Op de brommer door Snowdonia

Spectaculaire uitzichten en eindeloze stiltes

Er is maar één woord voor rijden op de brommer door Snowdonia: spectaculair. De uitzichten, de smalle wegen en de eindeloze leegte. Niets en niemand kom je hier tegen. Hekken. Dat wel. Heel veel hekken. Wij reden de ‘Gated Road’, in het Nederlands: de omheinde route. Wij maken er de Hekjesroute van. Waarom? Dat lees je in dit blog.

De hekjesroute

Op de brommer door Snowdonia is al heel bijzonder, maar de hekjesroute is helemaal te gek, omdat je eindeloos hekken door moet. En dat gaat niet altijd even soepel.

Vanaf de camping aan het ‘Llyn Tegid’, in goed Nederlands het Bala meer, waar we met ons busje stonden rijd je op de brommer zo het Nationaal Park Snowdonia binnen. Wij reden een rondje van ongeveer 33 mijl, wat neer komt op 53 kilometer. Van lanuwchllyn naar Dolgellau en via Bronaber weer terug. Het stuk tussen Bronaber en Llanuwchllyn (vraag me niet hoe je het uit spreekt) is de Gated Road, ongeveer 20 kilometer.

Op dit stuk moesten we 8 hekken door. Het voelt een beetje raar, omdat je voor je gevoel over afgesloten terrein rijdt, maar dat is niet zo. Het is allemaal openbaar toegankelijk en de hekken dienen om het vee (lees: schapen) van de boerderijen op eigen terrein te houden. De schapen lopen namelijk allemaal los in de bergen, maar dit stuk is verdeeld over meerdere boerderijen.

In feite is het een fietspad, waar de boeren op trekkers en met hun eigen auto’s rijden. Op de brommer kan het dus ook. Of het mag, dat weten we niet zeker, maar niemand heeft ons aangesproken.

Op de brommer door Snowdonia - de Gated Road

Wist jij dat het bestond?

Enig idee dat je op de brommer over landerijen kan rijden en talloze hekken door kunt gaan? Wij hadden er nooit van gehoord. Maar nu wel en jij weet het nu ook. Ga je naar Noord Wales en kom je door Nationaal Park Snowdonia? Ga dan zeker op de fiets, met de brommer of desnoods lopend de Gated Road doen, want het is echt de moeite waard.

Op de brommer door Snowdonia: de Hekjesroute

Waar moet je op letten

Als je deze route gaat rijden op de brommer (of de fiets), neem dan altijd een regenpak mee. Dit geldt overigens voor heel Wales. Ook al is het zomer en is het op de camping 35 graden, zodra je een kwartier onderweg bent kun je er zeker van zijn dat je regen krijgt. En als het niet zo is, heb je geluk.

Neem ook voldoende water en wat te eten mee. De wegen zijn hier eindeloos lang, uitgestorven en stil. Je kunt onderweg nauwelijks iets kopen, tenzij je in een wat groter dorp bent. Bereik met je telefoon is ook niet overal, dus een offline routekaart is geen overbodige luxe.

Kom je een verdwaalde boer tegen, steek je hand op en probeer een praatje te maken. Al is het Welsh, de Keltische taal die ze hier spreken, onverstaanbaar, ze vinden het wel leuk om even met je te kletsen.
Verder moet je vooral genieten. Het is zo prachtig hier. Zo schoon en zo helder.

Op de brommer door Snowdonia

Wat kan er nu mis gaan?

Weinig zou je denken. En dat is ook zo. Tenzij een hek niet helemaal lekker in zijn scharnieren hangt. Tja, dan gaat het gewoon mis. Hilariteit alom. Gelukkig kunnen wij heel hard om onszelf lachen en fijn dat op zulke momenten de camera gewoon aan staat. Kijk naar ons filmpje en lach met ons mee. Niet vergeten te genieten.

Meer lezen over Wales?
Wandelen in Wales

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *