Wandelen in je eigen woonplaats

Wandel jij wel eens in je eigen woonplaats?

Laatst had ik mezelf een verplichte huishoud dag opgelegd. Lekker even de boel van boven naar beneden opfrissen. Uiteindelijk wilde ik toch graag even mijn dagelijkse rondje wandelen en besloot ik meteen even dat ene formulier bij een kennis hier in mijn woonplaats af te geven. Ik woon in een klein dorp in Zeeland. Mijn woonplaats bestaat uit het twee delen. Het oude dorp, rond de kerk gebouwd en stamt uit de dertiende eeuw. In dit oude gedeelte woon ik. Het andere gedeelte wordt de nieuwbouw genoemd. Heel nieuw is het niet, want de eerste huizen werden er begin jaren zeventig gebouwd. De laatste huizen zijn zo’n vijftien jaar geleden neergezet.

Het oude trapgevel huis en de kerk
Het oude trapgevel huis en de kerk
Trapgevel huis in het dorp
Trapgevel huis in het dorp

Wandelen door mijn eigen dorp

Al wandelend door het dorp besefte ik dat ik ten minste een jaar niet in de nieuwbouw ben geweest en misschien zelfs twee jaar niet. Ik heb er niets te zoeken. En dat is eigenlijk best jammer. Ik wandel meerdere malen per week een rondje door de polder, maar sla de nieuwbouw altijd over. Nu ik er weer eens loop zie ik dingen die ik eigenlijk vergeten was. Dat mooie oude trapgevel huis op de hoek van de straat, het groene laantje tussen twee huizenblokken en die enorme bos bloeiende hortensia bij die oude mevrouw in dat schattige kleine huisje. Het is er allemaal nog en ik bedenk me dat het zonde is dat ik dit rondje niet vaker loop.

Een groen laantje tussen twee blokken huizen
Een groen laantje tussen twee blokken huizen

Wij reizen heel wat af en zijn veel weg en ondertussen werken we hard. Wandelen doen we altijd en overal en vooral op onbekende plekken. Dat is allemaal prachtig, maar een rondje in mijn eigen woonplaats sla ik altijd over en is ook de moeite waard. Als je in je eigen omgeving wandelt zie je zoveel meer dan wanneer je er even met de auto doorheen rijdt. Kijk eens goed om je heen en let op de details. Leuke bijkomstigheid is dat je ook eens medebewoners tegenkomt en spreekt. Wat dat betreft leven wij ons eigen leven en hebben we heel weinig contacten in de buurt. We zeggen elkaar allemaal gedag, maar daar blijft het bij. Nu raak ik meteen aan de praat met een aantal mensen die ik al heel lang niet gezien heb.

Grote bos bloeiende hortensia's
Grote bos bloeiende hortensia’s

Wandelen in je eigen woonplaats kan altijd en overal. In elke stad kun je stadswandelingen bij het VVV halen en in elke kleinere plek kun je gewoon lekker rondwandelen. Probeer het eens en je zult zien dat het ontzettend leuk is om in je eigen omgeving te wandelen.

Stokrozen voor de deur van een historisch pandje
Stokrozen voor de deur van een historisch pandje

 

 

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *