4 tips om te wandelen in de Ardèche

Wandelen in de Ardèche in Frankrijk

De Ardèche is een zeer mooi gebied om te wandelen. In deze blogs geef ik je 4 tips om lopend op ontdekking te gaan in deze prachtige Franse streek.

  • Prehistorisch dorp Le Viel Audon
  • Pont d’Arc
  • Vogüé
  • Wandelen door oude spoortunnels

Le Viel Audon prehistorisch dorp verlaten eind 19e eeuw

Le Viel Audon is een prehistorisch dorp in de Ardèche. Het dorp is tegen de rotsen aan gebouwd en alleen lopend te bereiken.

Eind 19e eeuw is Le Viel Audon definitief verlaten. Maar, sinds 1970 is een groep pioniers bezig het dorp te renoveren. Alle bouwmaterialen brengen ze er lopend. Zware balen cement gaan via de glijbaanschacht naar beneden.

Het is een wonderlijke plek geworden die een bezoek meer dan de moeite waard is.

Wederopbouw met een visie

Met de wederopbouw van dit unieke dorp in de Ardèche gaat een visie gepaard. Er is een vereniging opgericht en de bouwers hebben er een opleidingscentrum van gemaakt. Milieu, territoriale ontwikkeling en samenwerking zijn essentieel in dit project.

Inmiddels zijn er een aantal huizen bewoonbaar en kun je er kamers huren. Je kunt er meehelpen op de boerderij, helpen met het renoveren van de huizen of werken in het vegan café.

De tocht er naar toe is schitterend

Om in Le Viel Audon te komen moet je lopen. Je start in het dorp Balazuc aan de rivier de Ardèche. Balazu is ook de naam van deze streek. De routplanner geeft aan dat het slechts 1,2 kilometer lopen is vanaf de brug in Balazuc. Maar, de route gaat wel flink omhoog, dus het is behoorlijk klimmen.

Omdat wij uiteraard weer dwars en eigenwijs zijn, hebben wij geprobeerd op de brommer dichterbij het dorp te komen. We reden eerst een stuk omhoog naar een hoger gelegen boerderij en zijn vandaar uit naar beneden gelopen. Het is maar wat je wilt. Het is en blijft een eindje lopen met schitterende uitzichten.

Ik maakte er het volgende filmpje over:

Informatie:
levielaudon.org

Pont d’Arc

Pont d’Arc is een natuurlijk brug over de rivier de Ardèche.

Om bij de Pont d’Arc te komen start je in het dorp Salavas, aan de overkant van Valon-pont-d’Arc. Het is heel eenvoudig. Volg de route Pont d’Arc en je rijdt over de kronkelende weg door de kloof. Onderweg kom je vanzelf de Pont d’Arc tegen. De route op zich is al schitterend.

Je kunt je auto vlakbij de Pont d’Arc parkeren op een groot parkeerterrein en naar de natuurlijke brug toe lopen. Er wordt in de zomer flink kano gevaren over de rivier en overal zie je mensen in het water. Er is ook een klein zandstrandje vlak voor de brug. Dit natuurwonder mag je niet overslaan als je in de Ardèche bent.

Wandelen in Vogüé

Vogüé is één van de bekendste en meest bijzondere dorpen in de Ardèche. Het is een smal en lang gerekt dorp langs de rivier de Ardèche. Er wonen iets meer dan 700 inwoners. Vogüé is erkend als historisch erfgoed. Waar dat precies is vastgelegd weet ik niet. Ik kan het in ieder geval niet vinden op de wereld erfgoedlijst van Unesco. Zeker is dat Vogüé een heerlijk dorp is om te wandelen en om op het terras aan de rivier iets te drinken. Zoals wat ons betreft eigenlijk heel Frankrijk heel erg mooi is om te wandelen.

Hoog boven het dorp steekt het kasteel uit met de prachtige oude kasteelmuren. Vogüé heeft eenrichtingsverkeer door het dorp. Het beste parkeer je de auto of camper op een parkeerplaats buiten het dorp en wandel je rustig door het dorp.

In de directe omgeving van Vogüè zie je de historische boogbrug Pont de Vogüé, het Viaduc de Vogüé en een oude spoorbug.

Wandelen door oude spoortunnels in de Ardeche

De Via Ardéche is een fiets- en wandelroute van 24 kilometer en ligt tussen Vogüè en Grospierres. De route is nog niet af. In 2023 moet er 70 kilometer van deze route klaar zijn.

Oude spoortunnels en spoorbruggen zijn gebruikt om deze route te maken. Je loopt letterlijk op de oude spoorlijn. Inmiddels zijn de tunnels goed verlicht met verschillende kleuren, waardoor je een prachtig effect beleeft. Aan het eind van de tunnel is zoals altijd licht.

Oude spoorbrug Ardéche

Meer wandelen in Frankrijk? Wat dacht je van Le Sentier des Ocres bij Roussillon.

Lees ook: bezienswaardigheden-normandie-5-tips

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *