Volop vogels op Bonaire

Er zijn ruim 200 soorten tropische vogels op Bonaire

Vol verwachting reisde ik in juni naar Caribisch Nederland. Mijn camera met een nieuwe 400 mm telelens mee, op zoek naar tropische vogels op Bonaire. En ik moet eerlijk zeggen: ik ben best een beetje trots. 20 soorten legde ik vast op foto.

Oranje Troepiaal

20 soorten is geen groot aantal, maar de foto’s zijn wel mooi gelukt en dat is voor mij iets om trots op te zijn. Het moedigt me ook aan om terug te gaan naar dit mooie eiland. Het heeft me flink wat geduld en veel oefening gekost, maar nu durf ik te zeggen dat ik ongeveer weet hoe je een vogel moet fotograferen. Niet alle foto’s zijn perfect of 100% scherp, maar dat hindert niet. Ik ben tevreden en dat is waar het om gaat.

Tussendoor zul je ook nog wat foto’s van leguanen en hagedissen zien. Vogels, leguanen en hagedissen zijn zo ongeveer de enige soorten wilde dieren op Bonaire. Samen met talloze insecten en de bekende muggen vormen zij de natuurlijke fauna op het eiland. Het overschot aan geiten en ezels tel ik niet mee als natuurlijke soort. Eerlijkheid gebied te zeggen dat veel vogels hun oorsprong hebben in het nabij gelegen Venzuela of zelfs uit Amerika zijn overgevlogen.

Suikerdiefje Chibi Chibi Bonaire vogels

Hoe krijg je vogels op Bonaire goed op de foto?

Van Natuurfotograaf Henk Straatman waarmee ik op zeehondensafari ging in de Grevelingen kreeg ik veel tips over de instellingen van de camera. Vogels fotografeer je het beste met een groot diafragma (klein getal) en een snelle sluitertijd. Ik gebruik een 1-poot statief.

Daarnaast is geduld het meest vanzelfsprekend. Vogels zijn continue in beweging en ze moeten net even een paar secondes blijven zitten om de camera scherp te stellen. Soms zit ik uren te turen om die ene vogel op beeld te vangen. Verder is het handig als je weet waar je de vogels kunt vinden. Nu is Bonaire niet zo groot en een derde van Bonaire is Nationaal Park. Daarbij hoort Washington Slagbaai Nationaal Park in het noorden, het Marine Park en de Mangroves in het zuiden.

Je zou verwachten dat je de meeste vogels in het Nationaal Park zou vinden, maar dat is niet waar. De meeste vogels vind je gewoon in de tuinen van de resorts of langs de kust.

De meest bekende soort, de Flamingo, ben ik snel op uitgekeken

Dat klinkt misschien een beetje raar. De Flamingo is een prachtige en statige vogel die vooral bekend is op Bonaire.  Maar wist je dat je in Nederland ook Flamingo’s kunt zien? In de hele voordelta kun je van pakweg oktober tot half maart deze mooie vogels bekijken. In het grootste zoutwatermeer van Europa, de Grevelingen, overwintert de grootste kolonie Flamingo’s. Ze zijn dus helemaal niet tropisch. Ze kunnen heel goed tegen de kou.

Flamingo Bonaire vogels
Flamingo Bonaire vogels

In de tweede helft van januari filmde ik de eerste voorzichtige balts in de Grevelingen. Het filmpje kun je hier bekijken.

De Flamingo’s op het eiland laten we dus al snel voor wat het is en we gaan op zoek naar andere tropische vogels op Bonaire. Zo denk je al snel kleine papegaaien te zien, maar dan heb je het mis. Het gaat hier om de West Indische Parkiet. Ze vliegen druk heen en weer en schuwen het niet om vlak boven je hoofd te vliegen.

De kolibrie komt ook veel voor op Bonaire. Het was mijn wens om deze vast te leggen en dat is gelukt. Van de ondersoorten weet ik de namen niet. Het zijn ontzettend leuke beestjes om naar te kijken, maar wat zijn ze snel.

De suikerdiefjes kwetteren, de troepiaal schreeuwt en de Amerikaanse Spotlijster zingt

Een andere soort die ik erg mooi vind is de Troepiaal. Je hebt de gele Troepiaal en de oranje Troepiaal. Prachtig om naar te kijken. Samen met de Chibichibi’s (suikerdiefjes) snoepen ze van de suiker uit de kokosnoten. De Suikerdiefjes kwetteren en de troepialen schreeuwen er bovenuit. Ondertussen zingt de Amerikaanse Spotlijster, ook wel Chuchubi genoemd, het hoogste lied.

Spotlijster vogels Bonaire

Nog zo’n prachtige vogel is de Bruine Pelikaan. Ik heb een mooi filmpje kunnen maken van de vissende pelikaan die wordt aangevallen door een meeuw zodra hij een vis gevangen heeft:

Het was genieten op Bonaire en als vogelliefhebber ben ik zeker niets tekort gekomen.

Kijk meer foto’s van vogels en wildlife op Bonaire op onze facebookpagina.

Informatie:
stinapabonaire
bonaireparadise.nl/vogels-spotten
bonaireturtles

2 reacties

  1. Mooie foto’s heb je gemaakt. Dus mag je best trots op zijn. Ik ben nu op Bonaire en merk hoe moeilijk het is ze goed voor de lens te krijgen.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *