Stonehenge: een must of overslaan?

Lopen of in een bus gepropt naar Stonehenge

Verlaten in het landschap staat een combinatie van stenen: Stonehenge. Neergezet in de jonge steentijd, zo’n 2300 jaar voor Christus. Opgenomen op de Werelderfgoedlijst van Unesco kan het niet anders of dit is een toeristische trekpleister. En dat is het. Duizenden bezoekers per dag wat leidt tot een enorme drukte. Als bezoeker heb je de keuze: lopen of opeengepakt in een bus gepropt naar de stenencirkel. Het is indrukwekkend om een keer te zien, maar wetende dat de stenen zoals ze er nu bij staan niet te vergelijken zijn met het origineel vraag ik me af of dit wel een plek is die je moet zien. Alles is gerestaureerd,  gesitueerd en gearrangeerd. Niets lijkt meer op hoe het ooit was.

De steencirkel van Stonehenge
De steencirkel van Stonehenge

De omgeving staat vol grafheuvels en postholes

Veel interessanter is de omgeving van de stenencirkel. De vele grafheuvels in het landschap, de Mesolitische Postholes, de King Barrow-kam en Woodhenge, zo maar wat namen van bijzonderheden die je in deze omgeving kunt ervaren. Je moet daarvoor wel een flink eind wandelen, maar dat is nu precies wat wij graag doen.

De omgeving van Stonehenge is zeer interessant
De omgeving van Stonehenge is zeer interessant

Wandelen in een omgeving waar al 10.000 jaar mensen wonen

Het hele gebied is in fases ontstaan en de eerste paalkuilen (postholes) dateren van 8.000 voor Christus. Als je hier zo rond loopt heb je er geen gevoel bij, maar in dit gebied leven al zo’n 10.000 jaar mensen. Anno nu kun je niet meer doen dan wandelen en genieten van de omgeving zoals deze er nu uit ziet, ondertussen je fantasie zijn gang laten gaan over hoe het ooit geweest is.

Samen met duizenden bezoeker per dag kun je Stonehenge bekijken
Samen met duizenden bezoeker per dag kun je Stonehenge bekijken

Een maal in je leven is genoeg

Als je er geen bezwaar tegen hebt dat je een van de duizenden bent en in de rij moet staan om een toegangskaartje te kopen, dan is Stonehenge de moeite waard om te bekijken. Wat mij betreft is twee keer meer dan genoeg en zoek ik de volgende keer liever een ander mooi wandelgebied in de omgeving. Het is dat een van de kinderen dit graag wilde, anders had het wat mij betreft overgeslagen kunnen worden. Ik heb makkelijk praten, want ik had het al een keer gezien tijdens het fossielen zoeken aan de Jurassic Coast. Persoonlijk vind ik het gewoon jammer dat het zo’n toeristencircus is geworden.

Meer informatie over Stonehenge vind je hier.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *