Een reis plannen

Een reis plannen, hoe doe ik dat?

Laat ik vooropstellen dat wij nooit kiezen voor een georganiseerde reis en zo min mogelijk vooraf plannen als we op reis gaan. Toch is het leuk om vooraf wat bezienswaardigheden uit te zoeken die je graag wilt bezoeken. Of eigenlijk liever geen bezienswaardigheden, maar juist plekken die niet of minder bekend zijn.

Ook is het nodig om sommige verplichtingen en regels vooraf uit te zoeken. Welke vaccinaties je voor een bepaald land nodig hebt. Of welke normen er gelden in het verkeer. Om maar enkele zaken te noemen waar je als reiziger rekening mee moet houden.

In dit blog geef ik je een kijkje in hoe ik een reis plan, zonder echt de reis te plannen.

Naar welk land reizen we?

Het land waar wij heen reizen is vaak op het laatste moment pas bekend. Onze wishlist is enorm lang en er komen regelmatig nieuwe bestemmingen bij. Zo hadden we in 2019 een lange reis door Canada gepland. De tickets waren geboekt, maar corona zorgde ervoor dat we deze reis hebben uitgesteld naar 2022.

Als voorbeeld voor dit blog neem ik Frankrijk. Het land waar we deze zomer doorheen gaan reizen. Lekker dichtbij. Geen lange vliegreis of verre bestemming. Gewoon met ons camperbusje. Instappen en gaan.

Hiermee vangen we twee vliegen in één klap. We houden ons aan de coronaregels en we besparen het milieu door niet in het vliegtuig te stappen. Daarnaast gaan we doen wat 3 op Reis in de uitzending van 9 mei liet zien: ‘reizen kan nog prima na corona, maar vermijd de drukke toeristenplekken en ga op zoek naar onbekende alternatieven’. En dat is precies wat wij gaan doen.

Vorig weekend waren we, tijdens corona, een weekend in Frankrijk. In ons Youtubefilmpje leg ik uit waarom we in Frankrijk waren en hoe dat ging:

Hoewel wij al eerder in Frankrijk waren, zijn we nooit zo’n fan van Frankrijk zijn geweest. Excuseer voor de echte Francofielen. Toch is dat weekend ons zo goed bevallen, dat we nu al besloten hebben deze zomer door Frankrijk te trekken. Het is tenslotte nog coronatijd en verre reizen zitten er nu gewoon niet in. Frankrijk is een prachtig land en dat gaan wij ontdekken.

Reizen Frankrijk
Champagne-Ardenne, Frankrijk 2021

De bestemming is bepaald. Hoe nu verder?

Frankrijk wordt het. Dat staat nu vast. Voor Frankrijk zijn, behalve de coronarestricties, geen verdere beperkingen of verplichtingen. Een makkie dus. We boeken van te voren niets, dus eigenlijk ben ik klaar. Zou je denken.

Maar ik ben en blijf een reisjournalist dus zo makkelijk kom ik er niet vanaf. We reserveren helemaal niets en reizen op de bonnefooi door Frankrijk. Maar dat wil niet zeggen dat ik niet vooraf een aantal wetenswaardigheden heb opgezocht.

Wij zijn met deze reis geïnspireerd geraakt door de reis die Maurice Lede met 3 op Reis maakte in de zomer van 2020. De Route Nationale 7. De nostalgische route naar de zon.

Op zoek naar de RN7 dus. En dat is nog niet zo makkelijk. Een groot deel van deze route bestaat namelijk niet meer. Vele wegen zijn omgenummerd naar D nummers in Frankrijk. RN7 is nu dus D607, D2007, D907, etc. Maar, als je goed zoekt kun je nog stukken van de oude RN7 terugvinden op de kaart.

Reizen Frankrijk
Bretagne, Frankrijk 2017

De route is helder. Waar gaan we overnachten?

De route die we gaan rijden is grotendeels de oude RN7 en de nieuwe delen hiervan. Globaal. Want het kan zomaar zijn dat we onderweg ineens ergens afslaan en een andere richting op gaan.

Een doel hebben we niet. Afhankelijk van de temperatuur en de mogelijkheid tot kamperen onderweg bepalen we waar we heen rijden. We hebben een oud camperbusje, maar we zijn wel afhankelijk van een douche en toilet, want dat zit er niet in. Ik heb een klein plasemmertje, maar daarmee kun je niet 3 dagen in het wild kamperen. Wat dat betreft ben ik best een beetje jaloers op Vivian en James van Ons Camperleven. Zij reizen met hun camper door Europa en kunnen een week lang wildkamperen.

Dat kunnen wij dus niet. Het alternatief is een camperplaats of camper-parkeerplaats, maar ook daar is niet overal een douche. Wij zullen de meeste overnachtingen doorbrengen op een gewone camping. Wel een zo klein mogelijke camping zonder allerlei vertier. Een zwembad is altijd welkom.

Omdat we veel drukte verwachten in de zomer heb ik alvast wat campings opgezocht en een mail met informatie opgevraagd. Van de meeste campings heb ik al een reactie ontvangen dat reserveren niet nodig is. We zijn er net vóór 14 juli en dan is het nog geen topdrukte. Dat hopen we tenminste, want anders moeten we echt flink gaan zoeken. Ik denk dat er mogelijkheden genoeg zijn in een land als Frankrijk en dat we de altijd wel ergens bij een boer of een familie op het terrein kunnen overnachten. Vertrouwen is het sleutelwoord. En het is de meest mogelijke avontuurlijke manier van reizen in West-Europa.

Een andere manier van informatie zoeken

Zoeken naar campings kan eenvoudig via Google. Toch zijn er veel meer mogelijkheden. Er zijn apps zoals Campercontact en  Alle-Campings-in-Frankrijk.

Wat ik vaak doe is blogs uitpluizen van andere reizigers en Youtube filmpjes kijken van wereldreizen.
Ik zoek dan in het Engels en zo vind ik vaak meer informatie dan dat enkel op Google wordt getoond.

Een andere manier is gebruik maken van beoordelingssites zoals Tripadvisor en Zoover. Op deze sites kun je zoeken op plaatsnaam. Ik zoek op de namen van de kleinste dorpjes die we onderweg tegen kunnen komen en zo vind ik soms waardevolle informatie.

In Frankrijk zijn veel campings die geen website hebben en daardoor ook niet vindbaar zijn in de zoekmachines. Het lokale toeristenbureau kan je helpen. Mailen voor informatie is het advies.

Boeken lezen helpt ook. Ik lees uitsluitend reisboeken en daarin staat vaak ook waardevolle informatie

De beste manier is onderweg contact zoeken met andere reizigers. Zo hebben wij tijdens onze reis in Cuba de mooiste plekjes gevonden om te overnachten. Puur door tips van andere reizigers.

Overnachten bepalen we ter plekke. Wat willen we zien?

Vast staat dat we vooral niet naar de bekende en drukke toeristenattracties gaan. Geen Eifeltoren en ook niet het Louvre of de Sacre Coeur. Nee, helemaal niets van Parijs. We gaan ook niet naar Nice, Cannes of Marseille. Niet naar Mont St. Michel of Carnac.

Reizen Frankrijk
Mont St. Michel Bretagne, Frankrijk 2017

Wij zoeken vooral natuur en kleine dorpjes. Pittoreske plaatsjes, daar heb je dat woord weer. Dat woord dat je als reisjournalist niet mag schrijven, maar soms niet anders kan. Juist, van dat soort dorpjes zoeken wij.

Hebben we dan helemaal geen idee wat we willen zien en doen? Jawel hoor. Richard zou graag de brug van Milau eens bekijken en ik heb de Gorges du Verdon op mijn lijstje staan. En dan niet zozeer om kano te varen. Want dat doen wij dan liever in een rivier vol krokodillen om het spannend te maken.

Het idee is om op de brommer door de Gorges du Verdon te gaan rijden. We nemen onze brommertjes mee en hierop gaan we veel mooie tochten maken.

Ik heb een beknopte lijst gemaakt van mogelijke interessante plekken die we zouden kunnen bezoeken. Lees je het voorbehoud? ‘zouden kunnen bezoeken’. Niets staat vast en het kan zomaar zijn dat we totaal een andere kant op rijden.

De beste manier om leuke en interessante plekken te vinden is vragen aan de lokale bevolking of gewoon gaan wandelen en zelf ontdekken.

Een reis plannen, moet dat eigenlijk wel?

Nee, voor ons hoeft dat niet. Wij vertrekken gewoon en kijken onderweg waar we heen gaan. Zo zijn we 4.225 kilometer door Cuba gereisd. Hierover schreef ik het boek Avontuurlijk Cuba. Geen reis plannen, gewoon gaan. Genieten en je niet druk maken. Dat is reizen.

Volg ons op Youtube en bezoek regelmatig onze website. Dan mis je niets en kun je vanaf de tweede helft van juli zien hoe het ons in Frankrijk vergaat.

 

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *