Bezienswaardigheden Normandië: 5 tips

5 tips voor bezienswaardigheden in Normandië

Bezienswaardigheden Normandië. Velen kennen het van D-Day en de stranden waar de geallieerden in de tweede wereldoorlog aan land kwamen. Maar Normandië is meer dan een oorlogsverleden. Normandië is mooi, gezellig en sfeervol. De moeite waard om er een roadtrip te maken met ons Volkswagen T4 busje en onze Honda Dax brommers.

Bzienswaardigheden Normandië

Normandië is groter dan je denkt

Het departement (de provincie) Normandië is bijna 30 duizend vierkante kilometer groot. Ter vergelijking: de provincie Gelderland is de grootste provincie van Nederland en net iets groter dan 5 duizend vierkante kilometer. Normandië is dus enorm. Veel mensen denken dat Normandië niet meer is dan de stranden waar de D-Day invasie heeft plaatsgevonden. Maar Normandië heeft veel meer bezienswaardigheden dan de kust. Veel meer.

Normandië bestaat uit Haute-Normandie (Hoog-Normandië) en Basse-Normandie (Laag-Normandië). In Haute-Normandie liggen de streken Seine-Maritiem en Eure en Basse-Normandie herbergt de streken Orne, Calvados en Manche. Normandië begint net onder de Belgisch-Franse grens, 32 kilometer voor Dieppe en loopt tot Portonson, net naast Mont-St-Michel. Oostelijk loopt de grens bij Vernon, zo’n 80 kilometer van Parijs tot 55 kilometer boven Le Mans.

Genoeg nutteloze informatie over grenzen en afstanden. Normandië is leuk en daarom hier 5 tips van Wandelfreaks.

Bzienswaardigheden Normandië

Tip 1: Les Andelys aan de Seine

Verreweg de grootste verrassing tijdens onze mini-roadtrip door Normandië was het stadje Les Andelys (spreek uit als Les Andely) aan de Seine. Les Andelys bestaat uit twee gedeeltes. Petit Andelys en Grande Andelys. Grande Andelys ligt iets hoger in de heuvels en is vooral druk en modern. Hier kun je boodschappen doen bij één van de supermarkten of shoppen in de winkelstraten.

Petit Andelys is eigenlijk waar je moet zijn. Ik mag als reisjournalist het woord pittoresk eigenlijk niet gebruiken, maar dat is wel wat Petit Andelys is: pittoresk. Ik kan er niets anders van maken. Oude vakwerkhuizen, tuinen vol bloeiende planten en lieflijke uitzichten langs de Seine. Vooral in het voorjaar is het er schitterend.
Er is één hoofdstraat met wat kleine winkeltjes en een paar galeries waar ze ouderwetse meuk verkopen. Veel stelt dat niet voor. Het loopt ook niet over van terrassen en horeca. Maar dat is nu juist wat dit stukje zo aantrekkelijk maakt.

Les Andelys Normandië

Je wandelt hier uren langs de Seine, genietend van alle mooie doorkijkjes. Je maakt een praatje met een paar Amerikanen die hier in grote getale bijna dagelijks met rivier-cruiseschepen aanmeren. Dan is het even druk in het dorp. Rond 18.00 uur vertrekt het schip weer en keert de rust terug langs de rivier. Aan de Seine ligt een leuke camping waar je direct aan het water kunt kamperen.

Les Andelys Normandië

Kasteel Gaillard in Les Andelys

Een hoogtepunt van Les Andelys is de ruïne van kasteel Gaillard. Overal in Les Andelys zie je de ruïne boven de stad uitsteken. Eenmaal boven bij de ruïn heb je een fenomenaal uitzicht over de kronkelende Seine en Les Andelys. Een aanrader.

Kasteel Gaillard Normandië

Tip 2: Vernon aan de Seine

24 kilometer van Les Andelys, richting Parijs, ligt de stad Vernon. Vernon ligt nog net in Normandië en is eveneens een schilderachtige plaats. Wel een stuk drukker dan Les Andelys.

Vernon is vooral bekend van de oude watermolen in vakwerkstijl op de middeleeuwse brug over de Seine. Zodra je vanuit westelijke richting Vernon binnen komt rijden, zie je het pandje meteen. Als je verder door rijdt en de brug over de Seine oversteekt kom je in het centrum van Vernon. Ook hier barst het van de vakwerkhuizen en in tegenstelling tot Les Andelys zijn hier wel veel terrassen en winkeltjes.

Vernon Normandië

Tip 3: Honfleur

Deze stad aan de monding van de Seine, recht onder industriestad Le Havre heeft ons zeker ook aangenaam verrast. Deze stad hoort zeker bij de bezienswaardigheden van Normandië. Hoewel het een drukte van belang was en de gemiddelde leeftijd zeker twintig jaar hoger lag dan de onze, was het fijn vertoeven in Honfleur. Hoewel het bijna niet mogelijk is staan er hier nog meer en nog oudere vakwerkhuizen en een hele oude houten kerk. Deze  Sainte-Cathérine kerk is gebouwd in de 15e eeuw en helemaal van hout.

Honfleur Normandië

Honfleur staat ook bekend om de vele kunstenaars die zich hier hebben gevestigd en dat is ook te zien. Je struikelt over de galeries.

Aan de haven schuifel je langs de terrassen die stijf tegen elkaar aan staan. Zoek hier maar eens een geschikt plekje.

Honfleur Normandië

Als je een stukje verder rijdt ben je al snel uit de drukte. Hoog in de heuvels met onder je de Seine rijd je zo naar Villerville en Beauville. Hier heb je prachtige uitzichten over de Seine, de zee en de vele villa’s die hier gebouwd zijn.

Honfleur Normandië

Tip 4: Bayeux

We zijn een stuk westelijker gereden en komen in Bayeux. Dit ligt net boven Caen. Bayeux is met name bekend van “het tapijt van Bayeux’, een duizend jaar oud geborduurd tapijt. Het is te bekijken in het voormalige Groot-Semenarie. Het is de bedoeling dat het in 2025 wordt verplaatst naar een speciaal gebouwd museum.

Wij slaan het tapijt over en wandelen langs de rivier de Aure die midden door de stad loopt en bekijken de oude watermolen. Niet te verwarren met de oude watermolen langs de Seine. Deze watermolen is veel kleiner, maar wel schattig zo midden in de stad.

Bayeux Normandië

Per toeval stuiten we op de winkel met de naam Fantastic Attic. Er hangt een vliegtuig in delen aan het plafond en de cockpit en de motor staan midden in de zaak. Voor Richard uiteraard een reden om hier lang rond te kijken. Ik film het hele spektakel en dat zie je terug op ons Youtubekanaal.

Baeux is niet zo druk en hectisch, maar voor ons is het lang genoeg zo. Wij zijn niet zo van steden en zoeken snel de rust van het platteland weer op.

Tip 5: Le Pointe du Hoc

Je ontkomt er niet aan. Als je in Normandië bent bezoek je de D-Day stranden en de vele monumenten. Een aantal van deze bekende plekken bezochten we al eerder. Langs de hele Normandische kust vind je tientallen musea en monumenten. Je moet er eigenlijk gewoon langs rijden en stoppen waar je denkt dat je het de moeite waard vind.

Arromanches is zo’n bekende plek, maar deze hebben we tijdens onze vorige rondreis door Frankrijk al bezocht. Deze keer rijden we naar Le Pointe du Hoc. Deze vinden we erg indrukwekkend. Behalve monumenten en een museum zie je hier nog de vele mortierinslagen in de grond. Het wemelt hier van de enorme kraters die ze gewoon zo hebben gelaten. Evenals de kapotgeschoten bunkers en de hoge kliffen waar de soldaten tegenop zijn geklommen. Deze plek is de plek waar je de oorlog nog het meest kunt voelen en zien.

Le Pointe du Hoc Normandië

Le Pointe du Hoc Normandië

In de volgende blog

In de volgende blog nemen we je mee naar de Route Suisse Normande. Een hele mooie route van 79 kilometer over landweggetjes, langs kastelen via hoogtes en valleien, die we met de brommer hebben gereden.

Route Suisse Normande

Films

Wij maken korte films over onze reizen en avonturen. Deze vind je op ons Youtubekanaal. In deze serie van 11 filmpjes zie je de hele mini-roadtrip door Normandië en zie je ook hoe het eindigt in een klein drama. Ondanks dat was deze rondreis zeer de moeite waard.

Meer wandelen en reizen in Frankrijk? Lees ook: wandelen-in-de-ardeche

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *