Winter wandelen op de Hoge Veluwe

Wandelen en fietsen in de winter is heerlijk

Nederland is een prachtig land en zeker in de winter. Dat heb ik al vaker gezegd. Zeeland is en blijft mijn favoriet. Omdat ik er geboren ben en nog steeds woon. Maar Nationaal Park De Hoge Veluwe is een hele goede tweede. Omdat er familie woont komen we er regelmatig, al zou ik graag vaker willen gaan. Eind december waren we een paar dagen bij familie op bezoek en fietsten en wandelden we als vanouds De Hoge Veluwe door.

Prachtige kleuren door een opkomende zon en laaghangende mist

En wat was het mooi. De zon die doorbrak op deze koude dag. De mist die nog laag bij de grond hing. Wat een plaatje. Mysterieus en vredig tegelijk. Een heerlijke stilte in het park. Een beetje te stil, want dieren zagen we die dag helaas ook niet.

In de winter vind ik het nog mooier dan in de zomer

De route die wij volgden

We startten zoals gewoonlijk bij de parkeerplaats in Hoenderloo. Voor € 9,95 per persoon konden we naar binnen. Voor € 2,50 kochten we een routekaart van de Hoge Veluwe en voor een dag parkeren betaalden we € 3,55. Al met al niet goedkoop, maar het geld gaat allemaal naar onderhoud van het park en dan heb ik het er wel voor over.

Na honderd meter pakten we een witte fiets. Dit zijn fietsen die gratis ter beschikking worden gesteld in het park. Je kunt ze op meerdere plekken ophalen en op andere plekken weer neerzetten. Het zijn fietsen zonder versnellingen, maar ze zijn goed onderhouden en fietsen prima.

Bos, zandverstuivingen en heide op de Hoge Veluwe

We fietsten eerst richting Siberië waar we het jachthuis Sint Hubertus passeerden. Bij het bezoekerscentrum zetten we onze fietsen weg en dronken we lekkere warme chocomel. Het parkrestaurant was gesloten vanwege renovatie, maar in een tijdelijk onderkomen was het warm en gezellig. Er streek zelfs een groep Aziaten neer voor soep en een broodje.

Er zijn goede fietspaden en mooie wandelpaden in NP De Hoge Veluwe

Na een korte wandeling rond het Pampelse Zand pakten we de fietsen weer en reden richting de Plijmen, het Deelense Zand en het Deelense Veld. Het was te vroeg donker om de grote route te volgen. We waren net voor het donker weer bij de uitgang in Hoenderloo.

Ik ben gek op bruggen en ook hier komen we er een paar tegen
De zon gaat onder en dat levert mooie luchten op

Informatie: hogeveluwe.nl
Ingangen in Hoederloo, Schaarsbergen en Otterlo.
Entree € 9,25 p.p.
Routekaart € 2,50.
Witte fietsen zijn gratis.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *