Hindeloopen, meer dan alleen klederdracht

Hindeloopen, schaatsstad en klederdracht

Hindeloopen

Hindeloopen is vooral bekend als één van de elf steden tijdens de elfstedentocht en de bijzonder klederdracht. De opdracht van mijn moeder was dan ook op zoek naar echte Hinderlooper stoffen om te quilten. Quilten is een handwerktechniek waarbij lagen textiel met een doorstiksteek op elkaar genaaid worden, tot het een deken of lap wordt.

Tijdens onze vakantie in eigenland in juni van dit jaar verkenden we Noord Holland en Friesland. Een plan maken we nooit, dus ook deze keer kwamen we bij toevel in Hindeloopen. Op zoek naar mooie en originele stoffen voor mijn moeder. Maar dat viel helaas tegen. Vanwege corona was de enige en originele stoffenwinkel van W. Glashouwer gesloten. Geen stoffen dus. Maar wat dan wel?

Hindeloopen stoffen

Hindeloopen in coronatijd

Wij treffen Hindeloopen op een rustige dag in juni tijdens corona. Geen hordes Aziatische toeristen dus en eigenlijk helemaal geen toeristen. Een enkele wandelaar en wat lokale bewoners en dat was het. Om eerlijk te zijn vinden wij dat wel zo prettig. In alle rust een stadje verkennen zonder te struikelen over de toeristen.

Hindeloopen. Gemoedelijk, schilderachtig en vriendelijk. Niets is nog te merken van de eeuwenoude geschiedenis van deze stad, toen het een belangrijke stad aan de Zuiderzee was met grote vloot van ruim 80 schepen. Het zal hier vast een drukte van belang zijn geweest aan de kade.

Hindeloopen haven

Nu liggen er plezierjachten en een enkele vissersboot. Op de kade staan een aantal mannen met elkaar te praten. Het ziet er gemoedelijk uit. Vriendelijk wordt er geknikt.

De scheve toren van Hindeloopen

We wandelen een rondje door de stad zonder echt een doel te hebben. En dat is wel zo leuk. Wat meteen opvalt is de scheve kerktoren. Je hoeft helemaal niet naar Pisa. Hier in Hindloopen kun je een prachtige scheve toren bewonderen.

Hindeloopen scheve kerktoren

Hindeloopen scheve kerktoren

Kunstwerk van een Chinese kunstenaar

Midden in het dorp staan schattige oude huisjes. Achter de kerk vind je aan de Nieuweweg het kunstwerk “Levensboom” van de Chinese kunstenaar Shen Yuan. Het kunstwerk is onderdeel van “11Fountains”, een project waarbij in alle Friese Elf steden een fontein is gemaakt.

Hindeloopen kunstwerk

Hindeloopen oude huisjes

Grachten en watertjes in Hindeloopen

Het kunstwerk bestaat uit hertengeweien waar je zelfs op mag zitten. De geweien verwijzen naar het oude stadswapen: een hert en een hinde met daartussen een levensboom.
Direct achter het parkje waar het kunstwerk staat loopt een oude gracht. Je waant je bijna in Giethoorn. Hindeloopen bestaat voor een aanzienlijk deel uit water, waardoor er vele mooie doorkijkjes, bruggen en oude pakhuizen te bewonderen zijn.

Hindeloopen grachten

Hindeloopen grachten

Hindeloopen grachten

Hindeloopen bruggen

Hindeloopen bruggen

Galeries en kunst

Er zijn verschillende galeries in Hindeloopen. Die van kunstenaar Theo Schouten valt me meteen op. Wat een bijzondere kunst maakt deze man. Overigens is dit niet gesponsord. Het interesseert me echt en dat deel ik graag met mijn lezers.

Wat ik mis in Hindeloopen is de klederdracht. Het zal toevallig zijn dat er nu geen dames in dracht op straat lopen. Dat had ik toch graag gezien en op de foto gezet. Het zal de corona zijn die iedereen binnen houdt.

Al met al hebben wij een leuke middag in Hindeloopen gehad. Het is een leuk dorp om rustig doorheen te wandelen en te genieten van de leuke straatjes, de oude huisjes en het water.

Hindeloopen

Hindeloopen

Informatie:
11fountains
theoschouten.com
Glashouwers

2 reacties

 1. Geachte bezoeker van Hindeloopen,
  Heel jammer dat u Hindeloopen een DORP noemt! Hindeloopen heeft n.l. 1225 al Stadsrechten,
  heeft een eigen taal, een eigen klederdracht en natuurlijk het prachtige Hindelooper schilderwerk en een van de 11-steden van Friesland.
  De fontein is gebaseerd op het oude stadswapen van Hindeloopen n.l. een hert en een hinde met
  daartussen de levensboom. Het zijn geen omgewaaide bomen maar het wijst naar het gewei van
  een hert.
  Ik raad u aan om eens een bezoek te brengen aan het Hidde Nijland museum in Hindeloopen.
  Hier treft u o.a. de rijke geschiedenis van Hindeloopen, de klederdracht en het schilderwerk.
  Graag tot ziens in Hindeloopen.

  1. Beste meneer of mevrouw Nieuwland,

   Hartelijk dank voor uw reactie. Ik zal de tekst meteen aanpassen. Helaas was het museum gesloten vanwege corona toen wij vorig jaar in Hindeloopen waren. Maar we komen graag nog eens terug.

   Met vriendelijke groet,

   Digna

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *