Reizen door Nederland

Verplichte rust in coronatijd leidt tot anders denken en reizen door Nederland

Reizen door Nederland is zo gek nog niet. De hele maand juni 2020 zouden wij door Canada reizen. Zouden. Want deze reis gaat vanwege de corona niet door. In het begin was ik daar echt triest over. Want ik wilde zo graag naar dit prachtige land. En bovendien was het in juni een jaar geleden dat we een verre reis maakten, dus het werd wel weer tijd. Zo dacht ik en zo heb ik altijd gedacht. Reizen, reizen, reizen. Weg. Ver weg. Altijd maar gaan.

Dit jaar is alles anders. We gaan helemaal nergens heen. En als ik heel eerlijk ben, vond ik de coronaperiode eigenlijk best lekker. Thuis werken, nergens heen moeten. Geen bluesfestivals, geen motortreffens, geen circuitdagen, geen feestjes en geen verjaardagen. Echt helemaal niets en lekker thuis zijn. Net als iedereen hebben we de zolder opgeruimd, kasten uitgezocht, de slaapkamer opgeknapt en de tuin een grote beurt gegeven. Eigenlijk allemaal best prima. Het woord vervelen komt niet in mijn leven voor.

Camping Oudesluis
Camping Oudesluis

Noodgedwongen een keuze maken

Omdat we de hele maand juni al vakantie hadden opgenomen en deze niet meer terug konden draaien, besloten we “dan maar door Nederland te reizen”.  Dat klinkt niet echt vriendelijk en bedoelde ik in het begin ook echt zo. Totdat we echt in Nederland op reis waren. En dat was, op zijn zachtst gezegd, echt heel erg leuk.

Avontuurlijk als wij zijn wilden we niet “gewoon” door Nederland reizen, maar op de brommer. Helaas was kamperen in juni nog niet mogelijk. Als je op de brommer reist, dan wil je niet van te voren plannen waar je gaat slapen. Dat is gewoon onmogelijk. Als je het zat bent wil je stoppen en als je nog zin hebt, wil je verder. Dit was dus geen optie. We hebben daarom de keuze gemaakt om op 2 plekken een accommodatie te reserveren en vandaaruit op de brommer dagtochten te maken. Het werd een blokhut op camping Oudesluis in Noord Holland en een kamer in B&B Simmerwille in Earnewald, Friesland. Wat hebben we genoten!

Juttersmuseum Texel
Juttersmuseum Texel

Reizen door Nederland is zo gek nog niet

Gaandeweg onze “reis” door Nederland ben ik tot de conclusie gekomen dat reizen door Nederland helemaal zo gek niet is. Wat zijn er veel mooie historische en urban plekken in ons kleine land en wat is er veel schitterende natuur. Het enige nadeel is het weer. Ik houd erg van de warmte en ga het liefst een hele lange dag op pad met alleen een korte broek en teenslippers, maar in Nederland moet je altijd rekening houden met kou en regen. Dus elke dag een lange broek, schoenen, vest en regenpak mee. Dat vind ik dan wel erg jammer, maar het is niet anders.

Het voordeel is dat in Nederland alles duidelijk en goed georganiseerd is. Geen verrassingen. Over het algemeen erg vriendelijke mensen en doordat je dezelfde taal spreekt zijn er geen verwarringen. Alles is luid en duidelijk. Op reis in het buitenland is het vaak de charme dat je niet alles begrijpt en dat dingen soms erg ingewikkeld zijn, maar een keer alles lekker helder is ook wel fijn.

Willemsoord Den Helder
Willemsoord Den Helder

Wat kun je in korte tijd veel doen als je in Nederland reist

Nu we thuis zijn en ik alle foto’s aan het uitzoeken ben kom ik tot de conclusie dat we in korte tijd erg veel gezien en gedaan hebben. We zijn 11 dagen weg geweest en ik heb meer foto’s dan 3 weken Bonaire. In Nederland zijn zoveel mogelijkheden en alles is dichtbij. Ondanks dat door de corona niet alles open was en niet alles vol op schema liep, hebben we toch heel veel kunnen doen en zien. Ook plekken waar ik al eerder was geweest hebben me opnieuw verbaasd. Zo waren we in Willemsoord, Den Helder, Bergen en Schoorl, Alkmaar, Schagen, Medemblik, op Texel, in National Park Alde Faenen, Hindeloopen, Stavoren, Grau, Giethoorn, het stoommuseum, het juttersmuseum en alles daartussenin op de brommer.

De komende weken zal ik al onze avonturen van het reizen in Nederland in blogs verwerken. Verbaas je over zoveel schoonheid en vintage in Nederland. Ik houd ervan.

Texel
Texel

Ik hoef niet meer zo nodig. Of toch wel….

Tijdens onze trip door Nederland heb ik leren accepteren dat ik niet altijd de perfecte foto’s hoef te maken. Dat blauwe luchten met witte wolkjes in Nederland nu eenmaal eerder zeldzaam dan regelmaat zijn, dat foto’s met grauwe luchten ook mooi kunnen zijn, dat ik niet zo goed ben in het maken van vogelfoto’s, dat sommige foto’s uiteindelijk toch nog best aardig zijn geworden, dat niet alles perfect hoeft te zijn. Dat minder ook goed is. Dat ons land gewoon best een heel goed en mooi land is waar veel elementen op verschillende plekken hetzelfde zijn omdat het typisch Nederlands is. Dat Nederlanders een ster zijn in het benutten van ruimte en in het ombouwen van iets oud en lelijks naar iets moois.

Komende maand word ik 50 en ik vraag me nu echt af of ik het niet gewoon heerlijk vind om thuis bezig te zijn en niet meer zover weg te gaan. Het antwoord is: Nee! Ik popel om weer echt op reis te gaan. Plannen zijn er genoeg, planningen nog niet. Ondertussen geniet ik van reizen in Nederland, creatief bezig zijn met mijn werk voor mijn winkel waarvoor ik heel veel inspiratie heb opgedaan tijdens onze reis door Nederland en uiteraard mijn werk als boswachter. Meer lezen over reizen door Nederland? Klik hier.

Alkmaar
Alkmaar

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *