der Strandausflug am Samstag in Westenschouwen war sehr schön und interessant. Ohne Deine Anleitung hätte ich keine der interessanten Fossilien und auch keine so schönen Wendeltreppenschnecken gefunden. Vielen Dank, dass Du alles auf Deutsch übersetzt hast, so dass meine Unkenntnis holländisch zu sprechen, kein Hindernis war.
  Es war schön zu sehen, wie die anwesenden Kinder mit Interesse und viel Erfolg wirklich große Muschelfossilien gefunden haben und auch nach Ende des Spaziergangs weiter gesucht haben.
  Vielen Dank für den schönen Vormittag, Uta

  1. Hallo Uta,

   Danke für deine netten Worte. Es war ein schöner Ausflug mit guter Atmosphäre und wir haben viel gefunden.

   Liebe Grüße,
   Digna

 3. Heel leuke ochtend gehad met het zoeken naar schelpen en fossielen. Veel waardevolle tips voor nog meer uren spelplezier voor onze 3 jongens van 4, 7 en 9 maar ook voor onszelf. Bedankt Digna!

 4. Heerlijk uitgewaaid en de wereld aan mijn voeten met andere ogen gezien; nooit meer zonder loep en bakje op pad gaan…..

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *