Varen in NP Alde Feanen

Alde Feanen, 4000 ha. natuurschoon in Friesland

Nationaal Park Alde Feanen ligt midden in Friesland tussen Leeuwarden en Drachten. Alde Feanen is Fries voor oude venen. Naast heel veel water bestaat het gebied uit veenmosrietlanden, blauwgraslanden en dotterbloemgraslanden. Het barst er van de zeggen en orchideeën.

NP Alde Feanen
Rietvelden en overal molens in Nationaal Park Alde Feanen

Een dag varen met de sloep in NP Alde Feanen

In het kader van vakantie in eigen land vanwege corona waren wij in juni een paar dagen in Friesland. Voor € 100,- huurden we een sloep bij camping Simmerwille in Earnewald. Op deze camping logeerden we een paar dagen in de B&B en een dag varen met de sloep in het Nationaal Park hoort daarbij. Eerder waren we al op Texel en in Alkmaar.

In een groot gedeelte van het park mag je varen, maar een ander gedeelte is afgesloten en rustgebied voor de vele vogelsoorten die er voorkomen.

Varen in NP Alde Feanen
Voor de foto vaar ik ook een stukje, maar de rest van de dag laat ik het varen over aan Richard en geniet ik van alles om me heen
Varen in Alde Feanen
Onderweg zien we overal schattige huisjes met een boot voor de deur

Her en der verspreid in het Nationaal Park staan schattige huisjes. De één nog mooier dan de ander. Bijna overal ligt een boot voor de deur. De huisjes zijn voornamelijk als vakantiehuis bestemd. Slechts een enkeling woont in dit mooie park.

Van Earnewald naar Grou

Vanuit Earnewald varen we via de Ule Krite naar de Folkertsloot en via de Tryehustersleat naar de Biggemara om zo in Grou aan te komen. We genieten van een lunch bij het Theehuis.

Grou is ontstaan in de Middeleeuwen op een terp. Nu is het een echt watersportdorp met veel faciliteiten, horeca en schattige straatjes. We wandelen er een tijdje rond, maar niet te lang, want we zijn tenslotte een dag aan het varen.

Watersportdorp Grou
Watersportdorp Grou
Watersportdorp Grou
Watersportdorp Grou

Schitterende boerderijen en vervallen woonboten

Zo gaandeweg het varen komen we van alles tegen. Vooral veel natuurschoon, maar ook schitterende gerenoveerde boerderijen en oude vervallen woonboten. Voor een liefhebber van natuur, kleuren en vormen is dit Nationaal Park dan ook een zeer interessant gebied. Ik doe hier weer heel wat inspiratie op voor de sieraden die ik maak.

Schitterende boerderijen in Alde Feanen
Schitterende boerderijen in Alde Feanen
Schitterende boerderijen in Alde Feanen
Schitterende boerderijen in Alde Feanen
Oude woonboot in Alde Feanen
Oude woonboot in Alde Feanen

Standbeeld marathonschaatsers in Earnewald

Vlakbij de haven van Earnewald staat in het water een standbeeld van 3 schaatsers. Jeen Wester, Hilbert van der Duim en Jos Niesten zijn afgebeeld met dit standbeeld ter ere van het honderdjarig bestaan van de ijsclub Lyts Begjin en Doarpsbelang Earnewâld. Het beeld is door Hans Jouta gemaakt en onthuld op 28 april 2013. Bron: schaatshistorie.nl

Standbeeld van Hans Jouta in Earnewald
Standbeeld van Hans Jouta in Earnewald

Een dag varen in Nationaal Park Alde Feanen is echt een aanrader. Je ervaart de rust, de prachtige natuur, de gezellige dorpen en de mooie huisjes in de fijne omgeving.

Informatie:
Bezoekerscentrum It Fryske Gea

NP Alde Feanen

 

 

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *