Haaientanden zoeken in Zeeland

Waar vind je haaientanden Zeeland.
Waarom vind je haaientanden in Zeeland.
Wanneer vind je haaientanden in Zeeland.
Hoe vind je haaientanden in Zeeland.
Ga mee op strandexcursie in Zeeland.

Waar vind je haaientanden in Zeeland

Haaientanden zoeken in Zeeland is niet zo moeilijk. Je vind ze op alle stranden langs de Schelde, de Westerschelde en de monding van de Westerschelde. Van Antwerpen in België tot Borssele in Zeeland en van Breskens in Zeeuws Vlaanderen tot aan Knokke en Heist in België.

Op de noordelijker gelegen eilanden van Zeeland zoals Noord Beveland en Schouwen Duiveland vind je ze dus niet. Je moet echt in Zuid Beveland of Zeeuws Vlaanderen zijn om haaientanden te zoeken. De bekendste stranden waar je haaientanden kunt vinden zijn Nieuwvliet, Cadzand, Het Zwin en de Kaloot. Hier is het dan ook erg populair en vaak druk op het strand. Je kan dus ook andere strandjes proberen langs de Schelde en de Westerschelde.

haaientanden-zoeken

Waarom vind je haaientanden in Zeeland

Om het antwoord op die vraag te krijgen moeten we zo’n 30 miljoen jaar terug in de tijd. In die tijd was het zogenaamde Schelde-estuarium een tropische zee waar onder andere haaien leefden. Een estuarium is een  trechtervormige monding van een rivier met een mengeling van zout en zoet water. Het Scheldegebied is één van de meest natuurlijke estuaria en ook één van de jongste estuaria in West-Europa.

2,5 tot 3 miljoen jaar geleden trok de zee zich terug en ontstond er een kustvlakte. Hier mondde de rivier de Schelde in uit. Tijdens de op één na laatste ijstijd, 280.000 tot 130.000 jaar geleden, vormde het voorstuk van de Schelde een diep dal door de druk van het ijs. Dat dal werd later opgevuld met zand en dat zie je nog steeds terug bij de monding van de Schelde. Alle zeedieren gingen dood en hun restanten kwamen diep onder het zand te liggen.

Tijdens de laatste ijstijd, 180.000 jaar geleden, vormde de Noordzee en dus ook het Schelde-estuarium een droge vlakte. De Noordzee werd Doggerland. Zo’n 12.000 jaar geleden was de laatste ijstijd voorbij en liep Doggerland onder water en daarmee werd de Noordzee gevormd.

De fossielen en haaientanden liggen in een diepe laag onder water. Maar door uitgraving van de diepe vaargeulen in de Westerschelde komt een laag van deze fossielen en haaientanden vrij. Deze spoelen dagelijks aan op de stranden van de Schelde, Westerschelde en de monding van de Schelde. Soms wordt er zand opgespoten en daardoor komen er ook fossielen en haaientanden op het strand terecht.

De vaargeulen en uitgediepte gedeelten in de Schelde worden noordelijker steeds dieper en daarom bereiken de haaientanden niet de stranden van bijvoorbeeld Schouwen Duiveland. Op deze stranden vind je soms wel fossielen zoals stukken bot, maar deze zijn allemaal daar gekomen door opgespoten zand. Haaientanden zitten zeldzaam in het zand dat opgespoten wordt, maar heel af en toe wordt ook daar een haaientand gevonden.

Haaientanden zoeken
Haaientanden – Nederland

Wanneer vind je haaientanden in Zeeland

Dat is heel simpel: elke dag. Lekker makkelijk en dat is het ook. Er zijn natuurlijk wel een aantal factoren waar je rekening mee kunt houden. In mijn blog 5 tips om schelpen te zoeken vertel ik alles over het getij, de wind en de tijd die het best is om schelpen en dus ook haaientanden te zoeken. Lees deze blog even en je weet er meteen alles van.

Haaientanden zoeken kan altijd, maar hou even rekening met het getij, de windrichting en de tijd van het jaar. In de zomer als het wemelt van de badgasten is de kans gewoon wat minder. Het is dan erg druk op de stranden en veel anderen zoeken ook haaientanden. In de winter, heerlijk als het vriest bijvoorbeeld, heb je misschien wel meer kans dan in de zomer als het 30 graden is. Maar het kan dus altijd.

Een goede storm zorgt ervoor dat er veel zand wordt omgewoeld en dat helpt zeker ook om haaientanden te vinden. En bij hoog water vind je ze niet. Dat lijkt me logisch.

Strandexcursie haaientanden zoeken

Hoe vind je haaientanden in Zeeland

Lees ook even mijn blog Fossielen zoeken hoe en waar. Dan heb je meteen de beste tips te pakken.

Wat ik je wel mee kan geven zijn 3 belangrijke dingen: geduld, concentratie en focus. Haaientanden liggen er genoeg, maar het is niet zo dat je ze heel makkelijk ziet. Je moet er echt wel je best voor doen. Geduld is dus echt een schone zaak. Geef niet meteen op, want de kans dat je haaientanden vind is dan echt heel klein.

Concentratie is ook heel belangrijk. Loop je lekker al kletsend te wandelen over het strand, dan ga je geen haaientanden vinden. Concentreer op wat je wil vinden en focus je op de vorm en de kleur van een haaientand. Pas dan lukt het je vast.

Lukt het niet? Ga dan een keer mee op strandexcursie. Er zijn al veel mensen met ons mee geweest die zelf na vele pogingen nog geen haaientand hebben gevonden en na 5 minuten met mij op het strand de ene na de andere opraapten. Garanties kan ik niet geven, maar ik weet zeker dat ik jou kan leren hoe en waar je haaientanden kunt zoeken en vinden.

Een laatste tip: een fossiele haaientand is niet wit.

Bekijk ook ons filmpje over Haaientanden zoeken in Zeeland:

Meer lezen over haaientanden, fossielen en schelpen zoeken?
Fossielen zoeken hoe en waar
5 tips om schelpen te zoeken
Schelpen zoeken in Zeeland
Struinen en jutten naar schelpen
Ook leuk:
Leuke activiteiten met kinderen
Speeltuin aan Zee

Ga mee op strandexcursie haaientanden zoeken

Digna organiseert in samenwerking met Hester Loeff het hele jaar door recreatieve strand excursies haaientanden, schelpen en fossielen zoeken. Via onderstaande link vind je alle data, prijzen en verdere informatie. Aanmelden noodzakelijk.

Excursies

Aanrader: prachtig boek over fossiele haaientanden

Haaientanden Boek

Stéphane Knoll schreef dit fantastische boek over Haaientanden van Antwerpen. Stéphane is de expert op het gebied van Haaientanden in het Schelde-estuarium. Dit prachtige, dikke boek is te koop voor € 40,- + € 10,10 verzendkosten vanuit België. Wil je dit boek bestellen, stuur dan een mail naar mij via de contactpagina.

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *