Wandelroutes Landgoed Staverden

Er zijn 3 wandelroutes op Landgoed Staverden

Op en rond het landgoed Staverden zijn 3 wandelroutes uitgezet. Elke wandeling is ongeveer 3 tot 3,5 kilometer. Deze routes zijn makkelijk aan elkaar te knopen waardoor je uiteindelijk ruim 10 kilometer kunt wandelen. De routes zijn gemarkeerd met gele, rode en blauwe paaltjes. In het bezoekerscentrum vind je de informatie en er wordt ons verzekerd dat de gele route het mooist is. Deze loopt langs de Staverdense beek. De gele route verlengen we met de rode en daarna lopen we de blauwe route over het landgoed.

Staverden, de stad die nooit gebouwd is

De Nederzetting Staverden is rond 1300 gesticht. De bedoeling was dat dit uit zou groeien tot een grote stad. Dat is er nooit van gekomen. Het kasteel met het landgoed, een kerkje en een paar kleine huisjes zijn gebouwd en daar is het bij gebleven. Juist daarom is deze plek misschien wel zo mooi. Helaas staat het kasteel gedeeltelijk in de steigers. Dat is jammer, maar het is niet minder mooi.

Kasteel Staverden
Het begin van de gele wandelroute

De gele wandelroute op Landgoed Staverden

Het begin van de gele route is wat saai. Een verhard pad en lange, rechte rijen bomen. Na een kilometer gaan we de hoek om en zien we de beek. Nu wordt het pas mooi. De beek slingert door het landschap en is op sommige stukken heel smal. Eeuwenoude bomen groeien langs de beek en hebben enorme wortels uitgezet.

De Staverdense beek
Oude bomen langs de Staverdense beek
Enorme wortels groeien langs het water
Het wandelpad loopt langs de Staverdense beek

Oude technieken worden nog steeds gebruikt

Voordat we bij de botanische tuin komen passeren we de Johannesvijver. In deze vijver drijven een aantal boomstammen. Op het bord lezen we dat de boomstammen hier gewaterd worden. Dit is een eeuwenoude techniek om het hout duurzamer te maken. De stammen liggen in de stroming van het water waardoor voedingstoffen eruit spoelen. Hierdoor is het hout minder vatbaar voor bacteriën en schimmels en insecten. Het hout wordt sterker en trekt minder krom. Op deze manier levert het bos hout met een FSC keurmerk.

De Johannesvijver waar boomstammen gewaterd worden

Na de rode route die voornamelijk door het bos loopt, steken we het bruggetje over en lopen nu in de kasteeltuinen. Een theekoepel, prachtige oude bomen en een watermolen passeren we hier.

Het bruggetje naar de kasteeltuinen
De theekoepel van landgoed Staverden
Prachtige oude bomen staan op het landgoed Staverden

De watermolen uit 1291

De watermolen was vanaf de dertiende eeuw tot 1924 een waterkorenmolen. De molen is voor het eerst genoemd in een oorkonde uit 1291. Deze molen is de laatste van de vele molens die langs de Staverdense beek hebben gestaan. In 1924 heeft de laatste pachter de molen verlaten. Eind jaren tachtig is de molen vernieuwd.

De oude waterkorenmolen uit 1291
De watermolen is gerestaureerd in de jaren tachtig
In 1989 is de restauratie opgeleverd

Op het landgoed is een brasserie waar je heerlijk kunt lunchen. Ondanks de kou is het er druk. De vuurkorven branden lekker. We nemen een broodje en wat te drinken en lopen verder richting het kasteel.

Kasteel Staverden
De entree van kasteel Staverden

De kapel van Staverden

Grenzend aan de rand van het landgoed staat de kapel van Staverden. De kapel is gebouwd in 1875 en is een neogotisch zaalkerkje. Er tegenover staat de kosterwoning. De kapel is in een stichting ondergebracht en hoort bij de Hervormde gemeente Ermelo. De witte pauw op de windwijzer is het symbool van Staverden en vind je ook terug in het wapen van Ermelo.

De kapel van Staverden
De kosterwoning van de kapel van Staverden

Wandelroutes
Geel, blauw en rood. Allen 3 tot 3,5 kilometer. De routes zijn gemakkelijk aan elkaar te verbinden.

Informatie
Landgoed Staverden
Uddelermeerweg 2
Ermelo

Meer wandeltips?
Wandelen op Heerlijkheid Mariënwaerdt
Wandelen op de Kabbelaarsbank
Wandelen in het Gadrabos
Wandelen op Tenerife: het regenwoud van Anaga

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *