Er zijn 3 wandelroutes op Landgoed Staverden
Op en rond het landgoed Staverden zijn 3 wandelroutes uitgezet. Elke wandeling is ongeveer 3 tot 3,5 kilometer. Deze routes zijn makkelijk aan elkaar te knopen waardoor je uiteindelijk ruim 10 kilometer kunt wandelen. De routes zijn gemarkeerd met gele, rode en blauwe paaltjes. In het bezoekerscentrum vind je de informatie en er wordt ons verzekerd dat de gele route het mooist is. Deze loopt langs de Staverdense beek. De gele route verlengen we met de rode en daarna lopen we de blauwe route over het landgoed.
Staverden, de stad die nooit gebouwd is
De Nederzetting Staverden is rond 1300 gesticht. De bedoeling was dat dit uit zou groeien tot een grote stad. Dat is er nooit van gekomen. Het kasteel met het landgoed, een kerkje en een paar kleine huisjes zijn gebouwd en daar is het bij gebleven. Juist daarom is deze plek misschien wel zo mooi. Helaas staat het kasteel gedeeltelijk in de steigers. Dat is jammer, maar het is niet minder mooi.


De gele wandelroute op Landgoed Staverden
Het begin van de gele route is wat saai. Een verhard pad en lange, rechte rijen bomen. Na een kilometer gaan we de hoek om en zien we de beek. Nu wordt het pas mooi. De beek slingert door het landschap en is op sommige stukken heel smal. Eeuwenoude bomen groeien langs de beek en hebben enorme wortels uitgezet.




Oude technieken worden nog steeds gebruikt
Voordat we bij de botanische tuin komen passeren we de Johannesvijver. In deze vijver drijven een aantal boomstammen. Op het bord lezen we dat de boomstammen hier gewaterd worden. Dit is een eeuwenoude techniek om het hout duurzamer te maken. De stammen liggen in de stroming van het water waardoor voedingstoffen eruit spoelen. Hierdoor is het hout minder vatbaar voor bacteriën en schimmels en insecten. Het hout wordt sterker en trekt minder krom. Op deze manier levert het bos hout met een FSC keurmerk.

Na de rode route die voornamelijk door het bos loopt, steken we het bruggetje over en lopen nu in de kasteeltuinen. Een theekoepel, prachtige oude bomen en een watermolen passeren we hier.



De watermolen uit 1291
De watermolen was vanaf de dertiende eeuw tot 1924 een waterkorenmolen. De molen is voor het eerst genoemd in een oorkonde uit 1291. Deze molen is de laatste van de vele molens die langs de Staverdense beek hebben gestaan. In 1924 heeft de laatste pachter de molen verlaten. Eind jaren tachtig is de molen vernieuwd.



Op het landgoed is een brasserie waar je heerlijk kunt lunchen. Ondanks de kou is het er druk. De vuurkorven branden lekker. We nemen een broodje en wat te drinken en lopen verder richting het kasteel.


De kapel van Staverden
Grenzend aan de rand van het landgoed staat de kapel van Staverden. De kapel is gebouwd in 1875 en is een neogotisch zaalkerkje. Er tegenover staat de kosterwoning. De kapel is in een stichting ondergebracht en hoort bij de Hervormde gemeente Ermelo. De witte pauw op de windwijzer is het symbool van Staverden en vind je ook terug in het wapen van Ermelo.


Wandelroutes
Geel, blauw en rood. Allen 3 tot 3,5 kilometer. De routes zijn gemakkelijk aan elkaar te verbinden.
Informatie
Landgoed Staverden
Uddelermeerweg 2
Ermelo