Wandelen in Duitsland – Wülfrath

  • Belevingspad Schlupkothen
  • Kalksteenafgraving Rheinkalk
  • Oude vakwerkhuizen in de Altstadt

Wandelen langs oude steengroeves en vakwerkhuizen in Wülfrath

Bijzonder wandelen in Duitsland op korte rijafstand van Nederland. Dat kan in Wülfrath, niet ver van Düsseldorf. Met de auto ben je er in twee en een half uur, gerekend vanuit Utrecht.

Een groot deel van de geschiedenis in Wülfrath gaat over de kalksteenafgravingen en de arbeiders die er werkten. Deze geschiedenis kun je herbeleven door te wandelen langs de oude afgravingen. Twee mooie wandelingen door het bos met verschillende uitzichtpunten op de oude groeves.

Wandelen-in-Duitsland-Wulfrath
Wandelen in Duitsland. Oude kalksteengroeves bij Wülfrath

Waar ligt Wülfrath

Wandelen in Duitsland kan dichtbij huis. Wülfrath ligt vlakbij Düsseldorf in de deelstaat Noordrijn-Westfalen.

Belevingspad Schlupkothen

Aan de oostkant van Wülfrath ligt het ‘Erlebnispfad’ Schlupkothen. Deze afgraving is niet de grootste, maar de wandelroute is wel de mooiste. Langs het pad staan informatieborden die de geschiedenis van de kalksteenafgravingen vertellen met tekst en foto’s. De route is een kleine drie kilometer en kan verlengd worden tot zeven kilometer.

Wandelen-in-Duitsland-Wulfrath
Erlebnispfad Schlupkothen bij Wülfrath

Je wandelt door het bos met regelmatig uitzichtpunten op de afgraving, die is volgelopen met water. Als de zon erop schijnt is het water azuurblauw. Her en der zie je de restanten van de tijd dat hier nog gemijnd werd. Oude spoorrails, bruggen en trappen.

Wandelen-in-Duitsland-Wulfrath
Wandelroute Schlupkothen bij Wülfrath

Gratis parkeren bij Schlupkothen

Als je deze wandelroute wilt lopen kun je gratis parkeren bij parkeerplaats Hammerstein aan de Schlupkothen 59 in Wülfrath. Vanaf de parkeerplaats steek je de rotonde recht over. Op de brug vind je het eerste bordje van het Erlebnispfad. Een lichtblauw bordje met een geel kruis.

Wandelen-in-Duitsland-Wulfrath
Het teken van het Erlbenispfad Schlupkothen

Kalksteenafgraving Rheinkalk gmbh

De andere afgraving is groter en heeft geen echte naam. Het bedrijf achter de kalksteenfabriek heet Rheinkalk gmbh en daarom noem ik deze afgraving maar zo.

Je kunt deze grote afgraving net niet helemaal rond lopen omdat het terrein van Rheinkalk gmbh grenst aan de afgraving. Dit is een afgesloten terrein. Maar een groot deel kun je rond wandelen en overal heb je prachtige uitzichten over dit grote meer met azuurblauw water.

Wandelen-in-Duitsland-Wulfrath
Kalksteenafgraving bij Wülfrath

Parkeren doe je in een woonwijk

Er is geen parkeerplaats bij deze afgraving. Het vergt een beetje creativiteit om hier te gaan wandelen. Het beste parkeer je de auto aan de Zur Hotzepar. In deze straat staat je auto gratis en veilig. Je loopt terug naar beneden en steekt de rotonde recht over. Daarna loop je zo het bospad in richting Aussichtspunkt Steinbruch Prangenhaus.

Wandelen-in-Duitsland
Het bos rond kalksteenafgraving Wülfrath

Voorbij het uitzichtpunt kun je verder lopen door het bos, langs de afgraving. Op verschillende plekken zie je de oude tramrails nog liggen van de treintjes die gebruikt zijn om de bakken met kalksteen boven te brengen.

Wandelen-in-Duitsland
Restanten van treinrails

Oude vakwerkhuizen in Wülfrath

Tot slot is het de moeite waard om de Altstadt van Wülfrath te bekijken. Het staat er vol met oude vakwerkhuizen en leuke winkeltjes.

Wandelen-in-Duitsland-Wulfrath
Oude vakwerkhuizen in Wülfrath

Parkeren kun je aan de rand van het centrum op een van de parkeerplaatsen. Het is geen grote, drukke stad. Wülfrath is heel gemoedelijk en vriendelijk.

Informatie
Wülfrath

Lees ook onze blog Wandelen in het Aaper Wald en Edersee in Duitsland.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *