Wandelen in Wales

4 Waterfalls Walk Brecon Beacons

Wandelen in Wales is op zich al erg mooi, maar de 4 Waterfalls Walk is wel heel speciaal. Bijzonder pittig ook, want deze wandelroute is niet geschikt voor mensen die slecht ter been zijn. Ook niet voor mensen op plastic Crocs, teenslippers of witte linnen schoenen (we hebben ze echt gezien). Wat je nodig hebt zijn stevige wandelschoenen en een flinke dosis doorzettingsvermogen. Maar wij kunnen het, dus jij ook.

4-Waterfalls-Trail-Brecon-Beacons

Waar vind je deze wandelroute in Wales

De parkeerplaats voor deze 4 Waterfalls Walk ligt in het NP Brecon Beacons in het graafschap Powys en heet Cwm Porth – Four Waterfalls Car Park. Deze parkeerplaats is vaak vol, maar als je het weggetje verder omhoog volgt (let op: het is erg smal) kom je op een grasveld waar veel plek is. De eigenaar van het grasveld vraagt 5 Britse Pond voor een hele dag parkeren. Op de kleine parkeerplaats betaal je 4 Britse Pond. Op de kleine parkeerplaats zijn toiletten en kun je drinken kopen Op drukke dagen staat er een foodtruck. Er is een klein houten huisje waar je informatie over de route kunt krijgen en een routeplan kunt kopen.

Hoe volg je de route van de 4 Waterfalls Walk

De route is 8 kilometer en heel makkelijk te vinden. Volg gewoon de bordjes vanaf de kleine parkeerplaats Cwm Porth – Four Waterfalls Car Park. Het kan niet missen.

Het eerste stuk is misschien wat saai, want na zo’n twee kilometer begint het pas echt. Dan ga je dalen, klimmen en klauteren. De paden zijn nat en glad. Soms zijn er leuningen, maar meestal niet. Goed oppassen en rustig aan dus.

4-Waterfalls-Trail-Brecon-Beacons
4-Waterfalls-Trail-Brecon-Beacons

De 4 Watervallen

De ene waterval is nog mooier dan de andere. De tocht is pittig, maar echt de moeite waard.
Hieronder een overzicht van de vier watervallen.

Sgwd Clun-Gwyn Waterfall
De eerste waterval op de route is de Sgwd Clun-Gwyn Waterval. Een etage waterval waar je met enige moeite heel dichtbij kan komen. Wel even klimmen voordat je er bent en goed oppassen. Het is spekglad.

4-Waterfalls-Walk-Wandelen-in-Wales-Sgwd-Clun-Gwyn-Waterfall


Sgwd Isaf Clun-Gwyn Waterfall
Nummer twee op de route is de Sgwd Isaf Clun-Gwyn waterval. Minstens net zo mooi als de eerste en zeker zo uitdagend om te bereiken.

4-Waterfalls-Walk-Wandelen-in-Wales-Sgwd-Isaf-Clun-Gwyn-Waterfall

Sgwd y Pannwr Waterfall
De derde waterval is de Sgwd y Pannwr waterval. De namen zijn overigens in het Welsh. Niet te doen om uit te spreken en al helemaal niet om te onthouden. Van deze waterval wordt regelmatig afgesprongen als uitdagende bergsport. Dat zie je in het filmpje verderop in dit blog. Durf jij dit?

4-Waterfalls-Walk-Wandelen-in-Wales-Sgwd-y-Pannwr-Waterfall

Sgwd Yr Eira Waterfall
De vierde en laatste waterval is meteen de meest spectaculaire: Sgwd Yr Eira Waterfall. Een enorm brede waterval waar je met enige moeite dichtbij kan komen.

4-Waterfalls-Walk-Wandelen-in-Wales-Sgwd-Yr-Eira-Waterfall

Filmpje van Wandelen in Wales: de 4 Waterfalls Walk

Conclusie
Deze wandelroute in Wales is pittig, maar zeer de moeite waard. Neem er de tijd voor en doe voorzichtig. Vergeet vooral niet te genieten. Neem genoeg water en eten mee voor onderweg. Je kunt op de hele wandelroute niets kopen.

4-Waterfalls-Trail-Brecon-Beacons

Informatie
Brecon Beacons

Lees ook
Op de brommer door Snowdonia
Wandelen in Engeland
Wandelen in Frankrijk
Wandelen in Duitsland


Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *