Christoffelpark en Sint-Christoffelberg Curaçao

  • Met de auto
  • Wandelen
  • Naar de top
  • Trails
  • Boka Grandi als bonus

Met de auto rijden in Christoffelpark

In Nederland kun je het je niet voorstellen: met de auto door een natuurpark rijden. In het Christoffelpark in Curaçao mag het. En het is nog bijzonder ook. Je kunt met de auto niet tot op de top van de Sint-Christoffelberg komen, maar wel een heel eind. De hoogteverschillen in het Christoffelpark zijn enorm en dat maakt auto rijden hier heel spectaculair. Sterker nog, als de Christoffelberg wil beklimmen, wil je niet eerst het hele park door lopen.

Christoffelpark en Sint-Christoffelberg

Het Christoffelpark is 1.000 hectare groot en de top van de Sint-Christoffelberg is 372 meter hoog. Tussen de top van de berg en de zee is het hoogteverschil in het park dus gemiddeld een paar honderd meter hoog. 6 tot 12% stijgende wegen zijn in dit park vrij normaal. Het is ontzettend leuk en soms spannend om hier met de auto te rijden. Er is een autoroute van 12 kilometer. Deze kun je inkorten tot 7 kilometer, maar dat zou ik niet doen. De route van 12 kilometer is zeer de moeite waard. Als je naar de top van de berg wil klimmen, dan kun je het beste de korte route nemen en direct naar de centrale parkeerplaats rijden.

Christoffelpark en Sint-Christoffelberg

Om het park in te mogen moet je betalen. Dit doe je bij de ingang aan de Weg naar Westpunt bij het Christoffelpark bezoekerscentrum, naast Landhuis Savonet en het Manor Savonet museum. Daarna steek je, met de auto, de weg over en laat de bewaker je door het hek van het park naar binnen. Let op: je kunt tot 10.00 uur het park binnen. Daarna gaat het hek dicht. Dit is om te voorkomen dat mensen te laat op de dag aan de klim naar de top van de berg beginnen en in de problemen komen door de hitte.

Christoffelpark en Sint-Christoffelberg

Ik maakte het volgende filmpje van het Christoffelpark

De Sint-Christoffelberg beklimmen

De top van de Christoffelberg is 372 meter hoog. Dat lijkt niet hoog, maar het is in Curaçao het hele jaar door 25 graden Celsius of meer. Wij waren er in september en dat is de heetste maand op Curaçao. Om 6 uur in de ochtend was het al 32 graden en rond het middaguur was het rond de 42 graden. Elke dag. Dan wil je niet de top van een berg beklimmen en dat hebben wij dus ook niet gedaan.

Als je de Sint-Christoffelberg wel wil beklimmen, dan moet je vroeg in de ochtend gaan. Het park gaat om 6.00 uur open en na 10.00 uur mag je er dus niet meer in. Je rijdt met de auto het park in tot de centrale parkeerplaats aan de voet van de berg. Van hieruit kun je naar de top lopen. Zorg dat je vóór 11.00 uur terug bent en neem voldoende water en iets te eten mee.

Christoffelpark en Sint-Christoffelberg

Wandelen in het Christoffelpark

Naast auto rijden en de top van de berg beklimmen kun je ook heel mooi gewoon wandelen in het Christoffelpark. Er zijn verschillende wandelroutes, deze noemen ze trails. Als je de autoroute volgt kom je bij verschillende punten waar je de auto kunt parkeren om een korte wandelroute te lopen.

Zorgvlied trail
De Zorvlied trail gaat naar de ruïnes van Landhuis Zorgvlied. Het zijn echt ruïnes, dus stel je er niet teveel van voor. Maar toch is het bijzonder om hier door de bossen te lopen en de oude ruïnes te bekijken. Om je voor te stellen hoe mensen hier vroeger leefden en werkten. Ook al is er niet veel over van het landhuis, als je een beetje fantasie hebt, dan kun je het wel voelen. De wandeling naar de ruïnes is in ieder geval al spannend genoeg.

Christoffelpark en Sint-Christoffelberg

Orchid trail
De Orchid trail rijd je eerst met de auto en daarna ga je wandelen. Deze route ligt op één van de hogere punten in het park. Op deze route vind je bijzondere planten en bloemen. Vooral de fel rood gekleurde Bromelia’s vallen hier op. Tijdens deze route kom je op twee uitzichtpunten: de Seru Bientu en Seru Gracia, uitzicht over de Santa Martha Baai.

Bromelia

Santa Cruz rooi trail
De Santa Crus rooi trail ligt naast de Orchid trail. Deze hebben wij niet gelopen, dus ik kan je hier niets over vertellen.

Oude kopermijnen
De wandelroute naar de kopermijnen is een korte route, maar zeker een mooie route. Als je eenmaal bij het gaat van de oude kopermijnen staat, dan denk je al snel: ‘is is dit het nu?’ Maar toch leuk om te zien.

Kopermijn Christoffelpark en Sint-Christoffelberg

Boka Grandi

Als je het hoofdpark door gereden bent kun je als bonus nog een slagboom door en aan de andere kant van de weg door het park naar Boka Grandi rijden.

Boka Grandi hoort bij Shete Boka Park, maar ligt in het Christoffelpark, om het makkelijk te maken. De Boka’s zijn niets anders dan inhammen in de ruige kust waar de golven kapot slaan. Hoe ruiger, hoe mooier en spectaculair om even te kijken.

Boka Grandi

Conclusie
Het Sint-Christoffelpark is een mooi en veelzijdig park waar je kunt wandelen, fietsen en met de auto kunt rijden. Zeker een aanrader als je in Curaçao bent.

Informatie
christoffelpark.org

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *