Wandelen op Heerlijkheid Mariënwaerdt

Landgoed Heerlijkheid Mariënwaerdt: wandelen tussen de bloesems

De maand mei is de perfecte maand om te wandelen op Landgoed Heerlijkheid Mariënwaerdt. Juist nu staan alle fruitbomen in bloei en kun je genieten van alle bloesems. Dat wil niet zeggen dat het de rest van het jaar niet de moeite waard is. Elk jaargetijde heeft hier zijn charme.

Het landgoed ligt aan de Linge. De kronkelende rivier is een schitterend stukje Nederland waar ik graag wandel. Enkele weken geleden liep ik de wandelroute Parels langs de Linge.

Landgoed Mariënwaerdt

Er zijn verschillende wandelroutes variërend van 2,5 tot 12,5 kilometer. Op zonnige dagen kan het druk zijn, maar het is zo groot, dat je elkaar niet in de weg loopt.

Landgoed Mariënwaerdt bloesems

Waar vind je Landgoed Heerlijkheid Mariënwaerdt

Landgoed Heerlijkheid Mariënwaerdt midden in de Betuwe in Gelderland, naast rivier De Linge, bij het dorp Enspijk.

Historisch is er niet veel veranderd aan het landgoed

Het huis Mariënwaerdt is gebouwd vlak na 1734. Het landgoed zelf gaat veel verder terug de geschiedenis in. In 1129 werd de Norbertijner abdij gesticht. Dit is de eerste registratie van het landgoed. De hoofdgebouwen van deze abdij stonden op de plaats waar nu het Huis Mariënwaerdt staat.

Het landgoed lag op vier provinciegrenzen en is meerdere malen verwoest en uiteindelijk door de bende van Brederode definitief vernielt en geplunderd. Nadat het landgoed honderd jaar te koop heeft gestaan werd het in 1734 gekocht door A.O.R.F. graaf van Bylandt. Hij is de voorvader van de eigenaren van nu, de familie Van Verschuer.

Volgens Otto Willem Arnold baron van Verschuer, de vader van de huidige eigenaar Frans baron van Verschuer, zouden zijn voorvaderen het landgoed nog als zodanig herkennen. Er is niet veel veranderd aan de indeling van het landgoed. Wel zijn alle gebouwen gerestaureerd en gemoderniseerd. Onder andere is het vochtprobleem opgelost door centrale verwarming aan te leggen en ramen op het zuiden aan te brengen. Bron: Landschapsbeheergelderland.

Landgoed Mariënwaerdt

Wandelen op landgoed Mariënwaerdt

Je kunt kiezen uit vijf gemarkeerde wandelroutes. Ik koos voor de Molenroute, en route van 7,5 kilometer die ik heb verlengd door een stuk van de Kooiroute langs de Linge te lopen.

Verdwalen kun je hier niet, maar eindeloos dwalen wel. Ik heb genoten van de mooie bloesems, de goede sfeer van verschillende groepjes gezellig kletsende wandelaars, de fraaie oude gebouwen en het prachtige landhuis Mariënwaerdt. Overigens de laatste op afstand, want dit stukje is privé en gelijk hebben ze.

Landgoed Mariënwaerdt

Parkeren en lekker eten bij De Stapelbakker

De auto parkeer je gratis bij pannenkoekenhuis De Stapelbakker op het landgoed. Hier kun je na afloop van je wandeling meteen heerlijke pannenkoeken eten en biologische producten kopen in de landwinkel.

Twee van de wandelroutes lopen langs het pontje over de Linge, het Enspijkse veer. Van 1 april tot 3 oktober kunnen wandelaars en fietsers hier oversteken voor slechts 1 euro per persoon.
De pont vaart niet als er tenminste 70% kans op regen is voorspeld.

Veerpont Enspijkse veer

Ik maakte dit filmpje van het wandelen op Landgoed Heerlijkheid Mariënwaerdt.

Meer informatie over de wandelroutes vind je op de website van Landgoed Heerlijkheid Mariënwaerdt.

Meekijken met de familie Van Verschuer

In maart is er een tv serie gestart over het dagelijks leven van de familie Van Verschuer. Op 8 maart was de eerste uitzending. De serie geeft een uniek beeld weer over het runnen van dit grote landgoed en de enorme hoeveelheid medewerkers.

De tv serie is terug te zien op www.npostart.nl
Ik heb de serie gezien en ik vind het erg leuk om te zien wat er allemaal bij komt kijken om een landgoed als dit te onderhouden. De huidige eigenaar Frans baron Van Verschuer zit vol ludieke ideeën, maar houdt vast aan traditie, terwijl zijn vrouw Nathalie barones Van Verschuer liever wat meer zou moderniseren.

Conclusie

Landgoed Heerlijkheid Mariënwaerd staat garant voor een prachtige en veelzijdige omgeving met veel mooie natuur, historische gebouwen en bijzondere doorkijkjes, maar ook voor een betrokken familie die samen met hun vele medewerkers er alles aan doen om het landgoed netjes te houden en voor iedereen interessant en toegankelijk te maken.

Meer wandeltips?
Wandelroutes op landgoed Staverden
Wandelen op de Kabbelaarsbank
Wandelen in het Gadrabos
Wandelen op Tenerife: het regenwoud van Anaga

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *