Wandelen in Tsjechië – Pravčická brána

Wandelen in Tsjechië, waar elke stap je langzaam klimmend dichter bij de iconische Pravčická brána brengt.

In het hart van het adembenemende Nationaal Park Bohemian Schweiz pronkt de majestueuze Pravčická brána, de grootste natuurlijke brug van Europa. De brug is van zandsteen en is ontstaan door watererosie. Hij is 16 meter hoog en 26 meter breed en ligt op een hoogte van 447 meter. Het is een flinke klim om er te komen, maar het pad is goed te doen. En het is zeker de moeite waard!

Waar ligt deze wandelroute

De ingang van de route ligt aan de weg 25861 die van Hřensko naar Jetřichovice loopt. Hřensko ligt enkele kilometers over de Tsjechische grens bij Bad Schandau in Oost Duitsland.

Waar kan je parkeren

Je kunt in Hřensko Parkeren en de pendelpus nummer 441 nemen. Stap uit bij Pravčická brána. Meer informatie over deze pendelbus vind je hier: SHUTTLEBUS | Boheems Zwitserland. Let op: de meeste parkeerplaatsen in Hřensko zijn particulier bezet. Je moet er dus voor betalen. Zo help je de inwoners aan wat extra inkomen.

Extra bijzondere tip
Vergeet vooral niet even te kijken naar dit prachtige pension in de rotsen: Stará Plynárna (betekenis: oud tankstation). Je ziet het niet meteen vanaf de weg. Het gaat schuil achter een groot geel gebouw. Het is de moeite waard om even naar te zoeken.

Stará Plynárna bijzonder huis in de rotsen in Tsjechië
Stará Plynárna – huis in de rotsen in Hřensko

Een andere mogelijkheid is om vanuit Hřensko een paar kilometer door te rijden en te parkeren langs de weg bij de Waterfall Parking Lot: Parkoviště U vodopádu. Het is van hier uit zo’n 10 minuten lopen naar de ingang van de kloof. Het was er nu in februari gratis parkeren, maar we vermoeden dat er in het seizoen wel betaald moet worden. Er is niet veel plaats, dus als het druk is kun je beter beneden in het dorp parkeren en de pendelbus nemen. Of het hele eind naar boven lopen.

Wat kun je verwachten tijdens deze wandeling

Klimmen. Dat is duidelijk. Niet te vergelijken met onze wandeling in Duitsland. En verder adembenemende uitzichten, enorme rotspartijen en als grote beloning de Zandsteenbrug.

De route loopt eerst een stuk ligt hellend de kloof in. In 2022 is hier 2 hectare bos afgebrand en dat gevolgen zijn nog goed zichtbaar. Het ligt bezaaid met zwartgeblakerde boomstammen en verkoolde boomstammen.

Wandelen in Tsjechië - Pravčická brána - bosbrand 2022
De gevolgen van de bosbrand in 2022 zijn nog goed zichtbaar

Na ruim 800 meter wandel je de eerste haarspeldbocht in en ga je iets steiler klimmen. Het stenen pad heeft plaats gemaakt voor een zandpad. Al snel loop je dicht langs de enorme rotsen en kun je genieten van de vele kleuren mos en vegetatie. Zodra het wat hoger en steiler word zijn er hekjes langs het pad gezet.

Na zo’n anderhalve kilometer gestaag klimmen kun je uitrusten bij een paar picknicktafels om daarna het laatste stuk via een trap omhoog te klimmen. Nog even doorzetten en je staat oog in oog met de indrukwekkende Pravčická brána, de grootse zandsteenbrug van Europa. Brána betekent overigens Poort.

Op weg naar de Pravčická brána. Wandelen in Tsjechië
Wandelen in Tsjechië - Pravčická brána prachtige uitzichten
Het lijkt erg smal, maar dat valt mee

Restaurant Falcon Nest – Sokolí hnízdo

Als je de klim helemaal voltooid hebt is je beloning het prachtige chateau restaurant Sokolí hnízdo – het nest van de valk. Toen wij hier waren was het restaurant helaas gesloten. Ik kan je dus niets vertellen over de kwaliteit van het eten. Dat het een prachtig pand is, dat is zeker. Op de bovenverdieping is een museum van Boheems Zwitserland gevestigd.

Het eerste huisje op deze plek dateert uit 1826, maar dat was een bar in een klein huisje. In 1881 is in opdracht van prins Edmund Clary-Aldringen dit chateau gebouwd door goedkope Italiaanse arbeidskrachten. Vandaar de Alpenstijl, die geheel ongebruikelijk is in Tsjechië. Meer informatie over het Net van de Valk vind je hier: Wikipedia.

Wandelen in Tsjechië - Pravčická brána -  restaurant Sokolí hnízdo
Restaurant Sokolí hnízdo

Wat is er nog meer te zien in deze omgeving

In het gecombineerde Nationaal Park Boheems Zwitserland (Tsjechië) en Saksisch Zwitserland (Duitsland) barst het van de bezienswaardigheden. Wij bezochten onder andere de historische Basteibrücke, Fort Königstein, het oude dorpje Stolpen, de Wolfsschlucht en de stad Děčín.

De historische stad Děčín is een aanrader. Gelegen aan de rivier de Elbe met haar prachtige oude gebouwen is dit een stad om zeker te bezoeken. Over de andere bezienswaardigheden schrijf ik binnenkort nog blogs.

Děčín stad in Tsjechië

Met de auto ben je ook snel in Dresden. Daar zijn wij deze keer niet geweest.

Filmpje

Zoals je van ons gewend bent maakten we ook weer een mooi filmpje van deze spectaculaire wandeling.

Meer lezen over wandelen?
Edersee
Wandelen in Duitsland
Het Aaper Wald in Düsseldorf
4 watervallenroute in Wales

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *