Medemblik: Stoommachinemuseum en kasteel

Medemblik en een kasteel vol verhalen

Moord en doodslag in Medemblik. Zo heet het boek van Theodorus Klabbers. In 3 spannende verhalen verteld hij over geheime deuren in het kasteel van Medemblik, goud en geliefdes en moord en doodslag. Fictie of non fictie? Ik weet het niet. In ieder geval reden genoeg om een bezoek te brengen aan Medemblik en het kasteel eens nader te bekijken.

kasteel Radboud Medemblik
kasteel Radboud Medemblik

Kasteel uit de dertiende eeuw

Kastelen, wij zijn er gek op.

Kasteel Radboud in Medemblik is gebouwd in de dertiende eeuw door Graaf Floris de vijfde en was één van de vijf dwangburchten om de opstandige West-Friezen in bedwang te houden. Kasteel Radboud in Medemblik is het enige kasteel dat nog over is van deze vijf.

In het kasteel is een museum en een museumcafé. Verder worden er regelmatig activiteiten georganiseerd.

Wij beperken ons met een wandeling langs het kasteel, op weg naar het stoommachinemuseum.

kasteel Radboud Medemblik
kasteel Radboud Medemblik

Het stoommachinemuseum van Medemblik

In de volksmond wordt het ook wel het stoommuseum genoemd, maar dat is niet de juiste naam.

Het stoommachinemuseum in Medemblik bestaat sinds 1985 en is 8 jaar nadat in 1977 het stoomgemaal definitief buiten gebruik werd gesteld opgericht.

stoommachinemuseum Medemblik
Stoommachinemuseum Medemblik

In 1869 werd het gemaal geplaatst ter ondersteuning van de 15 windmolens die op de Oosterdijk bij Medemblik stonden om de polders droog te houden. Pas in 1924 werden in het ketelhuis 2 stoomketels geplaatst. Daarvoor werd het gemaal aangedreven door een gasmotor.

Stoommachinemuseum Medemblik
Een blik binnen in het Stoommachinemuseum Medemblik

Een schitterende entree

De kassa van het museum is gevestigd in een modern gebouw, waar ook een tentoonstelling te zien is en je een goede bak koffie kunt kopen. Op het terras kun je heerlijk zitten.

Maar dan de echte entree van het museum: in één woord schitterend. Je gaat een oude deur door en staat dan in een moderne ruimte met glazen vitrines tot aan het plafond. De muziek gaat spelen en overal staan miniatuur stoommachines die gaan bewegen en draaien. Telkens als je verder loopt gaat er weer een nieuw gedeelte “aan”. Erg mooi gemaakt en zeer vermakelijk.

Na de show ga je de grote deur door en sta je meteen midden in het stoomgedeelte van het museum. Je maakt een wandeling langs alle grote machines en de vrijwillige medewerkers vertellen alles wat je moet weten. Je mag zelfs aan knoppen draaien om gedeeltes in werking te stellen.

Stoommachinemuseum Medemblik
Stoommachinemuseum Medemblik

Het museum gaat slechts enkele keren per jaar onder stoom

Helaas wordt grote stoommachine maar af en toe in werking gezet. Het kost bijna 24 uur om de stoomketels op stoom te krijgen. Dit is niet alleen kostbaar, maar ook erg arbeidsintensief. Er zijn speciale stokers opgeleid om dit te mogen doen.

Enkele keren per jaar worden de stoomketels opgestookt en gaat alles in het museum in werking. Kijk op de website van het museum om te zien wanneer dit is.

Kinderen kunnen allerlei proefjes doen in het museum.

Oude baggermolen in de haven

In de haven van het museum ligt sinds 2005 de stoombaggermolen “Vooruit”. Het is een emmerbaggermolen uit 1941 van het Friese baggerbedrijf Krikke uit Oudehaske.

Door de stoomtechniek is deze baggermolen een symbool van de industriële revolutie in Nederland.  Vrijwilligers zijn bezig met het opknappen van de baggermolen, zodat de molen weer kan draaien.

Stoombaggermolen museum Medemblik
Stoombaggermolen museum Medemblik

Een dagje Medemblik was voor ons een zeer leerzame dag. Ondanks corona hebben we er erg van genoten.

Informatie:
Stoommachinemuseum.nl
Kasteelradboud.nl

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *