Boswachterspad Meeuwenduinen

Boswachterspad Meeuwenduinen, op pad met Dé wandelvrouw

De paden op, de lanen in. Dat is het eerste waar ik aan denk als ik met wandelvrouw.nl Bregje Schipper op op pad ga door de Meeuwenduinen in Boswachterij Westerschouwen. Ik heb Bregje uitgenodigd om een keer in Zeeland te komen wandelen. Voor haar vanuit Enkhuizen best een eind rijden, maar zoals ze zelf zegt: ‘zeer de moeite waard’. Wat een leuke dag hebben we gehad. Als toetje liet ik haar de Flamingo’s in het Grevelingenmeer zien. Eigenlijk moet ik zeggen; de heuvels op, de dalen in, want het Boswachterspad Meeuwenduinen is best pittig door de hoge duinen waar we over moeten.

De duinen zijn hier best hoog, de uitzichten daarom adembenemend
De duinen zijn hier best hoog, de uitzichten daarom adembenemend
In de verte staat de vuurtoren van Haamstede, helaas in de steigers
In de verte staat de vuurtoren van Haamstede, helaas in de steigers

Er is genoeg variatie in de Boswachterij Westerschouwen

Het is een grauwe dag. Helaas geen zon, maar dat hindert niet. We starten de twaalf kilometer lange route bij de parkeerplaats aan de Adriaan van der Weijdeweg in Burgh Haamstede. Dit wandelpad ligt in Boswachterij Westerschouwen. Er zijn hier in totaal vijf gemarkeerde wandelroutes variërend van 1,5 tot 12 kilometer. Er is ook een familiepad. Dit is een verhard pad van drie kilometer, geschikt voor rolstoelen. Verder is er een mooie mountainbikeroute en een ruiterpad.

Het eerste stuk oogt wat saai omdat het een lang, recht stuk is, maar als je om je heen kijkt zie je al snel de schoonheid van het weidse uitzicht.

Zandverstuivingen en bos wisselen elkaar af
Zandverstuivingen en bos wisselen elkaar af

Een boswachterspad is speciaal geselecteerd door de boswachter

Een boswachterspad is speciaal geselecteerd door de boswachter van het gebied. Een wandelroute die op dat moment op zijn mooist is. De Meeuwenduinenroute is wat mij betreft het hele jaar door de moeite waard. We stappen al kletsend stevig door en al snel ben ik buiten adem. Wandelvrouw Bregje heeft duidelijk een veel betere conditie dan ik. Het is wat mistig en dat is niet zo best voor mijn astma, maar ik stap dapper verder. Bregje is opgetogen over het gebied. ‘Nooit gedacht dat het zo gevarieerd zou zijn. Ik dacht altijd dat Zeeland vlak en kaal was’. Niets is minder waar. Deze wandelroute laat niet alleen de hoge duinen bij Burgh Haamstede zien, maar ook het Noordzeestrand en het bos. Aan afwisseling geen gebrek.

Door stuifzand de ruimte te geven veranderd het landschap voortdurend
Door stuifzand de ruimte te geven veranderd het landschap voortdurend
Het Noordzeestrand is in zicht
Het Noordzeestrand is in zicht

Hoge duinen, strand en bos

Na een uurtje stevig klimmen en dalen zien we de Noordzee voor ons liggen. We zakken af naar het strand en genieten van de rust. Geen mens te zien. Dat gebeurt hier niet vaak. Zeker niet in de zomer, als het eiland afgeladen is met toeristen. Nu zijn wij de enigen en dat is helemaal niet erg. De zee is kalm en de wind valt mee. Na een lekker stuk over het strand schieten we de duinen weer in. Op weg naar het bos en de excursieschuur van Staatsbosbeheer.

Het strand is in deze tijd van het jaar stil en verlaten
Het strand is in deze tijd van het jaar stil en verlaten
Oude golfbrekers doen nog steeds hun werk
Oude golfbrekers doen nog steeds hun werk

In de verte zien we een paar reeën staan en niet veel verder een groepje damherten. In de rustige periode heb je grote kans deze dieren tegen het lijf te lopen. Ze staan rustig te grazen en lijken ons te tolereren. Een foto maken met een telefoon is niet echt makkelijk, maar als je goed kijkt zie je ze staan.

Goed kijken, daar in de verte. Daar staat iets
Goed kijken, daar in de verte. Daar staat iets

De excursieschuur is vandaag niet open, maar de houten beelden van boswachter Alex staan er mooi bij. Hij heeft ze gemaakt met een kettingzaag. Wat een kunst is dat.

De houten beelden zijn met een kettingzaag gemaakt door boswachter Alex de Visser
De houten beelden zijn met een kettingzaag gemaakt door boswachter Alex de Visser

We vervolgen onze route en wandelen in lekker tempo terug naar de auto. Drie uurtjes en een hoop gezelligheid verder vertel ik terloops over de flamingo’s die in Zeeland overwinteren. Bregje is niet te houden en we rijden er via een koffiestop op mijn werk meteen naar toe. Een afsluitend etentje met mijn man en zoon erbij maken deze dag tot één met een gouden randje. Bregje, bedankt.

Parkeren:
Parkeerplaats aan het Duinpad in Westenschouwen.
Parkeerplaats Adriaan van der Weijdeweg in Burgh Haamstede.
Let op: van 1 april tot en met 31 oktober is het betaald parkeren.

Afstand route Meeuwenduinen:
12 kilometer
Deze wandelroute is gesloten van 15 maart tot en met 15 juli in verband met het vogelbroedseizoen.
De overige wandelroutes in Boswachterij Westerschouwen zijn in deze maanden wel toegankelijk.

Kleurmarkering:
Groen

Meer info: www.staatsbosbeheer.nl

 

2 reacties

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *