Roadtrip Frankrijk De hoogtepunten

De hoogtepunten van onze roadtrip door Frankrijk

Net voor het drukke toeristenseizoen, van half juni tot half juli, maakten wij een prachtige roadtrip door Frankrijk.

3.000 kilometer met onze Volkswagen T4 camperbus, 1.000 kilometer op onze Honda Dax brommers, tientallen kilometers wandelen, varen en vliegen. Wat een avontuur.

In dit blog een samenvatting van de hoogtepunten. Letterlijk hoogtepunten zoals paragliden, de Mont Ventoux, op de brommer naar Saint Tropez en wandelen langs de steile kliffen van Hyères en Porquerolles.

Na deze blog volgen er blogs per hoogtepunt met daarin uitgebreide informatie.

Bij dit blog hoort een filmpje van de hoogtepunten van deze roadtrip door Frankrijk:

Reizen op de bonnefooi

Zoals we we in 2018 een rondreis door Cuba maakten zonder enige voorbereiding en zonder vooraf een slaapplek te reserveren, zo reisden we nu door Frankrijk. Met een camperbusje is dat uiteraard een stuk makkelijker dan wanneer je bij mensen thuis gaat overnachten.

Voor onze roadtrip door Frankrijk stonden slechts 2 plekken op ons wensenlijstje: de Gorges du Verdon (Digna) en de brug bij Millau (Richard). Verder hebben we ons laten leiden door het weer, tips van andere reizigers en toeval. Onze insteek was het volgen van de oude route naar de zon, Route Nacionale 7, ook wel de RN 7 genoemd. We hebben een klein stuk over de snelweg gereden op weg naar huis toen onze tijd echt op was. Verder hebben we alles binnendoor gereden.

In mijn blog een-reis-plannen schrijf ik over hoe wij het liefst reizen zonder planning.

Grez-sur-Loing

Onze tweede overnachtingsplek was Grez-sur-Loing, een klein dorp aan de rivier de Loing. De camping kostte slechts € 14,60 per nacht met een camperbus, 2 personen, stroom en gratis douche. Camping Les-Pres is een eenvoudig camping met een zeer vriendelijke eigenaresse/beheerder. Het viel ons op dat er heel veel jonge Nederlanders op deze camping waren en na een praatje hier en daar bleek dat dit Dè plek is om te boulderen. Boulderen is klimmen zonder zekering tot 7 meter hoog. Volgens de klimmers is deze omgeving de beste plek ter wereld om deze sport te beoefenen.

Het dorp Grez-sur-Loing is niet groot, maar wel typisch Frans, voorzien van een ruïne en leuke kleine winkeltjes.

roadtrip Frankrijk Grez-sur-Loing

Bourges

De RN7 bracht ons via Dormans aan de Marne en Grez-sur-Loing aan de rivier de Loing naar Bourges. Bourges ligt midden in Frankrijk, zo’n 250 kilometer onder Parijs. Bourges is vooral bekend van de immense Kathedraal, het Palais Jacques Coeur en de vakwerkhuisjes.

We stonden midden in de stad op camping Robinson. Achter de camping in het park was een festival aan de gang. Wij dachten: ‘leuk, live muziek”. Maar dat viel tegen. De muziek was niet precies onze smaak en je moest vooraf reserveren. De binnenstad was op loopafstand en daar hebben we heerlijk gegeten en rondgekeken.

roadtrip Frankrijk Bourges

De Ardeche en Pont d’Arc

Op goed geluk vonden we camping Arche in Lanas. Compleet met zwembad, idyllische plekken om te kamperen en een supervriendelijke eigenaar hebben we hier 2 nachten gestaan.

roadtrip Frankrijk Pont 'D Arc

En Viel Audon

Na een tip van een medereiziger  liepen we naar het dorpje En Viel Audon. Dit prehistorische dorp ligt hoog op de rotsen en is eind 19e eeuw volledig verlaten. Sinds 1970 is een groep pioniers en kunstenaars bezig om het dorp te restaureren. Sommigen wonen er al en je kunt er koffie of lokaal bier drinken in de open bar. Het bijzondere is dat deze plek alleen lopend te bereiken is. Alle bouwmaterialen worden lopend aangevoerd en zware zakken glijden naar het dorp via een houten glijbaan.

roadtrip Frankrijk En Viel Audon

Roussillon en Les Sentier des Ocres & Colorado Provençal

Roussillon is een schilderachtig dorp in Parc naturel régional du Luberon. Het is vooral bekend van de okermijnen met haar gele, oranje en rode kleuren. Je kunt een mooie wandeling maken door de okermijnen.

Een half uurtje rijden van Roussillon ligt een gebied wat zo mogelijk nog mooier is: Colorado Provençal.

roadtrip Frankrijk Roussillon

Mont Ventoux

De Mont Ventoux is de reus van de Provence. Een kale berg van bijna 2.000 meter hoog. De renners in de Tour de France moesten dit jaar twee keer deze berg op fietsen. Wij hebben gezien hoe zwaar het is om uberhaubt al één keer met de fiets deze berg op te fietsen.

roadtrip Frankrijk Mont Ventoux

Gorges de la Nesque

De Gorges de la Nesque is één van de vele kloven in Frankrijk en ligt in de Vaucluse, niet ver van de Mont Ventoux. De kloof is behoorlijk lang om helemaal door te rijden. De uitzichten zijn spectaculair.

roadtrip Frankrijk Gorges de la Nesque

Gorges du Verdon

Gorges du Verdon is de meest bekende kloof in Frankrijk en dat is niet voor niets. De kloof is spectaculair in alle opzichten. Wij zijn er met de brommer helemaal doorheen- en omheen gereden en we hebben in de kloof gevaren, want dat kan. Met een elektrisch bootje of een waterfiets kun je een heel eind de kloof in en dat is uniek.

roadtrip Frankrijk Gorges du Verdon

Hyères

Hyères is een stad aan de Middellandse zee, een half uurtje rijden voorbij Toulon. Het schiereiland van Hyères is een heerlijke plek om op een camping te staan. De sfeer is hier relaxed, het weer is tropisch. Je kunt op het schiereiland prachtig wandelen op het kustpad en diverse wandelroutes door de bossen.

roadtrip Frankrijk Hyères

Ile de Porquerolles

Ile de Porquerolles is een prachtig eiland op een kwartier varen van La Tour Fondue, de meest zuidelijke plek op het schiereiland van Hyères.

Je kunt niet met de auto, motor of brommer naar Porquerolles. Enkel met de fiets of lopend ben je welkom. Op het eiland kun je fietsen huren en het hele eiland rond fietsen. Er zijn ook talloze wandelroutes.

Op verschillende plekken zijn leuke baaien met prachtige strandjes. De meeste strandjes zijn van kiezelstenen, maar er is een zandstrandje vlakbij het dorp.

roadtrip Frankrijk Porquerolles

Saint Tropez

Op de brommer naar Saint Tropez was zeker één van de hoogtepunten van deze reis. Vooral door de mooie route langs de Middellandse zee. Over collen en door leuke dorpjes.

Over de pracht en praal en de mentaliteit in Saint Tropez ben ik zomaar nog niet uitgepraat. Lees er later meer over in de betreffende blog.

Gorges du Tarn en Sainte Enimie

De Tarn is een bekende rivier in Frankrijk. Er zijn talloze campings direct aan het water. De Gorges du Tarn is weer zo’n prachtige kloof. Eindeloos kun je hier rondrijden en wandelen, paragliden, kanovaren en genieten van de sfeer.

Vergeet vooral Sainte-Enimie niet te bezoeken. Een stadje met eeuwenoude klinkerstraatjes en schattige winkeltjes.

roadtrip Frankrijk Sainte-Enimie

Viaduc de Millau

Het 343 hoge viaduct van Millau moet er voor zorgen dat de leuke stad Millau minder verkeer te verwerken krijgt. Het viaduct is geopend in 2004.

Je kunt er onder door rijden om het gigantische bouwwerk goed te bekijken.

roadtrip Frankrijk Viaduc-de-Millau

Port-en-Bessin-Hupain

Port-en-Bessin-Hupain ligt aan de westkust van Frankrijk, in Normandië. Dit havenstadje en het nabij gelegen Arromanches-les-Bains zijn vooral bekend van de tweede wereldoorlog en D-Day.

Hier vind je langs de kust vele herdenkingsplaatsen, bunkers en hoge kliffen.

roadtrip Frankrijk Port-en_Bessin

En nog veel meer…..wordt vervolgd

Dit was slechts een kleine en korte opsomming van alles wat wij hebben beleefd tijdens onze roadtrip door Frankrijk.

In verschillende blogs zal ik alle plekken, activiteiten en hoogtepunten verder uitdiepen.

Van alles zijn films gemaakt, onder andere onze spectaculaire vlucht boven Millau tijdens het paragliden.

Kijk onze filmpjes op Youtube.com

Lees ook: bezienswaardigheden-normandie-5-tips

2 reacties

  1. Wat een prachtig reis verslag! Daar zijn heel wat uurtjes in gaan zitten ?.
    Natuurlijk was ik nieuwsgierig naar wat je over de streek weergeven had, waar wij vlak na julie bij familie op bezoek waren. ?
    Chapeau! Benieuwd naar het volgende verslag ☺️

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *