Kunst langs de kust op Bonaire

Kunst op Bonaire is overal te vinden

Niet alleen kunst gemaakt door mensen, maar ook kunst in een puur natuurlijke vorm. Het vergt wat moeite om het allemaal te zien, maar als je het eenmaal door hebt, dan zie je overal kunst op Bonaire in de meest bijzondere vormen en kunstobjecten.
Wil jij leren om niet alleen te kijken, maar ook te zien? Volg dan onze cursus Hoe schrijf ik een reisblog.

Kunstwerken vind je vooral langs de zuidkust van Bonaire

Kunstwerken gemaakt door mensen langs de zuidkust van Bonaire

Laten we beginnen bij de enorme hoeveelheid kunstwerken langs de zuidkust van Bonaire. Op Bonaire is het altijd warm, maar er zijn ook bewolkte dagen. Tijdens zo’n zwaar bewolkte dag besloot ik de kunstwerken langs de zuidkust in beeld te brengen. Stuk voor stuk ben ik ze langs gelopen en heb ik ze vanuit diverse kanten vastgelegd. Als je er heel goed naar kijkt zie je steeds meer. Deze kunstwerken zijn allemaal gemaakt door mensen. Het ene kunstwerk is niet meer dan een stapel hout tegen elkaar aan gezet, het andere kunstwerk is een professioneel in elkaar gezet object. Allemaal zijn ze bijzonder, al is het maar voor de betekenis. Want wat betekenen deze kunstwerken eigenlijk?

Het verhaal gaat dat deze objecten gemaakt zijn door duikers om als baken van herkenbaarheid te dienen. Als je gaat duiken aan de ruige zuidkust van het eiland dan kom je gegarandeerd een eind verder weer boven door de stroming. De kunstobjecten zouden er voor zorgen dat je als duiker weer op de goede plek aan land gaat. “Onzin”, zegt Gert, een Nederlandse gids en duiker die al jaren op Bonaire woont en werkt. “Ik kijk altijd naar mijn auto en gebruik deze als baken”.

Gedenktekens voor duikers die overleden zijn, is een andere betekenis volgens kenners. Dat kan inderdaad kloppen, want een van de kunstwerken is duidelijk een gedenkteken. Er staat een bordje bij met een naam en een tekst.

Beeldende kunst door mensen gemaakt

Het is de bedoeling dat ieder die er langs komt en dat wil iets toevoegd, want er staat een doos met daarin een hamer en een bakje spijkers onderaan het kunstwerk. We staan er even bij stil voordat we verdergaan, maar voegen zelf niets toe. Het is mooi zoals het is.

Niet bij elk object is het de bedoeling dat je wat toevoegt, maar veel objecten zijn duidelijk nog niet af. Alle materialen die gebruikt worden zijn aangespoeld op het eiland. Drijfhout, plastic, kleding en nog veel meer.

Onderstaand een overzicht van een aantal kunstobjecten langs de zuidkust van Bonaire.

Kleine schatten zie je bijna niet, maar zijn zeker zo mooi

Wie heel goed zoekt vind talloze kleine schatten op het eiland. Miniatuur kunstwerkjes en kleine objecten, gemaakt door mensenhanden.

Kunst in de natuurDe een zomaar gemaakt voor de lol en de ander met een reden. Iemand herdenken of met een spirituele reden? Ik zou het je niet kunnen vertellen, maar mooi zijn ze wel.

kunstwerken in de natuur

Vind de art op Bonaire

De natuur zelf creëert ook veel kunstobjecten

Het is vooral koraal wat overal ligt en je ziet duidelijk de sporen van hersenkoraal en waaierkoraal.

Natural artwork op Bonaire

De kunstwerken liggen overal op bonaire

Echte zandstranden zijn er niet veel op Bonaire.  Maar als ze er zijn, liggen ze bezaaid met kunst. Voorbij de zuidelijkste punt, in het zuidoosten van het eiland ligt een zandstrand. Met geluk zie je hier schildpadden zwemmen. Dit gebied is dan ook aangeduid als beschermd gebied waar schildpadden eieren leggen. Maar als je op het hoger gelegen gedeelte loopt, dan vind je daar zomaar allerlei natuurlijke kunstwerken. Het mooie is dat je niets van het eiland of uit het water mee mag nemen. Geen koraal, geen schelpen en geen andere natuurlijke materialen. Alles blijft dus liggen waar het ligt. Kijk en geniet, maar niet aan komen.

Prachtige kunst als cadeau van de natuur

Natural art op bonaire

Een kunstwerk van de natuur Mooie kunstwerken op bonaire

De natuur maakt kunst

Heb jij Bonaire al eens op deze manier bekeken? Als je verder kijkt dan alleen de bekende toeristenattracties en alle rust neemt om eens lekker te wandelen, dan zie je zoveel mooie dingen. Kijken is niet moeilijk. Zien is de kunst.

Meer weten over Bonaire? Lees mijn eerdere blog over mijn verblijf van 20 uur op Bonaire in 2016. Er volgen nog enkele blogs van ons verblijf in 2019 over dit mooie eiland of stuur een bericht.

Informatie
Stinapa Bonaire

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *