Op de grens van zee en meer

Waar de zee en het meer samen komen

Brouwersdam Superspot aan zee staat er op het bord aan het begin van de scheiding tussen de Noordzee en de Grevelingen. De Brouwersdam is in 1971 gesloten als onderdeel van de Deltawerken. De Brouwersdam is uitgegroeid tot een zeer populaire plek onder kitesurfers, windsurfers en strandliefhebbers. Aan de Noordzeekant is het een paradijs voor kitesurfers door de altijd aanwezige wind en aan de kant van het Grevelingenmeer zijn de windsurfers in grote getale aanwezig. Elk jaar in oktober vinden er internationale wedstrijden plaats. Wie niet van surfen houdt en ook niet graag hele dagen op het strand ligt kan in deze omgeving mooie wandelingen of lange fietstochten maken.

Brouwersdam aan de kant van de Noordzee
Brouwersdam aan de kant van de Noordzee
Brouwersdam aan de kant van de Grevelingen
Brouwersdam aan de kant van de Grevelingen

Wilde dieren in overvloed

Zeehonden, flamingo’s en reeën om maar een paar van de dieren te noemen die in deze omgeving in het wild leven. De flamingo’s overwinteren in dit gebied en kun je bewonderen vanaf oktober tot het vroege voorjaar. De zeehonden kun je een heel jaar door zien in en rond de Grevelingen en de Noordzee. In de Grevelingen is een kolonie van zo’n 110 gewone zeehonden en enkele grijze zeehonden. Met de boot van Staatsbosbeheer kun je naar de zeehondenkolonie varen. Kijk voor meer informatie op de website van staatsbosbeheer. (Van mei tot half september.)

Zeehonden in de Grevelingen
Zeehonden in de Grevelingen
Zeehonden in de Grevelingen
Zeehonden in de Grevelingen
Flamingo's overwinteren in de Grevelingen
Flamingo’s overwinteren in de Grevelingen

Natuurgebieden in overvloed

Houd je van natuur en wandelen, dan is de Kabbelaarsbank een aanrader. Een prachtig en gevarieerd natuurgebied met bos, natte duinvalleien, zoet water kreken en zout water kreken. Er is een kleine roedel reeën en het wemelt er van de kustbroedvogels en een aantal roofvogels. Op de Kabbelaarsbank zijn 2 wandelroutes van 1,5 (geel) en 2,5 (blauw) kilometer. Op de Slikken van Flakkee leeft een grote groep reeën en in het afgesloten gebied kun je op een huifkar naar de Heckrunderen. Er zijn vele fietsroutes en wandelroutes op de eilanden Schouwen Duiveland en Goeree Overflakkee, beiden grenzend aan de Grevelingen en de Noordzee. Je kunt fiets- of wandelkaarten kopen bij de VVV’s en het Informatiecentrum Grevelingen aan de Brouwersdam met genummerde knooppuntenroutes.

Natuurgebied Kabbelaarsbank
Natuurgebied Kabbelaarsbank
Reeën op de Slikken van Flakkee
Reeën op de Slikken van Flakkee
Heckrunderen en fjordenpaarden op de Slikken van Flakkee
Heckrunderen en fjordenpaarden op de Slikken van Flakkee

 

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *