Stadswandeling Alkmaar

De mooiste stad van Noord-Holland

Dat is wat het boekje van het VVV Hart van Noord-Holland verteld. Nu ben ik nog niet in zoveel steden in Noord-Holland geweest, dus echt vergelijken kan ik niet. Ligt Amsterdam ook niet in Noord-Holland? Is dat dan niet de mooiste stad van deze regio? We gaan het zien.

Omdat onze rondreis door Canada niet door gaat vanwege corona en we toch een maand vrij hebben zijn we op rondreis in Nederland. Noord-Holland en Friesland staan op het programma. We verblijven in een blokhut in Oudesluis en hebben onze brommers mee. Gisteren zijn we op de brommer van Oudesluis naar Alkmaar gereden en vandaag zijn we met de auto teruggekomen om een stadswandeling te maken. We durven onze brommers niet zo lang onbeheerd achter te laten, vandaar dat we met de auto zijn gekomen.

Geheel onterecht, zo blijkt, want wat een vriendelijke, gezellige stad is Alkmaar.

Nu ik thuis de foto’s aan het bewerken ben, valt het me pas op dat de hele binnenstad van Alkmaar geel is. Of goudgeel. Veel kozijnen en deuren zijn geel of goud omrand. Ik ben er nog niet achter wat hier precies de achterliggende gedachte van is, maar het zou zomaar kunnen komen omdat Alkmaar de Kaasstad is.

Alkmaar is geel

Kaas, Kaaspunt, Kaasroute. Alkmaar is van Kaas, maar de Kaasmarkt is er nu niet

kaas in alkmaar
Volg de kaaspunt in Alkmaar

Om de stadswandeling Alkmaar goed te kunnen volgen kun je het boekje ‘Alkmaar, proef de sfeer en ruik de historie’van het VVV gebruiken, maar je kunt ook simpelweg de kaaspunten volgen. Het boekje koop je voor € 3,50 en dan heb je meteen heel veel informatie bij de hand, maar lopen van kaaspunt naar kaaspunt is natuurlijk ook gewoon heel leuk.

Vanwege de coronacrisis (daar heb je ‘m weer) is er deze zomer geen kaasmarkt. Erg jammer voor de vele toeristen. Op de camping waar wij verblijven zijn zelfs mensen die speciaal voor de kaasmarkt uit Duitsland zijn gekomen. Zij wisten niet dat alles in Nederland is afgelast. Persoonlijk heb ik er niet zo’n moeite mee want ik hou niet van zulke speciaal voor de toeristen opgezette atracties en bovendien vind ik kaas in alle soorten en vormen gewoon vies en vooral ook stinken. Eten is de rode draad in mijn leven en vooral ook tijdens onze reizen. In mijn boek over Cuba speelt eten een belangrijke rol en gaat het als een rode draad door het boek.

Geen kaasmarkt dus in Alkmaar. Maar wel een mooie stadswandeling.

Van de Grote Sint Laurenskerk naar de Molen en alles er tussenin

Eigenwijs als wij zijn starten we niet bij het Waaggebouw, de plek waar normaal gesproken de kaasmarkt plaats vind, maar bijna aan het eind van de route bij de Grote Sint Laurenskerk. Simpelweg omdat we hier uit de parkeergarage komen. Zo werkt dat nu eenmaal bij ons.

Grote SInt Laurenskerk Alkmaar
Grote Sint Laurenskerk Alkmaar

De Grote Sint Laurenskerk is gebouwd tussen 1470 en 1520. Rond 900 voor Chr. woonden de eerste Alkmaarders hier rond een houten kapel met daaromheen meren en kleine watertjes. Je kunt je daar nu niets meer bij voorstellen. De belangrijkste bezienswaardigheid is het wereldberoemde Schnitgerorgel.

Vanuit het Kerkplein lopen we naar de Langestraat waar het Stadhuis prijkt. De Stadswandeling Alkmaar brengt je langs de meest interessante panden in deze gezellige stad en het Stadhuis mag niet ontbreken.

Stadswandeling Alkmaar stadhuis
Het Stadhuis van Alkmaar

In 1890 woedde er een grote brand in het stadhuis waarbij veel verlopren ging. Tussen 1912 en 1914 ishet stadhuis gerestaureerd. De twee raampjes onder de trap vertellen een luguber verhaal. Achter deze raampjes zaten vroeger de gevangenden. Links de ter dood veroordeelden en rechts de andere gevangenen. Twee keer per jaar kwam de beul van Haarlem om de vonnissen te voltrekken, zoals dit zo netjes wordt genoemd. In de straat achter het stadhuis werden de veroordeelden gedood. Kinderen kregen hiervoor vrij van school en veel mensen kwamen kijken. Gruwelijke taferelen hebben zich hier afgespeeld. Gelukkig is dit gestopt in 1821 en nu is Alkmaar vooral een vriendelijke stad.

De Stadswandeling Alkmaar brengt ons langs de mooiste gebouwen

Nog zo’n prachtig gebouw is het Hof van Sanoy. Precies als wij er zijn wordt er geschilderd. Alles in het bekende Alkmaarse geel. Tot 1572 was het Hof van Sanoy ht St. Maria Magdalenaklooster. Daarna kwam het in handen van de stad en werden hier bewoners onder gebracht die dakloos waren geworden doordat hun huizen waren gesloopt ten gunste van de aanleg van de nieuwe stadsmuur. Na het beleg van Alkmaar werd het Hof van Sanoy eigendom van Diederick van Sanoy, gouverneur van het Noorderkwartier. In 1591 werd het verkocht aan mr. Willem van Bardes. Hij liet de achtkantige toren bouwen die vermoedelijk als uitkijktoren dienst deed.

Het Hof van Sanoy Alkmaar
Het Hof van Sanoy Alkmaar

Het plein naast het Waaggebouw waar normaal de kaasmarkten georganiseerd worden is nu omgebouwd tot een groot terras. Er heerst een gezellige sfeer, maar het is niet zoals het hoort te zijn.

Hierdoor valt de schoonheid van het gebouw een beetje in het niet, maar de omgeving is er niet minder mooi om.

Het Waaggebouw Alkmaar
Het Waaggebouw Alkmaar
Omgeving Waaggebouw Alkmaar
Omgeving Waaggebouw Alkmaar

Via het Biermuseum, dat wij deze keer overslaan, wandelen we langs de Mient, waaronlangs nog een tv programma werd opgenomen over magneetvissen, naar de molen en het Hofje van Splinter. Bijzonder is dat dit Hofje sprekend lijkt op het Cornelia Quackshofje in Vlissingen.

Zo wandelen we op een bewolkte Juni dag door Alkmaar en laten we ons keer op keer verbazen door de authentieke Hollandse stijl.

Stadswandeling Alkmaar
Stadswandeling Alkmaar
Stadswandeling Alkmaar
Kooltuin Alkmaar
Stadswandeling Alkmaar
Kooltuin Alkmaar
Stadswandeling Alkmaar
Huis met de kogel Alkmaar

Het huis met de kogel

Het huis met de kogel is een van de bekendste monumentenpanden in Alkmaar. Tijdens het belg van Spanje in 1573 werd het huis zwaar onder vuur genomen. Aan de gevel is een kogel bevestigd die wijst naar deze nare tijd. Dit huis is een van de oudste huizen van de stad Alkmaar en van zeer grote historische waarde.

Stadswandeling Alkmaar
Zijdam Alkmaar
Stadswandeling Alkmaar
Korte Sint Jacobbstraat Alkmaar
Het Hofje van Splinter Alkmaar
Het Hofje van Splinter Alkmaar
Stadswandeling Alkmaar
Lindegracht Alkmaar
Stadswandeling Alkmaar
Gedempte Baansloot 12 Alkmaar, het Kasteeltje
Stadswandeling Alkmaar
Prachtig gerestaureerd huis in De Geest Alkmaar

Alles is even oud, mooi en sfeervol in Alkmaar. Ook al lijkt het veel op andere Nederlandse steden, het is zeker de moeite waard om een stadswandeling Alkmaar te doen.

Informatie
VVV Hart van Noord Holland

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *