Stadswandeling Haarlem

Grachten, terrassen, hofjes en trapgeveltjes in Haarlem

Zonovergoten terrassen, een drukte van belang, op en top gezelligheid. Het vroege voorjaar van april en temperaturen rond de 25 graden in Haarlem. Om te wandelen misschien zelfs al iets te warm, maar heerlijk om te struinen door de straten van deze oude stad en neer te strijken op een terras aan de Grote Markt. Haarlem is de hoofdstad van Noord-Holland en heeft sinds 1245 stadsrechten. 1149 rijksmonumenten kun je er vinden.

ANWB stadswandeling, Symbiose van oud en nieuw

Ik kies voor de stadswandeling van de ANWB, Symbiose van oud en nieuw, 6 kilometer. Het startpunt is het NS station van Haarlem en hoewel ik met de auto ben, kan ik mijn auto prima kwijt in de parkeergarage van het station. Heel even moet ik zoeken naar de Kruisweg en spreek ik een Haarlemmer op straat aan die me vriendelijk de juiste richting op wijst. Ik ben een slechte kaartlezer en deze dag alleen. Goed voor lekker verdwalen en de weg vaker moeten vragen. Gelukkig valt het mee en weet ik feilloos de route te volgen.

De Smedestraat met uitzicht op de Grote of Sint Bavokerk
De Smedestraat met uitzicht op de Grote of Sint Bavokerk

Haarlem, studentenstad

Ik passeer de Nieuwe Gracht over de Kruisbrug en loop de Kruisstraat in zie meteen de eerste winkels en terrassen. Voordat ik De Krocht in sla draai ik me om richting de Smedestraat en heb ik uitzicht op de toren van De Grote of Sint Bavokerk.  Via de Zijlstraat en de Jacobijnestraat geniet ik van het prachtige Prinsenhof, waar studenten zittend in de zon tot rust komen en anderen rustig pratend voorbij slenteren.

Het Prinsenhof
Het Prinsenhof

Apostelen in een hofje

In de Barrevoetsestraat bekijk ik het Hofje van Loo. Helaas is het afgesloten voor publiek. Door het hek neem ik enkele foto’s en ik kan me voorstellen hoe het is om hier te wonen als vele toeristen door het hek naar je loeren. De plek is prachtig, gebouwd in 1489 voor dertien priesters en arme mensen. Er schijnen alleen vrouwen gewoond te hebben. 13 huizen is een symbool voor Christus en de twaalf Apostelen.

Hofje van Loo
Hofje van Loo

Op de kruising van de Raamvest en de Gasthuisvest staat een rijtje Oud Hollandse huizen. Een stukje verderop duik ik Groot Heiligland in. Een smal straatje vol met trapgeveltjes en in het midden het Frans Halsmuseum en het Museum Haarlem.

Raamsvest en Gasthuisvest met oude panden
Raamsvest en Gasthuisvest met oude panden

Rijk aan musea

Het Frans Halsmuseum heeft een bescheiden ingang aan Groot Heiligland, maar wie de deur door gaat kan zich verbazen over dit enorme complex, gelegen tussen Groot Heiligland en Klein Heiligland. Een bijna verborgen parel in de binnenstad van Haarlem.

Ingang van het Frans Halsmuseum in het Groot Heiligland
Ingang van het Frans Halsmuseum in het Groot Heiligland

Kronkelend door het oude centrum, terrassen overvol, sluipend door smalle straatjes kom ik via de Lange Veerstraat langs de achterkant van de Grote of Sint Bavokerk en de Waalse Kerk aan het Spaarne.

Smalle doorloopjes in Haarlem
Smalle doorloopjes in Haarlem

Fotogeniek Haarlem

Het is een warme april dag en een groepje kinderen zwemt al in het Spaarne. Rondvaartboten varen af en aan en de molen wordt door groepen toeristen op de foto gezet. Een echt Hollands tafereel.

Molen aan het Spaarne
Molen aan het Spaarne

Doorlopend langs het Spaarne kom ik weer bij de parkeergarage van het station. Omdat het zo prachtig en gezellig is kleed ik me bij de auto om. Wandelschoenen uit, nette schoenen en jasje aan. Ik loop weer terug naar de Grote Markt en zoek een plekje op het overvolle terras. Ik heb geluk en vind een tafeltje. Als ik later een stel zoekend rond zie lopen stel ik voor dat ze aanschuiven. Ik eet een goede saté voor een keurige prijs bij Hotel Carillon. Het is duidelijk dat men niet bedacht is op zo’n warme en drukke dag. Het personeel loopt zich verloren, maar uiteindelijk komt alles op de juist plek terecht.

Haarlem, een vriendelijke stad, waar je kunt genieten van oude pandjes, hofjes, kerken, monumenten, terrassen en leuke winkeltjes. Voor mij zeker de moeite waard om nog eens terug te gaan.

 

 

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *