Fossielen zoeken in Engeland

Waar vind je fossielen in Engeland
De beste plek voor ammonieten is Charmouth Beach
Hoe vind je fossielen in Engeland
Niet alleen fossielen zoeken. De omgeving is prachtig.

Waar vind je fossielen in Engeland

De Jurassic Coast is de meest bekende plek in Engeland om fossielen te zoeken. Het ligt hier bezaaid met Ammonieten, Belemnieten en Crinoids (stukken van Zeelelies). Nu is bezaaid een groot woord, want je moet goed je best doen om ze te vinden. Maar er liggen er genoeg.

De Jurassic Coast loopt van Swanage tot Exmouth en is verdeeld in 3 periodes. De Trias-periode 252 – 201 miljoen jaar geleden, de Jura-periode 201 – 145 miljoen jaar geleden en het Krijt 145 – 66 miljoen jaar geleden. Uit elke periode zijn er verschillende fossielen te vinden.

Grof gezegd vind je fossielen uit de Trias periode van Exmouth tot Lyme Regis, fossielen uit de Jura periode van Lyme Regis tot Swanage en net daar voorbij ligt een stukje van de Krijt periode. In de buurt van Lulworth (ja, het bestaat echt) en Tyneham vind je ook fossielen uit de Krijtperiode.

De beste plek voor Ammonieten is Charmouth Beach

Ammonieten zijn wat ons betreft de mooiste fossielen van de Jurassic Coast en de beste plek om ze te vinden is Charmouth Beach. Uiteraard vind je ze ook op andere plekken langs de Jurassic Coast, maar Charmouth Beach is voor de beginner toch echt de beste plek.

Fossielen zoeken in Engeland
Charmouth Beach

Het nadeel van de ammonieten die je hier vind is dat het meestal gepyritiseerde ammonietenn zijn. Pyriet vergaat en dus kunnen deze ammonieten ook langzaam vergaan. Je kunt dit vertragen door ze in een afgesloten, vochtvrije ruimte te bewaren. Maar helemaal tegenhouden kun je het niet. Geniet dus van je ammonieten zolang het kan.

Hoe vind je fossielen in Engeland

Ammonieten en andere fossielen zoeken in Engeland werkt hetzelfde als Haaientanden zoeken in Zeeland. Lees mijn blog 5 tips om schelpen te zoeken, zodat je weet waar je op moet letten. Ditzelfde geldt in Engeland als je fossielen gaat zoeken.

In Engeland is het extra belangrijk om het getij in de gaten te houden. Als je ingesloten raakt onder de rotsen kom je niet meer weg!

Charmouth is een klein dorp aan de Jurassic Coast. Bij het strand staat het Herritage Coast Centre. Hier kun je parkeren voor 5 Engelse Pond per dag. Ook in de winter moet je hier betalen. Laat je eerst voorlichten in het Herritage Coast Centre. Hier kunnen ze je alles vertellen over fossielen zoeken op dit strand.

Loop het strand op richting het noord-oosten, richting Seatown. Het eerste stuk op het strand ligt aan de lagere kustlijn. Hier vind je niet veel. Loop door tot je bij de hogere kustlijn komt. Ter hoogte van Stonebarrow Hill begint de plek waar je de meeste kans hebt om Ammonieten te vinden. Bekijk even het Instagram account van Lizzie, inmiddels een vriendin van ons: Stonebarrow-fossils. Dan heb je een idee wat je hier zou kunnen vinden. ‘Hier zou kunnen vinden’, je leest het goed. Want wat Lizzie vind is heel bijzonder. Dat gaat ons niet lukken.

Ammoniet fossiel
Ammoniet, gevonden door mijn zoon in 2017

Verder is het zoals altijd een kwestie van Geduld, concentratie en focus. Heel veel geduld en vooral doorzetten. Om een indruk te geven hoeveel geduld en doorzettingsvermogen je nodig hebt maakte ik het volgende filmpje:

In de late herfst en de stormachtige winter maak je de meeste kans. In de zomer is het hier prachtig, maar vind je nauwelijks fossielen.

Niet alleen fossielen zoeken. De omgeving is prachtig

De Jurassic Coast een schitterende plek om een paar dagen door te brengen. Behalve fossielen zoeken kun je hier verschillende informatiecentra over fossielen bezoeken, genieten van de gezellige dorpjes en de bijzondere Natural Bridge Durdle Door bezoeken.

Durdle Door
Durdle Door bij Lulworth
Meer lezen over fossielen zoeken
Fossielen zoeken hoe en waar
Haaientanden zoeken in Zeeland
5 tips om schelpen te zoeken
Schelpen zoeken in Zeeland
Struinen en jutten naar schelpen
Wat is zeeglas

Ga mee op strandexcursie!

Het hele jaar door organiseert Digna recreatieve strand excursies in Zeeland. Op verzoek kan Digna ook excursies op andere plekken of in het buitenland organiseren. Lees er alles over via onderstaande link.

Excursies

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *