Porquerolles, eiland in de Middellandse Zee

Porquerolles ontdekken op de elektrische tandem

Wij zouden onszelf niet zijn als we niet weer iets geks zouden doen. We hebben al veel plezier gehad op onze brommers naar Saint-Tropez, maar nu mogen de brommers mee naar het eiland, dus huren we ter plaatse een elektrische tandem.

We hebben een keer een elektrische tandem geprobeerd op de fiets- en wandelbeurs tot grote hilariteit van de omstanders, maar vooral van onszelf. De gelegenheid om dit mooie eiland te ontdekken op een elektrische tandem laten we dan ook niet voorbij gaan.

op de elektrische tandem Porquerolles ontdekken

Porquerolles is iets meer dan zeven kilometer lang en 3 kilometer breed. Dat lijkt niet groot, maar het is behoorlijk heuvelachtig. Aan de zuidkant zijn er hoge kliffen. Aan de noordkant voornamelijk strandjes. De hoogste heuvel is 142 meter hoog.

Porquerolles is niet de naam van het eiland, of toch wel?

Porquerolles is de havenplaats op het eiland Ile de Hyères of Ile de Porquerolles. Het is nogal verwarrend. Een eiland ligt voor de zuid Franse kust bij de stad Hyères. Je vaart er in twintig minuten met de boot naartoe vanuit de haven van la Tour Fondue, op het schiereiland van Hyères. Het eiland heet dus Ile de Porquerolles, maar alles hier in de omgeving heet Hyères, de eilandengroep heet Iles de Hyères en dus ook dit eiland noemt men Ile de Hyères.

Het eiland is niet toegankelijk met auto’s. Je kunt wel je fiets meenemen op de veerboot. Maar als je geen fiets bij je hebt kun je er makkelijk één huren op het eiland. Het barst hier van de huurfietsen, vooral mountainbikes. En die heb je hier wel nodig. Het eiland is ruig en heuvelachtig met af en toe flinke steile dames.

Porquerolles

porquerolles

Bossen, zand en strand

Op het eiland zijn geen wegen, alleen paden. Er rijdt een enkele auto van een bewoner en verder kun je er niet anders dan fietsen en wandelen. De paden zijn vaak afgewisseld gravel en mul zand. Op het eiland is veel bos. Pijnboombossen vooral. Wij zijn er begin juli en het is overal dor en droog. Je wordt dan ook ontzettend gewaarschuwd voor bosbranden en het is ten strengste verboden om vuur te stoken of sigarettenpeuken op de grond te gooien. En terecht.

De elektrische tandem is geen overbodige luxe. Het fietst hier behoorlijk zwaar en we zien menig toerist ploeteren op fietsen en mountainbikes. Wij racen bijna over het eiland heen, tot grote lol van Richard.

Ik maakte er het volgende filmpje van:

Afkoelen in de zee

Nadat we het hele eiland zijn rondgefietst en genoten hebben van alle fraaie uitzichten strijken we neer in het zuiden. Het is bloedheet en even afkoelen in de Middellandse zee is geen overbodige luxe.

Maar de zee is ijskoud. Echt heel erg koud. De Middellandse zee is op deze plek overal koud en warmt ook niet op. Ik hou het bij pootje baden.

porquerolles

Een overvol dorp

Het dorp Porquerolles is druk. Voor mij veel te druk. We willen voor de lunch wat eten en ik zie tot mijn grote vreugde een bordje met ‘crèpes’. Dat is nu precies waar ik zin in heb. We gaan zitten op het overvolle terras. De bediening rent zwetend heen en weer. Als we aan de beurt zijn om te bestellen vertellen ze dat er geen pannenkoeken zijn. ‘Maar er staat daar toch een bord’ zeg ik. Dan begrijpen we dat crèpes enkel vroeg in de ochtend worden geserveerd en dat de keuze nu een hoofdmaaltijd met friet is.

We besluiten dan maar een broodje bij de bakker te kopen en dit op een bankje op het plein op te eten. Ik heb echt geen zin in schnitzel met friet op dit tijdstip met dit weer.

Conclusie

Porquerolles is een mooi eiland. Huur een (elektrische) fiets of mountainbike. Lopend kun je het eiland niet in één dag bekijken. Je kunt er ook overnachten. In het hoogseizoen is het er erg druk en dat is niet altijd leuk. Neem altijd voldoende water en wat te eten mee, want onderweg is er niets.

Informatie
hyeres-tourisme.com

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *