Schelpen zoeken Kefalonia, Griekenland

Schelpen zoeken in Griekenland op Kefalonia

Onmogelijk. Er zijn geen schelpen op Kefalonia. Je kunt ze alleen in de winkel kopen daar. Er zijn gewoon geen schelpen. Zo maar wat reacties over schelpen zoeken op Kefalonia, Griekenland. Wie mij kent weet dat ik ‘onmogelijk’ niet accepteer. Op zoek naar schelpen op Kefalonia dus en ik kan je vertellen dat het niet makkelijk was, maar wat een (schelpen)paradijs!

Myrtos Beach

Google bevestigde wat ik al had gehoord over Kefalonia. Bij de zoekopdracht: ‘Schelpen zoeken op Kefalonia’ kreeg ik als resultaat tientallen tips over de mooiste stranden van dit eiland, excursies en bezienswaardigheden. Een enkele website verwijst naar een souvenirwinkel waar ze, weliswaar geïmporteerde, schelpen verkopen. Maar geen enkele website of blog verteld iets over waar je schelpen op Kefalonia kunt vinden.

Zijn de stranden van Kefalonia geschikt voor schelpen

Ik raadpleegde één van de samenstellers van het boekje Schelpen van de Griekse eilanden, Sylvia van Leeuwen en haar antwoord was: ‘Beste Digna, Ik ben zelf nooit op Kefalonia geweest, maar ik weet uit ervaring wel dat er veel verschillen zijn tussen de eilanden. Of er veel of weinig schelpen aanspoelen hangt van verschillende factoren af. De belangrijkste factor is denk ik de zeestroming en het profiel van de zeebodem. Als het water vanaf de kust snel diep wordt, spoelen de lege schelpen naar beneden i.p.v. naar het strand….. Met vriendelijke groeten, Sylvia van Leeuwen

Inderdaad, de meeste stranden op Kefalonia lopen behoorlijk steil naar beneden. Bovendien bestaan de meeste stranden uit kiezels en dat is niet echt een goede plek voor schelpen om aan te spoelen.

Het is behoorlijk lastig zoeken naar schelpen op Kefalonia

Na een week zoeken op Kefalonia moet ik toegeven: schelpen zoeken op Kefalonia, Griekenland is erg lastig. Toch vonden we een paar zandstrandjes waar een enkele schelp lag. Maar ik ben niet snel tevreden en als je tegen mij zegt dat iets onmogelijk is, dan denk ik: ‘dat zullen we dan nog wel eens zien’. En ja hoor, wij vonden het perfecte zandstrandje vol prachtige schelpen op Kefalonia.

Stranden op Kefalonia waar je schelpen kunt vinden

Spasmata Beach
Dit kleine strandje ligt direct achter de startbaan van het vliegveld. Het is een zandstrand en ook al lijkt het op het eerste gezicht wat viezig, het is een prachtig strandje met helderblauw water en het loopt niet stijl af. Ik heb hier drie schelpen gevonden. Niet veel, maar wellicht dat het bij aflandige wind beter is. De schelpen die ik hier gevonden heb komen in beeld in het filmpje onderaan deze blog.

Paralia Kaminia Beach
Dit is een enorm lang zandstrand dat over loopt van Kaminia Beach, naar Paralia Kaminia Beach en dan naar Mounda Beach. Het ligt op de zuidwest punt van Kefalonia, onder Skala. Je kunt er eindeloos wandelen en er liggen wat schelpen. Met name in het mulle zand heb ik een aantal strandschelpen opgeraapt. Je ziet ze in het filmpje onderaan deze blog.

Het ultieme geheim van Kefalonia: schelpen zoeken 2.0

Nadat we op deze twee stranden enkele schelpen hadden gevonden was ik nog niet tevreden. Zoeken, zoeken, zoeken dus. Struinen, speuren, klimmen en rondrijden. Een week lang zochten we naar wat onmogelijk bleek. Totdat we nietsvermoedend op een plek kwamen waarvan we dachten dat we helemaal verkeerd zaten. Er was geen strand. Er was geen zand. Richard wilde al omkeren, maar eigenwijs als ik ben, wilde ik toch even over de stenen klimmen en de hoek om. En dat is maar goed ook.

Zand. Ik zag zand! Mijn oog viel meteen op een mooie Turitella. Niet een hele grote, maar wel een gaaf exemplaar. Ik keek wat beter en zag nog meer van deze prachtige schelpen. In alle soorten en maten. Van piepklein tot wat groter. En niet alleen Turitella’s (gedraaide, langwerpige schelpen), maar ook Pelikaansvoeten, Gastropoden (slakachtige), Trapgevels en nog meer soorten die ik (nog) niet ken.

Schelpen Kefalonia Griekenland 3
Pelikaansvoet

Wat een paradijs is dit. We zijn drie keer terug geweest en hebben vooral in de, soms gevaarlijke, branding gezocht. Je kunt mij niet blijer maken dan dit. Gewoon gratis schatten uit de zee.

Uiteraard nemen we nooit schelpen mee waar schelpdieren inzitten. Alles wat leeft gaat terug de zee in. Ook roven we het strand niet leeg. We laten genoeg achter en dat is precies de reden waarom ik in deze blog niet ga vertellen waar dit strandje te vinden is. Ik zou niet willen dat het helemaal leeg geraapt wordt. Dit is nu mijn geheim en de beloning voor jaren lang zoeken en ervaring opdoen.

Wil jij het geheim weten?

Nu ben ik de beroerdste niet. Jij wilt nu natuurlijk weten waar dit perfecte strandje is om schelpen te zoeken op Kefalonia in Griekenland. Om hier het antwoord op te krijgen kun je twee dingen doen:
1. Ga met me mee op strandexcursie in Zeeland en ik leer je de geheimen van de zee. Waar, wanneer en hoe je schelpen kunt vinden. Dus ook in Griekenland.
2. Volg ons op Twitter en Instagram en stuur een mail met je motivatie waarom jij echt moet weten waar dit strandje ligt.
Je kunt uiteraard ook beide opties doen. Tip: Een donatie om de kosten van deze website te steunen helpt jouw om de informatie te krijgen. Alvast bedankt.

Filmpje Schelpen zoeken op Kefalonia

Ik maakte het volgende filmpje over schelpen zoeken op Kefalonia, Griekenland:

Meer lezen over Kefalonia?
Melissani Cave
Stranden van Kefalonia

Meer lezen over schelpen zoeken?
Schelpen zoeken in Zeeland

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *