Reizen met een allergie

Reizen met een allergie is voor veel mensen onbekend

Je hebt er vast nooit bij stilgestaan als je er zelf niet mee te maken hebt. Reizen met een allergie of allergieën. Dat vergt voorbereiding en is soms een uitdaging. Voor degene die zelf te maken heeft met een allergie is het de gewoonste zaak van de wereld om vooraf van alles na te vragen, te regelen en voorzorgsmaatregelen te nemen voor onderweg. Dat leer je wel als je een paar keer goed ziek bent geworden door een allergie.

Maar voor mensen die er zelf geen last van hebben is het een onbekende wereld en wordt er nooit over nagedacht dat andere mensen wel eens ergens last van kunnen hebben. En dan bedoel ik echt last. Iemand die behoorlijk ziek wordt van iets dat jij bijvoorbeeld door onwetendheid kan veroorzaken. En daar kun je niets aan doen.

allergie reizen

Je zult er maar last van hebben, een voorbeeld:

Ik las laatst een item op Instagram over een stel dat de wereld rond reist en hun kat meeneemt. Hartstikke leuk denken veel mensen. De positieve reacties op die post waren overweldigend. Zo leuk dat je een kat meeneemt in een speciale rugzak met gaas in het vliegtuig. Geweldig dat jullie dit doen. Zo schattig.

Ja right, denk ik dan. Het is maar te hopen dat ik nooit in de buurt van deze mensen in het vliegtuig kom te zitten, want dan lig ik binnen een kwartier plat. Doodziek zelfs. Want ik ben allergisch voor katten. En niet zo’n beetje ook. Ik denk dus meteen: ‘hoe haal je het in je hoofd om een kat mee te nemen in de cabine van een vliegtuig? Komt het dan niet in je op dat mensen hier allergisch voor kunnen zijn en er flink ziek van kunnen worden?’ Nee, natuurlijk komt dat niet op bij deze mensen. Zij genieten, net als wij, van het leven, reizen de wereld rond en nemen hun ongetwijfeld lieve, geweldige en leuke kat mee. Geen haar op hun hoofd die erover denkt dat een ander daar wel eens heel veel last van kan hebben.

De man met de pinda-allergie

Voedselallergie en intolerantie is voor veel mensen wel enigszins bekend. Een glutenallergie, melkallergie of pinda-allergie komt best vaak voor. Ik zat vorig jaar in het vliegtuig naar Curaçao toen er 2 rijen achter ons een man met een heftige pinda-allergie zat. Hij had dit vooraf aangegeven bij de vliegtuigmaatschappij en de purser kwam netjes vragen hoe erg het precies was, wat de gevolgen zijn en wat er in zijn buurt niet kon. Het kwam erop neer dat de vijf rijen voor hem en achter hem en de 3 stoelen naast hem niets mochten eten waar pinda’s in zitten. Dus geen M&M’s, geen boterham  met pindakaas, geen koeken met pinda’s en zelfs geen gevulde koek met een amandel erop.

De purser kwam dat aan alle betrokken passagiers persoonlijk vertellen en iedereen had hier begrip voor en hield er rekening mee. De man is keurig zonder ziek te worden op Curaçao gearriveerd. Maar ik weet als geen ander hoe gênant het voor deze man geweest is om dit aan te kaarten. Laat staan dat het zo openbaar in het vliegtuig besproken word, gedeeld met de passagiers om je heen en door deze passagiers ook nog eens met je besproken. Ik kan je vertellen: dat wil je niet! Maar je hebt geen keuze, want als je dat niet doet kun je er op rekenen dat er op je plaats van bestemming een ambulance voor je klaar staat. Als je de eindbestemming al haalt.

allergie pinda

Mijn allergieën en de gevolgen daarvan

Ik heb gelukkig geen voedselallergie, maar wel een flink aantal andere allergieën. Ik noem er een paar: verf, spuitbussen – deodorant en haarlak bijvoorbeeld, maar ook anti insectenspray, toiletverfrisser. Eigenlijk alle spuitbussen. Parfum, aftershave, nagellak, nagellakremover, lijm, kit, alles met geuren.

Katten, honden, paarden, konijnen. Zeg maar alle huisdieren. Zelfs een zogenaamde allergievrije Labradoedel is voor mij een no-go. Paardrijden op de vlaktes van Argentinië? Bestel maar vast een ambulance.

Rook, ik heb astma.
Douchegel, shampoo, wasmiddel.
Pollen, grassoorten, stuifmeel. Ik heb hooikoorts.

Nu kan ik met deze allergieën behoorlijk goed leven en ook best prima reizen met mijn allergie, want ik kan ze over het algemeen in het dagelijks leven vermijden. Maar helaas niet altijd. Zo was ik laatst in Rome toen ik na het eten in een restaurant even naar het toilet ging. Het was warm en druk en de serveerster vond het nodig om op dat moment in de toiletruimte een spuitbus toiletverfrisser leeg te spuiten. Ik stond te wachten tot ik aan de beurt was en rende meteen weg toen zij met de spuitbus in de weer ging. Even later kwam ze me achterna en vroeg wat er aan de hand was. Toen ik het uitlegde schrok ze enorm en vertelde ze dat ze hier nooit bij stil heeft gestaan. Ze zal nooit meer zomaar een spuitbus gebruiken zonder eerst aan mensen in de omgeving te vragen of ze daar eventueel last van hebben.

allergie

Vliegen naar Cuba en dan de verrassing

Een paar jaar geleden vlogen we naar Cuba en vlak voor de landing kwam de verrassing van mijn leven. Een grote shock eigenlijk. Cuba eist dat elk vliegtuig dat landt vooraf de hele cabine inspuit met anti-insectenspray. De stewardessen spoten lopend door de gangpaden meerdere spuitbussen leeg. Ik dacht dat ik gek werd. Ik ben in elkaar gedoken, heb alles wat ik aan kleding kon vinden voor mijn gezicht gehouden en mijn adem zoveel mogelijk ingehouden. Ik was toch niet van plan om doodziek uit het vliegtuig te stappen in Cuba.

De stewardessen doen hun plicht. Geen enkele vliegtuigmaatschappij denkt erover na om dit van te voren aan te kondigen en te vragen of er mensen zijn die hier last van hebben of ziek van kunnen worden. Niet dat de spuitbussen niet leeggespoten worden, want dat is verplicht. Maar dan kan degene met de allergie wel voorzorgsmaatregelen nemen, zorgen voor bescherming, extra medicijnen en zich erop voorbereiden.
Zomaar een voorbeeld van wat reizen met allergieën voor gevolgen kan hebben.

Dan blijf je toch lekker thuis

Ik hoor het je denken: ‘dan blijf je toch lekker thuis’. Zo werkt het natuurlijk niet. Elk mens heeft recht om zich te verplaatsen, want dat is wat reizen is. Je verplaatsen naar een andere omgeving. Of met het openbaar vervoer naar je werk gaan bijvoorbeeld. Reizen met een allergie kan best. Maar soms is het handig als de omgeving even nadenkt over een handeling.

Waar het mij om gaat is dat iedereen zich bewust wordt van het feit dat anderen ziek kunnen worden van iets dat iemand anders, zonder nadenken en zonder te weten wat de gevolgen kunnen zijn, doet. Even een spuitbus deodorant gebruiken in het vliegtuig. Lekker fris, zo vlak voor aankomst. Nou, niet dus. Doe dat liever buiten.

Lekker veel parfum opspuiten voor je de trein in stapt. Dan ruik je zo lekker. Niet dus. En zo kan ik nog talloze voorbeelden opnoemen. Ik neem niemand iets kwalijk, want de meeste mensen hebben geen idee. Ik hoop op een stukje bewustwording. Spuit geen spuitbussen in dichte ruimtes, neem je hond nou eens niet overal mee naartoe. In een restaurant hoort geen hond. Dat soort dingen.

Een kleine aanpassing en vooraf informatie helpt al enorm

Wat me ook altijd verbaast is dat bijna elke B&B eigenaar een hond of honden heeft. Deze honden komen ook in de slaapkamers van de gasten, lopen in de ontbijtruimte, verwelkomen de gasten blij bij aankomst op het terrein met hun natte snuit tegen je kleren. Ik hou daar dus niet van, wordt er ziek van en zal nooit in een B&B slapen waar honden zijn. Houd je hond liever in je privé ruimte.

Of de kamer van het hotel nog lekker even schilderen of iets afkitten voordat de gasten de andere dag komen. Ik kan je vertellen dat ik linea recta omdraai en vertrek als ik in een accommodatie kom die net geschilderd of gekit is. Daar moet voor mij minimaal drie weken tussen zitten en al die tijd de ruimte goed geventileerd en gelucht.

Ik denk dat het een kleine moeite is om dit soort zaken vooraf aan te kondigen. Ik heb inmiddels geleerd om vooraf zelf overal achteraan te gaan. Ga ik op reis? Dan zal ik eerst informeren of er huisdieren in of rond de accommodatie zijn, of er onlangs geverfd, gelijmd of gekit is of binnenkort gaat worden en of er alsjeblieft geen spuitbussen in de accommodatie kunnen worden leeggespoten.

Ik sleep overal mijn eigen anti-allergie hoofdkussen en mijn slaapzak mee naar toe. Waar ook ter wereld. Ik zal niet slapen op een kussen van een accommodatie, want dat gaat geheid fout.

Wat kun jij doen bij reizen met een allergie?

Als iemand die geen allergie heeft

Gelukkig heb jij geen last van een allergie of allergieën. Bof jij even. Wat jij kunt doen is nadenken over de handelingen die je doet. Wil je deodorant gebruiken? Doe dit dan buiten en niet in een gesloten ruimte. Reis je met het openbaar vervoer, ga je uit eten of naar een club? Doe dan wat langer van te voren je geurtje op. Dan is het vast wat uit gewalmd.

Kijk even om je heen voordat je iets doet. Het kan zomaar zijn dat er iemand naast je staat die doodziek wordt van jouw flesje nagellak.

Rook je? Doe dit dan niet voor de voordeur van een openbare ruimte waar anderen doorheen moeten lopen, maar neem afstand.

Verblijf je op een camping? Spuit je haarlak dan niet op in de afgesloten doucheruimtes, maar loop even naar buiten.

Lekker aan het wandelen en er loopt iemand vlak achter je? Haal je handen dan niet door de uitgebloeide paardenbloemen of het hoge gras. Laat de pluizen nog even zitten.

allergie paardenbloem

Als iemand met een allergie

Informeer vooraf altijd of er kans is dat je in aanmerking komt met de stof waar je allergisch voor bent. Neem voorzorgsmaatregelen. Blijf vooral niet thuis, maar maak kenbaar waar je last van kunt krijgen en bespreek het. Schaam je niet, je kunt er tenslotte ook niets aan doen.

Er zijn goede medicijnen beschikbaar. Schakel je huisarts in en zorg altijd voor voldoende voorraad medicijnen als je gaat reizen.

Eigenaar van een B&B of hotel?

Ben je eigenaar van een B&B of hotel? Informeer je gasten dan vooraf als er huisdieren zijn, als er geverfd wordt en vraag standaard of mensen die bij je komen logeren ergens allergisch voor zijn. Een kleine moeite. Begrip en attentie is waar het om draait.

Maak reizen met een allergie bespreekbaar

Hoe lastig het ook is, je kunt prima leven met een allergie, als je het maar bespreekbaar maakt. Wees niet bang voor reacties van anderen. De meeste mensen zullen positief reageren en er rekening mee houden. Er zijn altijd mensen die je uitlachen of geen rekening met je willen houden. Dat zijn mensen die overal schijt aan hebben en vooral voor zichzelf leven. Dat zegt iets over deze mensen en niet over jou. Je kunt er uiteindelijk niets aan doen dat je een allergie hebt.

Het gaat erom de manier waarop je iets bespreekt. Maak er geen drama van, ga niet in discussie en breng het luchtig. Dan zijn andere mensen bereid om er over mee te denken en rekening mee te houden.

Soms ontkom je er niet aan dat je ziek wordt door een allergie. Accepteer dat, kruip je bed in en ziek uit. Het gaat ook weer over.

Meer informatie: nvvaki.nl, allergievereniging.nl.

Note

Dit is geen blog over klagen of beschuldigen. Waar het mij om gaat is een stukje bewustwording van je omgeving, rekening houden met een ander en weten dat dit voor veel mensen speelt. Ik wil de onzichtbaarheid van allergieën en dan met name tijdens het reizen en in het openbaar vervoer wegnemen.

Contact

Heb je behoefte om over dit onderwerp te praten? Heb je een opmerking of aanvulling? Neem dan contact met me op via het contactformulier of reageer onderaan deze pagina.

Toch kan ik reizen met dieren in de buurt. Hoe? Lees de blog over Beren spotten in Canada.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *