5 tips om schelpen te zoeken

Wind
Getij
Tijd

Hoe kun je mooie schelpen en fossielen vinden?

Als je schelpen en fossielen wilt zoeken moet je rekening houden met een aantal factoren:

  • Getij
  • Springtij
  • Windrichting
  • Windkracht
  • Tijd

In deze blog concentreer ik me op schelpen zoeken in Nederland en België. Je kunt dezelfde tips gebruiken in andere landen, maar dan zal de beste windrichting anders zijn. De beste windrichting om schelpen te zoeken is afhankelijk van de ligging van het strand.

Als je in het buitenland schelpen gaat zoeken, let er dan wel goed op of je deze mee mag nemen naar huis. In een aantal landen, waaronder het Caribisch gebied, is het verboden om schelpen mee te nemen. Binnen Europa mag je alle schelpen mee naar huis nemen. Koraal is overal ter wereld ten strengste verboden om mee te nemen.

Getij

Schelpen en fossielen kun je het best zoeken en vinden bij laag water. Kijk op een getijdetabel om te weten wanneer het laag water is. Zelf gebruik ik het liefst de getijdetabel van de Watersportalmanak. Ga niet naar het strand als het al laag water is, maar ga juist naar het strand als het water nog afgaand is. De echte strandjutter staat al paraat als het water nog hoog is en begint met afgaan.

Het is niet erg als je niet exact met laag water of afgaand water op het strand bent. De meeste schelpen en fossielen vind je niet op het allerlaagste punt. De middelste laag is veel beter om te zoeken. Ben je dus een uur later dan laag water op het strand, dan is er nog niets aan de hand. Ik vind soms de mooiste schelpen of fossielen op 3 uur na laag water. Het enige is dat ik dan minder tijd heb om te zoeken, omdat na 6 uur het water echt weer hoog is.

Springtij

Springtij wil zeggen dat de waterstand bij vloed extra hoog is en eb extra laag. Bij springtij is het verschil tussen hoog en laag water dus het grootst. De kans dat er schatten uit de zee op het strand terecht komen is met springrij extra groot. Springtij komt ongeveer twee keer per maand voor: 2 dagen na volle maan en 2 dagen na nieuwe maan.

Met deze kennis kun je dus een goede dag uitzoeken om te gaan strandjutten.

Windrichting

De windrichting is belangrijk voor het zoeken naar schelpen en fossielen. Bij aflandige wind heb je de meeste kans om wat te vinden. Aflandige wind is in Nederland op de meeste stranden oostenwind of zuidoostenwind. Dit komt omdat de wind dan de bovenste laag van het water weg stuwt en het getij de onderste laag van het water het land op duwt. De onderste lagen van het water nemen de bodemschatten mee.

Dit is interessant om te weten, maar ook meteen de lastigste. Want, kun je de windrichting voorspellen?
Ik stelde een aantal vragen over de voorspelbaarheid van de windrichting aan meteorologen Margot Ribberink en Gerrit Hiemstra.

Is de windrichting voorspelbaar?
Ja, de windrichting is zeer goed voorspelbaar. Voor meteorologen is dat dagelijks werk. Windrichting is te voorspellen aan de hand van modellen, een paar dagen van te horen en soms langer vooruit. Bijvoorbeeld op Windy.com is het gemakkelijk ook voor niet meteorologen.

Zuidwestenwind is overheersend in Nederland. Als we met een hogedrukgebied te maken hebben, kan in de winter en in de zomer de wind voor een bepaalde periode uit het oosten waaien.

Een leuk artikel bij de collega’s van Weerplaza:
www.weerplaza.nl/weerinhetnieuws/klimaat/wind-in-nederland

Over welke termijn is de windrichting voorspelbaar?
Dat hangt er een beetje vanaf, maar in de meeste gevallen is de windrichting zo’n dag of 5 vooruit vrij goed te voorspellen. Het is wel zo dat de onzekerheid groter is naarmate de verwachtingstermijn langer is. Dus hoe korter de termijn, hoe beter de verwachting. Soms is de windrichting lastig te verwachten als een (klein) lagedrukgebied precies over Nederland trekt. Dan hangt het van de koers van het lagedrukgebied wat de windrichting wordt. Ook kan de windrichting dan in verschillende delen van het land totaal verschillend zijn.

Hoe is de windrichting te voorspellen voor een leek?
Het beste kun je een weer-app gebruiken, daarvan zijn er verschillende. Zelf gebruik in de weer app Weer & Radar.

Is er een meer-jarentrend in de windrichting? Met andere woorden, kunnen we bepaalde periodes in het jaar aangeven waar de kans op oostenwind groter is?
Daarvoor kunt u het beste de klimatologie van het KNMI raadplegen. Zie daarvoor: www.knmi.nl/nederland-nu/klimatologie/grafieken/maand/windrozen en dan vooral de tweede “windroos”. 

Heeft u verder nog tips?
Kees Floor (voormalig docent op het KNMI) heeft een boek geschreven dat ook online te vinden is. Hier is de link naar het gedeelte dat over wind gaat: www.keesfloor.nl/weerkunde/5wind.

Verder is het zo dat als meteorologen het over de wind hebben (en ook de windrichting) dat het dan altijd gaat over de wind op een hoogte van 10 meter en gemiddeld over een periode van 10 minuten.

Wind en windstoten zijn verschillende fenomenen en die moet u ook goed uit elkaar houden. De richting van de windstoten kan afwijken van de richting van de (gemiddelde) wind.

Windkracht

De windkracht kan ook een rol spelen bij het zoeken en vinden van schelpen en fossielen. Hoe krachtiger de wind, hoe meer kracht er in het water zit en hoe groter de kans dat er vanaf de bodem van de zee schelpen en fossielen het strand op worden gestuwd.

Het nadeel is dat het bij harde wind niet echt fijn toeven is het op strand. Het voordeel is dat er dan bijna niemand is en je meer kans hebt om wat te vinden.

Tijd

Als laatste de tijd van het jaar. Helpt dat nog mee? Niet echt. Maar het is wel zo dat het in de zomer vele malen drukker is op het strand. De kans dat je dan wat vind is niet zo groot. Ook is het vaker windstil in de zomer. De beste kans heb je dus in het stormseizoen, met springtij en aflandige wind. Niet de fijnste tijd van het jaar om op het strand te zijn, maar wel de beste tijd.

Wat betreft de windrichting wijzen de modellen uit dat de meeste kans op aflandige wind in Nederland en België in de maanden februari, oktober en december is.

Met dank aan knmi.nl voor de tips van de eerder genoemde windrozen en wow.knmi.nl/

Ga je mee op excursie?

Ga met Digna van Wandelfreaks mee op strand excursie en leer in anderhalf uur hoe, waar en wanneer je de mooiste schelpen, fossielen of haaientanden kunt vinden. Je vind alle informatie, data en prijzen via onderstaande link.

Excursies
Meer lezen over schelpen en fossielen zoeken?
Haaientanden zoeken in Zeeland
Fossielen zoeken hoe en waar
Schelpen zoeken in Zeeland
Schelpen jutten
Schelpen zoeken Kefalonia
Wat is Zeeglas

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *