Het eiland Stampersplaat

De Stampersplaat is één van de eilanden in de Grevelingen, het grootste zoutwatermeer van Europa. Het eiland is vrij toegankelijk. Je kunt er aanmeren met je eigen boot of met een excursie naar toe gaan. Aanmeren met je eigen boot kan voor maximaal 3 dagen achter elkaar.

Het ontstaan van de eilanden in de Grevelingen

Het ontstaan van het eiland Stampersplaat en andere eilanden in de Grevelingen is het gevolg van de aanleg van de Brouwersdam. De Brouwersdam is onderdeel van de Deltawerken.

Tijdens de sluiting van de Brouwersdam was het half tij. Half hoog water dus. Een aantal zandplaten lagen op dat moment voor een deel boven water. De Stampersplaat was er één van. 

Het groen op het eiland Stampersplaat is natuurlijk ontstaan

Al het groen is op een natuurlijke manier op het eiland gekomen. Niets is aangeplant. Dit geldt overigens ook voor de andere eilanden in de Grevelingen. De zaden zijn door de wind en vogels meegenomen en zo ontstond er in 20 jaar tijd een prachtig en gevarieerd groen eiland.

Op het eiland groeien veel bijzondere plantensoorten zoals orchideeën. Er lopen grazers en je kunt in het heldere water krabben en andere waterdieren zien. Heel bijzonder is de grote groep zeehonden die op de stenen vlakbij de Stampersplaat liggen te rusten. Deze zijn vooral goed te bewonderen vanaf een boot in de vaargeul.

zeehonden stampersplaat

Op het eiland Stampersplaat mag je vrij wandelen

Het is toegestaan om op de Stampersplaat te wandelen. Volg de paden en laat de grazers met rust. 

Geschreven in 2013. Vernieuwd in augustus 2022.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *