Edersee 6 tips rond dit bijzondere stuwmeer

Wat is Edersee
Stuwdam Edersee
Wandelen
Kasteel
Western stijl
Op z’n kop
Camping Ederseeparadies

Wat is de Edersee

De Edersee is een stuwmeer van zo’n 27 kilometer lang. Het ligt in de deelstaat Hessen in Duitsland, 370 kilometer vanaf Utrecht. De Edersee is in 1914 ontstaan nadat er een stuwdam is gebouwd in de rivier de Eder. Aan het begin van de herfst staat het water ongeveer 12 meter lager dan in het voorjaar.

Bijzonder
Tussen het dorp Asel en Asel-süd ligt de Aseler Brücke, een stenen brug met 4 bogen. De brug is gebouwd tussen 1887 en 1890 om de dorpen Asel en Asel-süd aan de oevers van de rivier de Eder met elkaar te verbinden. Als de Edersee vol water staat, ligt de brug 10 meter onder water. Er vaart dan een fietspondje vanaf camping Ederseeparadies naar Asel.

De Edersee bij hoog water
De Edersee bij hoog water

Zodra het water eind van de zomer zakt, komt de brug langzaam weer in zicht. In de late zomer en vroege herfst kan de brug gebruikt worden.

Aseler Brücke – bron: Wikipedia.de
Fietspondje Edersee
Het fietspondje bij Asel vaart naar camping Ederseeparadies in Asel-süd

De stuwdam van Edersee

De stuwdam is gebouwd voor een waterkrachtcentrale. De dam is 400 meter lang en 84 meter hoog. De stuwdam ligt bij het dorpje Hemfurth-Edersee, tegenover de wat grotere plek Waldeck.

Stuwdam Edersee
Stuwdam Edersee

Je kunt over de stuwdam wandelen en aan beide zijden van de dam zijn gezellige horecagelegenheden met terrassen. Er is een bezoekerscentrum waar je informatie kunt vinden en in de kelder een filmpresentatie over de geschiedenis van de Edersee en de stuwdam kunt bekijken. Deze film is zeer de moeite waard. Voor de bouw van de stuwdam moesten drie complete dorpen en vele boerderijen wijken.

Stuwdam Edersee
Stuwdam Edersee
Gezellige terrassen bij stuwdam Edersee
Gezellige terrassen bij stuwdam Edersee

Tijdens de tweede wereldoorlog is de stuwdam in de nacht van 16 mei gebombardeerd door de Engelsen met een zogenaamde stuiterbom. Er ontstond een groot gat in de dam met als gevolg een enorme vloedgolf. Er vielen 1.300 tot 1.600 slachtoffers in het Möhnedal. Verderop in het Ruhrdal vielen nog eens vele slachtoffers waaronder 526 Oekraïense dwangarbeiders in een kamp.
Het bombardement is uitgevoerd door het RAF 617 Squadron, later bekend onder de naam Dam Busters. In het spel Dam Busters is de echte stuwdam Edersee als model gebruikt.

Wandelen rond Edersee

Nationaal Park Kellerwald-Edersee ligt voor het grootste gedeelte ten zuiden van het stuwmeer. Er zijn zo’n 55 wandel- en fietsroutes in dit Nationaal Park en rond de Edersee. Zoals altijd gingen wij op de bonnefooi op pad en lieten ons meevoeren met wat we tegen kwamen. Mede dankzij het mooie weer kan ik er maar één woord voor verzinnen: schitterend!

Wandelen rond Edersee
Wandelen rond Edersee
Wandelroutes Edersee
Wandelroutes Edersee

Alltrails heeft 55 mooie routes op een rij gezet. Je kunt hier eindeloos wandelen en fietsen.

Slot Waldeck

Slot Waldeck is zeker een bezoek waard, maar wees erop voorbereid dat een deel van het slot nieuw is en ingericht als hotel. Dat maakt het net even iets minder spannend, maar het uitzicht daarentegen is fenomenaal. Je kunt zonder entree te betalen het slot bezoeken en genieten van het zicht over de Edersee.

Slot Waldeck
Slot Waldeck
Uitzicht over de Edersee vanaf Slot Waldeck
Uitzicht over de Edersee vanaf Slot Waldeck

Western stijl hotel, restaurant en motorbar

Zündstoff. Vrij vertaald: brandstof. Een plek naar ons hart, ook al waren wij hier op de brommer en niet op de motor. Een zeer bijzondere plek ook. Hier kun je op de motor heen rijden, gezellig wat drinken en zo je bed inrollen in één van de western stijl kamers. Het eten is er overigens ook erg goed. Er is hier zoveel te zien, dat je niet zomaar uitgekeken bent. Het ligt vlakbij de stuwdam aan de L3086.

Zündstoff Edersee Hotel Restaurant en Motortreff
Zündstoff Edersee Hotel Restaurant en Motortreff
Zündstoff Edersee Hotel Restaurant en Motortreff
Zündstoff Edersee Hotel Restaurant en Motortreff
Zündstoff Edersee Hotel Restaurant en Motortreff
Zündstoff Edersee Hotel Restaurant en Motortreff

Op z’n kop

Als je een rondje Edersee rijdt kom je bij Edertal-Affoldern ‘Das tolle Haus am Edersee’ tegen. Vrij vertaald: het rare huis aan de Edersee. Het huis staat op z’n kop, maar is ingericht als normaal huis. Voor € 5,- p.p. (kinderen tot 7 jaar gratis) kun je een kijkje nemen in het huis. Bijzonder detail is dat zelfs het schuurtje en het eendenhuisje in de vijver op z’n kop zijn gebouwd. Meer informatie vind je hier: Waldecker-land.nl.

Het rare huis aan de Edersee
Het rare huis aan de Edersee

Camping Ederseeparadies Asel-süd

Tot slot het verhaal van de meest bijzondere camping waar wij ooit geweest zijn. Camping Ederseeparadies bij Asel-süd. Om er te komen rij je 8 kilometer op een doodlopende weg onderlangs de Edersee. Aan het eind van deze weg rij je zo de camping op. Vanaf het allereerste moment kijk je je ogen uit. Dit is een paradijs. Voor wie van oude spullen en nostalgie houdt. Voor wie van natuur en rust houdt. Voor wie van wandelen en fietsen houdt. Voor wie van avontuur houdt.

Deze camping is een paradijs voor mensen die net even anders zijn. Mensen zoals wij dus. De eigenaren zijn de Duitse Otto- en de van oorsprong Nederlandse Priscilla Wilhelmi. Ik heb Priscilla leren kennen toen ze bij ons was voor een workshop Schelpen stippen. Ze vertelde over de camping aan de Edersee die zij en haar man hebben overgenomen van haar schoonouders. Na haar verhalen konden wij niet anders dan naar deze camping reizen.

De camping is terrassencamping aan de Edersee, grenzend aan een oude boerderij. Een walhalla voor kinderen om hier op ontdekking te gaan, een oase van rust voor diegenen die dat willen en vooral heel gezellig. Er zijn paarden, ezels, ganzen, katten en een hond. Overal staan oude werktuigen en tractoren. Er staat zelfs een tractor uit de voormalige DDR. Ik kan er uren over vertellen, maar je moet het zelf zien.

Camping Ederseeparadies Asel-süd
Camping Ederseeparadies Asel-süd
Tractor uit de DDR
Ons kampeerbusje Volkswagen T4 en onze brommers
Bij toeval stond er precies zo’n busje op de camping. Toen de eigenaar vertrok kwam hij even naast ons staan voor een foto.

Lees ook onze blog over Wandelen in Wülfrath en het Aaperwald in Duitsland.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *