Stadswandeling Delft: gewoon een oude stad of hip en trendy?
Stadswandeling Delft. Een van de oudste steden van Nederland. Delft kreeg in 1246 stadsrechten van graaf Willem de 2e. De stad Delft is dus ouder dan Amsterdam, maar jonger dan Breda en Rotterdam. Delft is net iets ouder dan Haarlem en Alkmaar.
Voor de grachten en bruggen hoef je niet perse naar Amsterdam. Hoewel er in veel andere Hollandse steden ook prachtige grachten zijn, is Delft toch wel één van de mooiste steden van Nederland. Maar is Delft alleen een oude stad met historische hoogtepunten als Willem van Oranje, Johannes Vermeer en Delfts Blauw? Of is Delft ook vooral hip en gezellig?
Ik wandel op de eerste mooie en zonnige dag van juni in Delft. De coronamaatregelen zijn net weer versoepeld, waardoor het wat makkelijker is om me vrij te bewegen. De terrassen en restaurants zijn open. Delft bruist van het leven. Het is gezellig druk. Op de grachten roeit een vader met 2 kinderen in een rubberbootje. Een gracht verder zie ik suppers en een paar meiden op een hoge waterfiets. Delft is niet alleen een oude stad, maar vooral ook hip en gezellig.
Tijdens de stadswandeling kom ik 2 enthousiaste dames tegen die meedoen aan de clean-up. In het filmpje dat ik heb gemaakt over de stadswandeling in Delft vertellen zij wie ze zijn en waarom ze helpen om de stad schoon te maken:
Historische hoogtepunten in Delft
Tijdens de stadswandeling door Delft kom je langs allerlei historische hoogtepunten:
- Oostpoort
De Oostpoort is de enige die van de 8 stadspoorten die nog over is. De Oostpoort werd rond 1400 gebouwd. De ophaalbrug is van 1514, maar werd in 1903 vernieuwd. In themapark Huis ten Bosch in Japan staat een replica van de Oostpoort en de brug.
- Hopstraat
De Hopstraat heette tot 1964 de Hopsteeg. De Hopsteeg was de plek waar de dames van plezier woonden en werkten. Niet in luxe stijl, maar in oude krotten. Nu is de Hopstraat een zeer gemoedelijk straatje met veel bloemenpracht.
- Stadhuis
Het originele stadhuis werd gebouwd in 1200. In de 15e eeuw werd het verbouwd en kwam er een wachttoren en een gevangenisruimte bij. Na een grote brand in 1618 werd het in 1620 helemaal opnieuw gebouwd. In de 19e eeuw werd het stadhuis gemoderniseerd en in 1963 werd het helemaal gerestaureerd.
- Nieuwe Kerk
Bekend van de Koninklijke Familie is De Nieuwe Kerk van Delft. Op de plek waar de nieuwe kerk staat, stond van circa 1351 tot 1393 een kleine houten kerk. De stenen basiliek werd hier omheen gebouwd. In 1655 was de bouw klaar. In de kelder is de grafkelder van het Koninklijk Huis.
- Markt
De Markt is al van oudsher het centrale deel van de stad, binnen de oude stadsmuren. De Markt is 120 bij 50 meter groot en daarmee een van de grootste historische marktpleinen van Europa.
- De Kaershof
Dit huis is een van de oudste huizen van Delft. Vermoedelijk is dit de oude woning van de kaarsenmaker. Kaerskorf of Caerskorff betekent Kaarsenmand in het oud Hollands. Het pand is gebouwd in de 16e eeuw. Er zijn aanwijzingen dat de stenen waarmee het gebouwd is ook al in de 13e eeuw voorkwamen.
- Vleeshal
Tegenwoordig is het een sociëteit voor jongeren, daarvoor een korenbeurs en van oorsprong een houten vleeshal. In 1650 werd het gebouw in steen gebouwd.
- Visbanken
Bijna 700 jaar wordt op deze plek vis verkocht. Dit gebouw komt uit 1342 toen Delft toestemming kreeg van de Graaf van Holland om hier een vismarkt te maken. Delft had maar 3 vismarkten. - Oude Kerk
De Oude Kerk is de oudste kerk van Delft. Het begon met een kerkje van turfsteen uit 1050. In 1245 werd deze kerk van steen gebouwd. - Stadsboterhuis
Boter was in Delft erg belangrijk voor de export. Het werd verhandeld in dit pand, dat oorspronkelijk bestaat uit het samenvoegen van 2 panden. Dit is in 1765 gebeurt. - Sint Lucasgilde
In dit huis zat het Gilde van Kunstenaars, waar Johannes Vermeer lid van was en zelfs de Hoofdkunstenaar was. - De Blauwe Tulp
Delfts Blauw is een verzamelnaam van aardewerk en porselein dat in een blauwe kleur is geschilderd. Niet al het Delfts Blauw is in Delft gemaakt. Wel is alles hier beschilderd. - Schoorsteen
De schoorsteen is een rijksmonument en hoort tot de oude gebouwen van de Technische Universiteit Delft. De toren is gebouwd in 1911.
- Oude Straat
De Oude Straat is één van de oudste straten van Delft. Maar de naam komt van een oud gehucht Vrouwenregt. Vlakbij de hoek staat dit prachtige gerenoveerde pand met schitterende oude details. Dit pand is gebouwd na de grote brand van 1536. - Trapbruggetje
Het Trapbruggetje is een van de oudste bruggetjes van Delft. - Scheve kerktoren
De toren van de Oude Kerk is 75 meter hoog en staat 1,96 meter uit het lood.
- Beestenmarkt
Op de Beestenmarkt werd tussen 1595 e 1972 vee verhandeld zoals varkens en koeien. Midden op de Beestenmarkt staat een gekleurd standbeeld dat aan deze tijd herinnerd. Op een mooie dag is het een drukte van belang op het plein. De terrassen zitten vol en er klinkt overal een gezellig geroezemoes. Een beestenboel. - Stadsherberg De Mol
Van oorsprong was dit gebouw uit 1563 het stadsvondelingenhuis. Nu is het een herberg waar je je binnen vijf eeuwen terug in de tijd waant. - Plateelbakkerij op de MolslaanPlateelbakkerij betekent zoiets als aardewerkfabriek. In dit pandje op de Molslaan werd onder andere het beroemde Delfst Blauw gemaakt. In 1536 was er in de Molslaan een grote brand. 1 stenen huis bleef staan.
- Tuinderijen
Aan de overkant van deze singel waren landerijen en tuinderijen. De eerste huizen zijn gebouwd in de 19e eeuw. Zo’n anderhalve kilometer achter deze brug loopt de bebouwing door. Daarna liggen nog landerijen. Dat heet nu Het Groene Hart.
- en nog veel meer…
Walk the City app
Tijdens de stadswandeling in Delft gebruikte ik de Walk the City app. Deze app is beschikbaar in het Nederlands, Engels, Duits en Spaans. De app geeft een duidelijke route met meerdere startlocaties en veel informatie over de interessante en historische hoogtepunten van de stad. In de app vind je wandelroutes in veel verschillende Nederlandse steden.
Wandelfreaks is niet gesponsord door de Walk the City app.
Conclusie
Delft heeft een schat aan historische panden en gebeurtenissen. Maar anno 2021 is het vooral ook een hippe en gezellige stad.
Informatie
walkthecity
Delft
Parkeren
Parkeren is net als in vele andere grote steden duur. Ik parkeerde in de parkeergarage van museum Prinsenhof. Het kostte me € 14,40 voor een paar uur, op zondag.
Er zijn gratis parkeerplaatsen rond de stad. Vanaf daar kun je met openbaar vervoer naar het centrum.