Juttersmuseum Texel: explosie van kleuren

Juttersmusem Texel is voor mij thuiskomen tussen de georganiseerde chaos van kleuren en vormen

Het bezoek aan het Juttersmuseum Texel veranderde mijn geachte over Texel. In mijn vorige blog schreef ik over ons bezoek aan Texel op de brommer. Het viel een beetje tegen en dat kwam voornamelijk doordat wij in Zeeland op een (door dammen verbonden) eiland wonen en gewend zijn aan de vele toeristen op het strand en in de dorpen. Texel was in dat opzicht dus niets bijzonders voor ons.

Totdat we onderweg een boot in een weiland zagen staan met een bord: ‘Juttersmuseum Texel’. Tegelijkertijd remden Richard en ik af en besloten we het museum te bezoeken. Normaal houden wij niet van musea, maar ik zal als snel dat het hier ging om een explosie van kleuren en vormen. Hier wilde ik wel even kijken.

Eind vorig jaar heb ik een oude hobby opgepakt waar ik nu een bedrijf van heb gemaakt kunst maken en workshops organiseren van schelpen, fossielen en oude sieraden. Door de vele reizen die we maakten heb ik de afgelopen jaar veel inspiratie opgedaan om deze kunst te maken. Mijn interesse voor kleuren en vormen was er altijd al en is nu alleen maar sterker geworden. Het lukt me nu om mijn indrukken om te zetten in iets tastbaars.

De eerste aanblik van het Juttersmuseum was voor mij meteen een soort thuiskomen. Vooral ook door de georganiseerde chaos die er te vinden is. Iets waar ik me thuis ook het prettigst bij voel. Veel spullen, kleuren en vormen om me heen, maar wel weten waar alles te vinden is.

Juttersmuseum Texel, een explosie van kleuren en vormen in het
Een explosie van kleuren en vormen in het Juttersmuseum Texel
Juttersmuseum Texel
Een explosie van kleuren en vormen in het Juttersmuseum Texel

Over elke kleur en elke vorm is nagedacht in het Juttersmuseum Texel

Ruim 80 jaar aan strandvondsten op een terrein zo groot als, tja hoe groot is het eigenlijk? De exacte afmeting\ van het terrein is niet bekend. Het staat niet op de website en een telefoontje naar het museum leverde ook geen exacte cijfers op. Een enorm buitenterrein, 5 schuren, een restaurant en een speeltuin. Groot dus. Het is in ieder geval groot en het grootste Juttersmuseum van Nederland.

Vanaf het moment dat we onze brommers neer hebben gezet kwijlde ik van alles wat ik zag. Wat hebben de verzamelaars van het Juttersmuseum Texel alles mooi geëtaleerd. Werkelijk alles past bij elkaar en kijkt prettig. Petje af voor deze mensen, want er staat zo verschrikkelijk veel dat het bijzonder knap is om telkens alles weer een plek te geven, zonder dat het onoverzichtelijk wordt. Over elk detail, over elke kleur is nagedacht.

Juttersmuseum Texel
Op de brommer naar het Juttersmuseum Texel

Je kan het zo gek niet bedenken, alles, maar dan ook echt alles zie je in het Juttersmusem Texel

Op het buitenterrein val je van de ene verbazing in de andere. Hele oude roestige ankers, een bijna versleten houten roer van een groot schip of een stapel bumpers van auto’s. Alles, maar dan ook alles kun je hier vinden. Boeien, ontelbare bouwvakkershelmen, torens van werkhandschoenen, strandspeelgoed en nog zoveel meer. Ik raak niet uitgekeken en maak de ene foto na de andere. Alles ter inspiratie van mijn sieraden.

Stapel autobumpers in Juttersmuseum Texel
Stapel autobumpers in Juttersmuseum Texel
Toren van werkhandschoenen in Juttersmuseum Texel
Toren van werkhandschoenen in Juttersmuseum Texel

Na 65 jaar gaf Jan Uitgeest het stokje over. Nu is het een echt familiemuseum

Jan Uitgeest (nu 77) is de grondlegger van het Juttersmuseum Texel. 65 jaar lang jutte hij op het strand van Texel en verzamelde alles wat hij maar kon vinden. In de film die draait in het Juttersmuseum verteld hij talloze annecdotes en spannende verhalen over zijn leven als strandjutter. Sinds een jaar of 6 is het museum eigendom van André Eelman en Judith van der Zee. Zij hebben er een echt familiemuseum van gemaakt compleet met speeltuin en restaurant.

Ik kan alleen maar aanbevelen om er eens te gaan kijken. Het is echt de moeite waard.

Talloze boeien vind je op het terrein van het Juttersmuseum Texel
Talloze boeien vind je op het terrein van het Juttersmuseum Texel
Juttersmuseum Texel
Juttersmuseum Texel
Juttersmuseum Texel
Juttersmuseum Texel
De reddingscapsule van de Dutch Viking, Henk en Evelien Brink en Willem Hageman
De reddingscapsule van de Dutch Viking. Henk en Evelien Brink en Willem Hageman maakten in deze capsule een non-stop ballonvaart over de Atlantische oceaan.
Inspirerende kleuren in Juttersmuseum Texel
Inspirerende kleuren in Juttersmuseum Texel

Informatie
juttersflora.nl

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *