Castle Combe in de Cotswolds is alles wat je als reisjournalist niet mag zeggen

Het is alles wat niet mag

Pittoresk, rustiek, authentiek, schilderachtig en uniek. Alle woorden die je in een van de eerste lessen van de opleiding tot reisjournalist leert vooral niet te gebruiken. En dit zijn precies de woorden die van toepassing zijn op Castle Combe, het meest bekende en mooiste dorp in de Engelse Cotswolds. De eerste huizen zijn gebouwd in de twaalfde eeuw aan de rivier de By Brook. Postzegels haal je hier nog bij het postkantoor en brood bij de bakker.

De meest bekende foto van Castle Combe
De meest bekende foto van Castle Combe
Het oude Postkantoor van Castle Combe
Het oude Postkantoor van Castle Combe

Stilte en rust overheerst

In tegenstelling tot andere bekende dorpen in de Cotswolds zoals Bourton-on-the-Water en Stow-on-the-Wold is het hier stil. Op een enkele Aziaat en een handjevol senioren na kun je hier foto’s maken zonder mensen erop. En dat eind juli, een van de drukste tijden van het jaar in de Cotswolds.

Als je iets verder loopt dan de bekende brug, zie je meer
Als je iets verder loopt dan de bekende brug, zie je meer

Het dorp suddert in de warme zomer van 2018. De plaatselijke pub is open net als de twee theehuizen en de coffeeshop. Overal zitten mensen te eten en te drinken. Grote trekpleister is het Manor House Hotel, waar je kunt slapen in de oude kleine huisjes die nu als kamers zijn ingericht.

Oude huisjes dienen nu als kamers van het Manor House Hotel
Oude huisjes dienen nu als kamers van het Manor House Hotel

De twaalfde eeuw versus de eenentwintigste eeuw

Castle Combe leeft voort in de 21e eeuw. Als we even rustig op de rand van het bruggetje zitten komt een peugeot 306 aan gereden met de stereo op tien. Een jonge vrouw deint mee op het ritme van de R&B klanken. De man die naast ons op de brug zit verzucht: ‘Scheisse Music’. Het is een Duits echtpaar van ergens in de zestig. Ik schakel meteen over op moeiteloos Duits en maak een praatje met ze. De auto wordt compleet met harde muziek stil gezet aan de overkant van de brug. De vrouw stapt uit, opent het houten hek en rijdt verder langs de huizen de bocht om. Daarmee is het moment dat dit dorp even in de moderne tijd leeft weer voorbij en slaapt verder zoals het elke dag doet. Er is niets wat refereert aan 2018. De tijd heeft hier stil gestaan en zal dat de komende decennia blijven doen.

Een handjevol toeristen op het centrale plein in Castle Combe
Een handjevol toeristen op het centrale plein in Castle Combe

Om de Cotswolds te ervaren moet je afstanden maken

Toen wij enkele dagen geleden aankwamen in de Cotswolds was ik in eerste instantie teleurgesteld. Ik had me er heel wat van voorgesteld. Een aaneenschakeling van dit soort dorpjes met oude bruggetjes en huisjes langs het water. Google maar eens naar Cotswolds en het eerste en meeste dat je ziet zijn de foto’s van Castle Combe die als representatief worden gezien voor de hele Cotswolds. De waarheid is anders. Er zijn een stuk of twaalf van dit soort oude dorpjes, maar ze liggen mijlenver uit elkaar. Wij kampeerden vlakbij Bourton-on-the-Water en Stow-on-the-Wold maar moesten ruim een uur rijden naar Castle Combe. Overigens geen straf want het Engelse landschap met haar smalle weggetjes is prachtig. Helaas zijn alle wegen aan beide zijden voorzien van hoge heggen of stenen muren, dus verre uitzichten heb je zelden. De kleur geel overheerst in het hele gebied. Het geel van de stenen muren is net zo geel als de kleur van het graan en de huizen.

Geel is de kleur die overheerst in het hele gebied van De Cotswolds
Geel is de kleur die overheerst in het hele gebied van De Cotswolds
Landweggetjes met aan beide zijden stenen muren
Landweggetjes met aan beide zijden stenen muren

Een circuit in de moderne tijd maakt Castle Combe bekender dan ooit

Sinds 1950 is er in Upper Castle Combe een race circuit. Motoren en auto’s racen met grote regelmaat over dit 1,85 mijl (2.97 km) lange circuit. Van Mini’s tot Fords en alles er tussenin kun je hier bewonderen. Een combinatie van een bezoek aan het slaperige dorp met het actieve circuit is het beste van twee werelden.

Wandelen in en rond Castle Combe

Er is een mooie wandelroute uitgezet in en rond Castle Combe. Meer informatie over de rondwandeling: www.ifootpath.com

Meer informatie over het circuit: castlecombecircuit.co.uk.
Meer informatie over Castle Combe: visitwiltshire.co.uk/towns-and-villages/castle-combe

 

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *