Beren spotten in Canada

Leven met beren in Canada
Laat nooit etensresten en afval buiten achter
Een beer is niet gek
Reizen met beren in Canada
De seizoenen en de kans op beren
Wat als een beer op je af komt
Conclusie

‘Beren kunnen overal zijn in Canada en beren zijn ook overal in Canada’. Dat is het eerste dat mijn nicht die in Canada woont vertelde toen we de reis geboekt hadden. Je begrijpt dat onze verwachtingen hoog gespannen waren. Maar ook dat we enigszins ongeruste ouders achterlieten in Nederland. Want wat nou als je een beer tegenkomt. Is dat allemaal wel veilig? En wat doe je dan? Onze vraag was meer wáár we beren konden zien.

Dat we twaalf keer een beer zouden zien hadden we van te voren niet kunnen bedenken. Hoe en waar we ze hebben gezien en welke beren het waren vertel ik verderop in dit blog. Maar eerst even iets anders.

Zwarte beer canada
Zwarte beer in Canada met een zwaar gewond oog

Leven met beren in Canada

Leven met beren in Canada. Hoe werkt dat? Eigenlijk is het heel simpel. Beren kunnen overal zijn en dat zijn ze ook, dus mensen kunnen niets anders doen dan dit feit accepteren. Twee nichten van mij wonen al ruim vijftig jaar in Canada en zijn niet anders gewend. De één woont op een boerderij ver van de bewoonde wereld in de staat Alberta, anderhalf uur rijden van Edmonton. De ander woont net buiten een klein stadje op Vancouver Island. Beiden hebben met enige regelmaat een beer in de tuin gezien. En dat gaat allemaal prima samen. Hoe komt dat?

Laat nooit afval en etensresten buiten achter

Het is eigenlijk heel eenvoudig. Een beer associeert een mens niet met eten. Tenminste, in de meeste gevallen niet. Het is ten strengste verboden om afval of etensresten op straat te gooien of eten buiten te bewaren. Wat dan ook, waar dan ook. Een boete is minimaal 2.000 dollar als je wordt betrapt op het achterlaten of uit de auto gooien van afval of eten.

Wij hebben 5.500 kilometer door Canada gereden en in totaal drie keer een blikje langs de weg zien liggen. Verder helemaal niets. Canada is erg schoon en dat is maar goed ook. Beren zijn altijd op zoek naar eten. Het zijn voornamelijk planteneters en ze zijn gek op bessen. Een zalm lusten ze ook graag. Maar als mensen boterhammen of lege verpakkingen van lekkere worst of chips achter laten zal elke beer hier op af gaan. Zolang mensen geen afval en eten achter laten zullen beren niet in de gaten hebben dat mensen in de buurt eten betekent.

Een beer is niet gek

Beren zijn slim. Ze weten precies dat in een koelbox eten te vinden is. Als je gaat kamperen in een tent ben je verplicht je koelbox en al je voorraad in de auto of camper op te bergen en deze op slot te doen. Ben je niet met de auto, dan moet je eten in een afgesloten ton zitten en 200 meter van je tent worden neergezet. Ophangen in een zak tussen twee bomen kan ook.

Zolang iedereen zich hier aan houdt, zal een beer geen mensen lastig vallen.

Ga je lekker wandelen? Neem dan geen boterhammen in aluminiumfolie mee in je rugzak. Een beer ruikt dat op grote afstand. Liefst neem je helemaal geen eten mee, maar ga je lange wandelingen maken, doe dan alles in een afgesloten trommel. Veiligheid voor alles.

Zwarte jonge beer in Canada
Zwarte jonge beer in Canada

Reizen met beren in Canada

Zoals ik hierboven al vertelde zorg je ervoor dat geen enkele beer jouw met eten linkt. Ga je de natuur in, dan zorg je altijd dat je lawaai maakt. Praat hardop met elkaar. Zing een liedje. Ook als je alleen bent, praat, zing en maak lawaai. Een belletje aan je kleding helpt ook.

Beren houden niet van mensen en zullen in de meeste gevallen van je vandaan lopen. Tenzij je lekkere boterhammen bij je hebt. Dan zoeken ze je op. Geen eten dus en zorg dat je gehoord wordt.

De meeste beren hebben wij gezien terwijl we in de camper reden. Gewoon langs de weg. Een aantal keren was dat langs de snelweg. Ze staan daar rustig te eten en zijn helemaal niet bang van het verkeer. Op dat moment is het onmogelijk om te stoppen en de beer te bekijken.

We hadden het geluk dat we ook een aantal keren een beer zagen langs een smalle weg of onverhard pad. Hier rij je met je camper toch al langzaam en er is nauwelijks verkeer. Je kunt makkelijk de camper of auto stoppen en de beer bekijken. In alle gevallen was de beer aan het eten langs de kant en sloeg hij of zij totaal geen acht op ons. Van een auto of camper zijn ze niet onder de indruk. Ze eten rustig verder en kijken niet op of om.

Het spreekt voor zich dat je altijd in je auto blijft en op gepaste afstand blijft staan met je auto of camper. Neem dus een camera mee met een wat grotere lens. Ik filmde alles met een 200 mm lens. Je laat de beer altijd met rust en jaagt hem of haar nooit op. Op deze manier kun je rustig genieten van de beren die je onderweg tegenkomt.

Een jonge zwarte beer stond lekker te eten aan de rand van een parkeerterrein bij thermische baden. Er stonden honderden auto’s en er liepen veel mensen, maar de jonge beer trok zich van niets en niemand wat aan en at gewoon door. Het kan je dus zomaar overkomen, waar dan ook, wanneer dan ook.

Grizzly Bear Canada
Grizzly Bear in Canada

De seizoenen en de kans op beren

Iedereen weet dat beren een winterslaap houden. In de winter zal je dus geen beren tegenkomen. Kom je dat wel, dan is de beer wakker geworden uit zijn winterslaap en kun je beter maken dat je weg komt.

In de zomer zitten de beren hoger in de bergen, als er bergen zijn. De beste tijd is dus april, mei en september. Dan zijn ze in de lager gelegen gebieden. Wij hadden het geluk dat juni een hele koude en natte maand was in Canada. De beren zaten nog erg laag omdat in de bergen nog volop sneeuw en ijs lag.

Wat als een beer op je af komt

Stel dat een beer toch op je afkomt. Wat dan? Ga vooral niet in paniek gillen of wegrennen. Op dat moment ziet de beer je als prooi en zal hij je aanvallen. Ga ook niet naar de beer toe. Blijf rustig praten en loop rustig achteruit. In de meeste gevallen zal de beer zich omdraaien. Mijn nichten en hun mannen hebben nog nooit berenspray gekocht. Ze leven in vrede samen met de beren. Wel zijn er bij beiden in de tuin en op de boerderij meerdere honden die dag en nacht buiten de boel bewaken en eventuele beren, coyotes en cougars wegjagen. Er is nu eenmaal wild in Canada.

Heeft een moederbeer jongen bij zich, dan is je leven niet zeker. Moederberen zijn heel fel. Voorkom ten alle tijden een ontmoeting met een (moeder)beer. Blijf op de wandelpaden als je gaat wandelen. Blijf in je auto als je een beer ziet op de weg. Maak geluid, maar geen geschreeuw. Gewoon praten, in je handen klappen of zingen. Niet overdrijven, maar zorg dat de beer weet dat je in de buurt bent.

Gelukkig komt het zelden voor dat een beer een mens aanvalt. In bijna alle gevallen van een aanval van een beer op een mens was de mens zelf schuldig door naar de beer toe te gaan of in paniek gillend weg te rennen.

Je zult zien als je ze tegenkomt, ze lopen bijna altijd van je weg. Bijna altijd…

Conclusie: accepteer dat er beren zijn en geniet ervan

Je kunt je beter niet druk maken en gewoon accepteren dat Canada vol zit met beren. Geniet er vooral van en denk na bij wat je doet. En laat nergens, maar dan ook nergens eten of afval achter.

Filmpje

Ik maakte onderstaand filmpje van de beren die wij hebben gezien:

Wij zagen tien Zwarte beren, waarvan twee keer een moeder met twee welpen en we zagen twee Grizzly beren. Dit gebeurde tijdens de hele reis van Edmonton via Calgary naar Vancouver, Vancouver Island en terug naar Edmonton. De meeste beren zagen wij op de weg van Nainamo naar Telegraph Cove op Vancouver Island, in Jasper National Park en op het onverharde stuk weg in Wells Gray National Park.

Meer films zien over Canada?
Kijk op ons Youtube kanaal
Meer lezen over Canada?
Orka’s en Walvissen spotten in Canada
De beste tip voor Canada

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *