Roussillon – Wandelen Le Sentier des Ocres

Roussillon: wandelen in de schitterende okermijnen

Le Sentier betekent niets anders dan wandelroute. Le Sentier des Ocres bestaat uit twee wandelroutes door de okermijnen van Roussillon. Over de ene doe je zo’n 30 minuten, de andere route loop je in zo’n 50 minuten. Wij deden er langer over omdat ik alles film en fotografeer.

Elke stap die je zet in de okermijnen van Roussillon is prachtig. Het zijn vooral de geel-, oranje- en rode kleuren die het ‘m doen. Je waant je even in de Grand Canyon van Amerika. In de zomer is het er bloedheet. Wij waren er in juli en hadden aan een liter water per persoon net genoeg. Houd daar rekening mee als je hier gaat wandelen.

le Sentier des Ocres – Roussillon

Een filmpje zegt meer dan duizend woorden

Zoals alles wat we tijdens onze roadtrip door Frankrijk beleefden, maakte ik een filmpje van onze wandeling door Le Sentier des Ocres in Roussillon:

De geschiedenis van de okermijnen in Roussillon

Oker wordt al sinds de prehistorie gebruikt als kleurstof. Tijdens de hoogtijdagen werkte er 1.500 mensen in de okermijnen van Roussillon. De Mathieu-fabriek produceerde tussen 1921 en 1963 ongeveer 1000 ton oker per jaar.

Het zand met daarin de oker werd fijn gemaald en gewassen met een water. Het zware zand bleef op achter en de zuivere oker werd door het water weggespoeld. In bezinkingsvijvers werd het gedroogd.

In 1952 kwam er een einde aan het okertijdperk door het gebruik van synthetische kleurstoffen. Toch blijft natuurlijke oker in sommige gevallen een uniek product.

Lees ook onze blog over Le Colorado Provençal. Minstens net zo mooi.

Informatie:
luberon-apt.fr/ocres-en-luberon-0/le-sentier-des-ocres

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *