Giethoorn zonder toeristen

Giethoorn als onverwachte bestemming

Giethoorn stond niet op ons lijstje om naartoe te gaan. Maar corona verandert alle plannen.

Dit jaar geen verre buitenlandse reizen, maar gewoon op vakantie in eigen land. En als ik heel eerlijk ben bevalt dat best wel.  Dat ons land eigenlijk heel mooi is wist ik wel, maar dat je nu op veel plekken in alle rust kunt genieten van de bekende plekken waar het normaal wemelt van de toeristen, dat is wel heel fijn.

Giethoorn zonder toeristen

In juni waren we 2 weken in Noord-Holland en Friesland waar we onder andere een stadswandeling in Alkmaar maakten en een dagje op de brommer naar Texel reden. Giethoorn stond helemaal niet op ons programma. Maar we waren er nu zo dichtbij en ik wilde toch heel graag weer eens naar De Oude Aarde.

Richard wilde graag Grand café de Fanfare zien. Het café speelde een belangrijke rol in de filmklassieker De Fanfare van Bert Haanstra.

Giethoorn in coronatijd

Op een puzzel van Giethoorn zag ik het perfecte plaatje. Een idyllisch dorp met fijne looppaden, houten bruggen en schitterende huizen. Slechts 1 wandelend echtpaar op de foto. Op deze manier zou ik Giethoorn wel eens willen zien. Niet overbevolkt door toeristen, maar gewoon het dorp helemaal voor onszelf. Nou ja, bijna dan.

Giethoorn zonder toeristen

Wie had kunnen bedenken dat we het Venetië van Holland nog eens zo zouden treffen. Een beetje druilerige dag in juni en door corona nauwelijks toeristen. Wat een heerlijke rust treffen we aan.

De medewerkers van de rederijen staan moedeloos voor de boten. Of we alsjeblieft mee willen varen wordt er gevraagd. We knikken vriendelijk van niet. Ik heb mijn zinnen gezet op edelstenen en mineralen en een lekker stuk wandelen. Nu is er eindelijk plek genoeg om alle paadjes rustig af te lopen en alles op het gemak te bekijken. Ik vind het heerlijk.

Giethoorn

Edelstenen en mineralen

De Oude Aarde. Ik ben er een keer of twee eerder geweest, maar de laatste keer is alweer flink wat jaren geleden. Omdat we zelf ook graag haaientanden en fossielen zoeken ligt onze interesse zeker bij vondsten uit de natuur van over de hele wereld. Maar ook omdat ik sieraden maak en graag wat edelstenen kralen wil kopen is een bezoek aan dit museum en de winkel een welkome afwisseling.

De Oude Aarde heeft een prachtig museum. Niet ontzettend groot, maar wel mooi ingericht en vol met schitterende edelstenen en fossielen. Naast het museum is een grote winkel waar je als liefhebber van fossielen, edelstenen en mineralen je hart kunt ophalen.

Wij worden vriendelijk geholpen door een van de medewerksters en ik heb een lang gesprek over de sieraden die ik maak en de kralen die ze verkopen. Met een flinke buit lopen we de winkel uit.

Pottenbakkers, schilders en nog meer kunstenaars

In Giethoorn kijk je je ogen uit naar de prachtige oude huizen, de houten bruggen en de groene omgeving. Maar er wonen ook flink wat kunstenaars in dit mooie dorp. Pottenbakkers, schilders, beeldhouwers. Van alles kun je hier bewonderen en kopen. Nu de toeristen wegblijven heerst er een bepaalde rust, maar ook onzekerheid. Er wordt niets verkocht, maar de galeriehouders hebben wel tijd voor een gesprek.

Giethoorn is deze stille tijden is voor de bezoeker zo gek nog niet.

Giethoorn

Een vaartocht hoort erbij

Uiteraard maken wij een vaartocht door de kanalen. Niet in een rondvaartboot, maar we huren een bootje en varen zelf. Omdat het leuk is, maar ook om de middenstand een beetje te steunen.

Varen in Giethoorn

We mogen twee uur in het bootje varen. Er is maar één route en die gaat slechts één richting op. Maar zoals altijd is Richard een beetje eigenwijs en stout en slaat hij niet bij de kruising rechtsaf, maar varen we een stukje verder. De tijd zit er bijna op als we het grote meer nog helemaal over moeten steken. Ik heb het er niet op, maar Richard geniet ervan. En zoals altijd zijn we toch weer net op tijd binnen. ‘Je moet de tijd waar je voor betaald goed benutten’ vind hij. En zo is het!

Varen in Giethoorn

We eten en drinken wat op een terras waar het angstig stil is. Het normaal zo bruisende Giethoorn is in rust. Hopelijk niet te lang, want er wordt zo niets verdient. Maar voor ons was dit wel een fijne verademing.

Informatie
giethoorn.com

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *