Het degen van Zierikzee

De stadspoorten van een monumentenstad

Als op een herfstachtige zaterdag mijn man en zoon naar het werk zijn, besluit ik tussen de buien door nog even een rondje Zierikzee te doen. Al eerder schreef ik over Zierikzee Monumentenstad. Die blog ging voornamelijk over de binnenstad. Dit keer liep ik een rondje stadspoorten en ontdekte ik het degen van Zierikzee.

Zierikzee is de enige stad in Nederland die nog in het bezit is van drie originele stadspoorten. De poorten stammen uit de middeleeuwen en zijn sinds de zestiende eeuw ongewijzigd. De Nobelpoort, Zuidhavenpoort en Noordhavenpoort staan fier aan de rand van de binnenstad.
Bron: www.zierikzee-monumentenstad.nl.

De Nobelpoort
De Noordhavenpoort
De Zuidhavenpoort

Wie heeft het degen gezien?

Ik weet bijna zeker dat iedereen die eens of regelmatig in Zierikzee heeft gewandeld het degen niet gezien heeft. Toeristen of eilandbewoners, het maakt niet uit. Zelf ben ik op dit eiland geboren en opgegroeid en loop ik regelmatig door deze stad, maar van het degen had ik nog nooit gehoord, laat staan dat ik hem gezien heb. Omdat ik geïnteresseerd ben in mythische verhalen kwam ik bij toeval het verhaal over het degen van Mondragon tegen.

Wie was Mondragón?

Christóbal de Mondragón was een Spaanse bevelhebber die in de tweede helft van de zestiende eeuw Zierikzee veroverde. Omdat het geld op was gingen de soldaten muiten en toonde Mondragón zijn degen. Toen de manschappen van Mondragón uiteindelijk de stad verlieten had hij zelf geen keuze en vertrok. De Mythe laat in het midden of hij zijn degen zelf op de toren heeft geplaatst of dat hij zijn degen vergeten is en anderen deze hebben geplaatst. Of het verhaal nu echt is of een verzinsel, het degen staat er echt.

De wandeling langs de stadspoorten van Zierikzee geeft een goed beeld van de oude stad. Ik volg het Slingerbos dat bijna geheel rond de stad te volgen is. Onderweg kom je behalve langs de drie stadspoorten ook over de oude haven en zie je vanuit diverse hoeken de Sint Lievens Monstertoren. In de volksmond wordt deze toren De Dikke Toren genoemd.

Zierikzee is voor mij echt een mooie, oude stad waar heel veel te zien en te doen is. Daarom heb ik hieronder het hele fotoalbum van deze wandeling geplaatst.

Informatie over Mondragón vind je op: zeeuwseankers.nl

Route informatie:
Parkeren kun je gratis bij het busstation aan de Grachtweg. Hier is niet altijd plaats. Alternatieven zijn:
Gratis parkeren op de grote parkeerplaatsen aan de Haringvlietstraat, de Scheldestraat, de Laan van Sint Hilaire of Groene Weegje. Betaald parkeren in de binnenstad aan het Jannewekken.

Op het kaartje zie je met groene pijlen de route die ik heb gelopen. Op Google Maps is het Slingerbos aangegeven met een dun groen lijntje.

Fotoalbum:

 

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *