Kameleons spotten in Portugal

Het kan echt! Kameleons in het wild spotten in Portugal. Ik moet eerlijk zeggen dat wij het ook niet konden geloven. Maar het is echt waar.

Je moet er wel wat voor over hebben en zeker in de warme zomer. En ik moet eerlijk toegeven dat mijn zoon een groot natuurliefhebber is en de beste dierenspotter en fossielenvinder in onze familie. Hij was degene die de kameleon als eerste zag. Met veel geluk. Dat wel.

kameleon in Portugal

Laat je niet misleiden. Nationaal Park Ria Formosa is een park van 18.000 m² groot en bestaat voornamelijk uit wetlands en water. Je kunt hier met een boot varen en kajakken. Een mooi gebied net onder Faro en Olhão. Maar dit is niet exact waar je de Kameleons kunt vinden. Hiervoor moet je het iets kleinschaliger zoeken, namelijk in Parque Natural da Ria Formosa. Dit is een natuurpark als onderdeel van het grote Ria Formosa.

Kaartje van de omgeving

De ingang is lastig te vinden. Er staan geen borden, maar er is wel een klein informatiegebouw. Rijdt de R. de Calouste Gulbenkian vanuit Olhão richting Tavira. Sla rechtsaf op de hoek bij camping Parque De Campismo E Caravanismo Do Sindicato Dos Bancários Do Sul E Ilhas. Deze straat rechtsaf heeft geen naam. Net voor de bocht naar rechts zie je een hek en als je daarin rijdt vind je het informatiegebouw. De entree is een paar euro en je kunt dan gratis de auto parkeren op het terrein.

Een van de meren in Natural Park da Ria Formosa
In het park zijn diverse meren met watervogels

Het Parque Natural da Ria Formosa is een oase van rust. Je kunt er wandelen over zandpaden en verharde paden. Je krijgt een routekaartje mee. Onderweg kom je verschillende kleine meren tegen waar veel watervogels te zien zijn. Er is een grote diversiteit aan planten en dieren. En als je heel veel geluk hebt kun je een van de honderd kameleons vinden.

kameleons spotten in Portugal

Je moet wel heel goed zoeken en zeker in de zomer zoeken deze dieren beschutting tussen de struiken. Vind je geen kameleons, dan is het evenzogoed een prachtig gebied om te wandelen. Breng een bezoek aan het kleine museum en het dieren hospital in het park. Geniet van de oude gebouwen met een urban look, vind de verlaten werktuigen en fotografeer vogels naar hartelust. Neem voldoende water mee. Onderweg is niets te krijgen. Bij de ingang kun je ijs en wat blikjes fris kopen.

Informatie: formosamar.com
Locatie: R. de Calouste Gulbenkian vanuit Olhão richting Tavira

2 reacties

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *